به گزارش مانیبان، دولت سیزدهم همزمان با آغاز فعالیت اقداماتی را برای کاهش فاصله طبقاتی و افزایش قدرت خرید دهک های کم درآمد جامعه در دستور کار خود قرار داد. یکی یکی از این اقدامات اجرای طرح صورتحساب الکترونیکی بود.
این طرح با هدف بهبود وضعیت معیشتی و قدرت خرید خانوارها و حفظ ثبات قیمت و از 11 قلم فرآورده های اساسی مانند شیر و پنیر، ماست، گوشت منجمد، مرغ، تخم مرغ، برنج، ماکارونی، شکر انجام شد. شکر و حبوبات در این طرح گنجانده شده است تا مردم با استفاده از اعتبار کالای خود این اقلام را خریداری کنند.
اجرای این طرح در شرایطی که حذف ارز ترجیحی به عنوان یک حراج بزرگ اقتصادی در دستور کار قرار گرفت. یکی یکی از دغدغه های مهم دولت بود و با اجرای طرح کالابرگ درصدد برآمد تا ضمن تقویت بنیه اقتصادی مردم، شرایطی را برای بهبود معیشت مردم و ارتقای سلامت تغذیه مردم فراهم کند.
دولت سیزدهم برای تثبیت قیمت ها و جبران افزایش قیمت ها و حفظ قدرت خرید اقشار متوسط و پایین جامعه، سبد کالایی را به نرخ سال قبل به مردم ارائه کرد تا معضل سوءتغذیه را ریشه کن کند. خانه ها و حفظ سلامت مردم، بستر توزیع عادلانه یارانه ها و رفع خلأ کلاس ها را فراهم کرده است.
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس اقتصادی در ارزیابی اجرای طرح شارژ الکترونیک در این خصوص اظهار داشت: پیش بینی ها نشان می دهد که پرداخت یارانه ها ادامه خواهد داشت چرا که به دلیل تحریم ها و شرایط تورمی دولت می تواند از این برنامه برای لوس در سال جاری استفاده کند. در سال های آینده آنها به حمایت از عشر ضعیف ادامه خواهند داد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه با مشکلات اقتصادی مواجه هستیم، فکر می کنم پرداخت یارانه ها حداقل تا 10 سال آینده ادامه داشته باشد و امکان حذف یارانه ها وجود ندارد، بنابراین ممکن است یارانه جزو برنامه های جدی کشور باقی بماند.
بررسی جدی طرح کالابرگ برای کارایی بیشتر
این کارشناس اقتصادی در عین حال بر لزوم بازنگری جدی در طرح کالابرگ برای کارآمدی و بهینه سازی آن تاکید کرد و اظهار داشت: برای اینکه کالابرگ جزو برنامه های حمایتی اساسی از دهک های ضعیف قرار گیرد، ضروری است: بررسی شده موثر نبوده و معتقدم تغییر یارانه نقدی به یارانه محصولات اساسی اقدام درستی است که دولت انجام داده است و پرداخت یارانه به صورت کوپن و تحویل کالا به مردم می تواند. ادامه دهید زیرا موثرتر است.
حاج اسماعیلی اجرای طرح کالابرگ را در بلندمدت در کاهش تورم موثر دانست و گفت: در حال حاضر اجرای کلابرگ فقط برای دهک های اول تا هفتم درآمدی است اما همه دهک هایی که طبق قانون مشمول دریافت یارانه هستند. باید با پرداخت کالابرگ پشتیبانی شود.
اعتراض به نحوه پرداخت یارانه و تحویل کالا
این کارشناس اقتصادی به بازدید میدانی خود در یکی وی یکی از فروشگاه های متصل به پروژه کالابرگ را داشت که مردم با نحوه خرید کالابرگ مخالفت کردند و توضیح داد: در این فروشگاه مردم با نحوه پرداخت اعتبار یارانه و تحویل کالا مخالفت کردند و مجبور شدند 600 هزار تومان را به قیمت 800 هزار تومان خریداری کنند. تا بتوانید از اعتبار 200 هزار تومانی خود استفاده کنید. در واقع نحوه تحویل کالا در این فروشگاه به گونه ای بود که مردم مجبور به خرید بیشتر از مقدار تحویل شده بودند. به آنها در قالب پرداخت یارانه برای بهره مندی از یارانه، در حالی که این یک مشکل است.
حاج اسماعیلی ادامه داد: این یک ضعف بزرگ است که افراد با 200 هزار تومان نمی توانند از سهمیه یارانه استفاده کنند و با فرض اینکه 600 هزار تومان می توانند از شارژ 200 هزار تومانی استفاده کنند مجبور به خرید هستند زیرا بسیاری از افرادی که نیاز به خرید کالابرگ دارند به فروشگاه ها مراجعه می کنند و آن ها نیز می توانند خرید کنند. جزو دهک های ضعیف و از اول تا سوم هستند.
وی خاطرنشان کرد: اجبار مردم به خرید 800 هزار تومانی برای بهره مندی از یارانه تشویقی 200 هزار تومانی مناسب نیست، زیرا فردی که برای خرید کالا آمده قطعا قدرت خرید بیش از یارانه را نداشته و ضعیف بوده است. . بنابراین باید ایرادات و مشکلات طرح برطرف شود و امکان استفاده از مبلغ یارانه و اعتبار مضاعف برای گروه های ضعیف فراهم شود. در غیر این صورت احتمال توقف خرید محصولات وجود دارد بنابراین باید این مشکل برطرف شود. از طریق برنامه ریزی یا از طریق مذاکره با فروشگاه ها یا روش های دیگر حل می شود.
در طرح کالابرگ، دولت اقدامات پیشگیرانه ای را در زمینه مبارزه با فقر برای دستیابی به توزیع عادلانه منابع و یارانه ها انجام داده و اقداماتی را برای حمایت از دهک های درآمدی ضعیف در نظر گرفته است. به گفته کارشناسان با توجه به اجرای طرحی با. تا این حد، نارساییها و مشکلاتی وجود دارد که دور از انتظار نیست و باید با اقدامات بلندمدت و تدریجی، نقاط قوت و ضعف پروژه را شناسایی کرد تا نارساییهای آن اصلاح شود.