اولین بیمار انسانی روش سلول درمانی را دریافت کرد که غدد لنفاوی او را به یک کبد کوچک تبدیل می کرد.
به گزارش ایسنا، یک شرکت بیوتکنولوژی مستقر در پیتسبورگ، ایالات متحده، اولین مطالعه در نوع خود را بر روی یک بیمار مبتلا به نارسایی کبدی راه اندازی کرده است. هدف آنها رشد یک کبد دوم عملکردی در این بیمار است، کاری که قبلا هرگز انجام نشده بود.
به گفته نیچر، در صورت موثر بودن، این استراتژی می تواند یک درمان نجات بخش برای کسانی باشد که نیاز به پیوند کبد دارند اما باید چندین ماه منتظر بمانند تا یک اهدا کننده و یک کبد مناسب پیدا کنند.
LyGenesis در حال حاضر در حال انجام مطالعه ای بر روی یک بیمار مجرد مبتلا به بیماری کبدی مرحله نهایی (ESLD) است تا اثربخشی سلول درمانی ترمیمی آلوژنیک آن را آزمایش کند.
به گزارش نیچر، این آزمایش در 25 مارس در هیوستون آغاز شد. در این گزارش همچنین آمده است که بیمار پس از درمان به خوبی بهبود می یابد. با این حال، ممکن است چندین ماه طول بکشد تا اندام جدید شبیه به کبد در غدد لنفاوی تشکیل شود.
علاوه بر این، برای جلوگیری از رد اولیه سلول ها، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی به فرد داده می شود.
پزشکان به نظارت دقیق سلامت این بیمار ادامه خواهند داد.
در این آزمایش سلول های اهدایی به غدد لنفاوی بیمار تزریق شد. این سلولها میتوانند تکثیر شوند و ساختار غدد لنفاوی را به «آخرالزمان عملکردی کبد» یا کبد کوچک دیگری در بدن بیمار تبدیل کنند.
دکتر. مایکل هافورد، یکی یکی از بنیانگذاران و مدیر عامل Lygenesis می گوید: برای اولین بار، ما از اولین بیمار خود در یک کارآزمایی بالینی استفاده کردیم و از غدد لنفاوی خودش به عنوان بیوراکتورهای زنده برای بازسازی اندام استفاده کردیم.
وی افزود: این درمان به طور بالقوه نقطه عطف قابل توجهی در پزشکی بازساختی با کمک به بیماران مبتلا به ESLD برای ایجاد کبدهای جدید عملکردی در بدن خود خواهد بود.
روش رشد “کبد کوچک”.
در این روش از سلول های کبدی سالم به نام هپاتوسیت استفاده می شود. این سلول ها تقریباً 80 درصد توده کبد را تشکیل می دهند و عملکردهای سلولی مختلفی از جمله وظایف متابولیک را انجام می دهند.
در این آزمایش، دانشمندان سلولهای کبدی اهدایی را با تعلیق در محلول، برای پیوند آماده کردند. سپس این سلول ها به غدد لنفاوی فوقانی شکم بیمار که ساختارهای لوبیایی شکل کوچکی هستند، پیوند زدند. این ساختارها بخشی ضروری از سیستم ایمنی بدن هستند و مواد زائد بدن را فیلتر می کنند.
علاوه بر شکم، غدد لنفاوی در نواحی گردن و قفسه سینه نیز دیده می شود.
این تیم یک روش کم تهاجمی را برای تزریق سلول ها به غدد لنفاوی بیمار از طریق یک کاتتر در گردن انتخاب کردند.
در بیانیه مطبوعاتی محققان آمده است: سپس غدد لنفاوی به عنوان بیوراکتور عمل می کنند و به سلول های کبد برای پیوند، تکثیر و تولید بافت عملکردی کبد کمک می کنند.
به بیان ساده، این سلول ها توانایی تکثیر در چند ماه آینده را دارند. در یک فرد مبتلا به نارسایی کبد، غدد لنفاوی می توانند به عنوان اندام دوم کبد مانند عمل کنند.
هزاران نفر منتظر اهدای عضو هستند.
با افزایش کمبود اعضای اهدایی، دانشمندان به دنبال تکنیکهای جایگزینی مانند چاپ زیستی سه بعدی هستند.
هر سال در ایالات متحده بیش از هزار نفر در انتظار پیوند کبد جان خود را از دست می دهند. علاوه بر این، بسیاری از افراد واجد شرایط پیوند نیستند زیرا آنها بیش از حد بیمار هستند که نمیتوانند جراحی را تحمل کنند.
Lygenesis این کارآزمایی بالینی فاز 2a را برای تعیین اینکه آیا این روش می تواند یک درمان بالقوه برای این افراد باشد، آغاز کرده است.
این شرکت خاطرنشان می کند که این سلول درمانی احیا کننده و احیا کننده در موش ها، سگ ها و خوک ها امیدوار کننده بوده است.
پس از این آزمایش اولیه، محققان قصد دارند این درمان را روی 12 بیمار مبتلا به بیماری کبدی مرحله نهایی آزمایش کنند.
هافورد افزود: اگر مطالعه ما موفقیت آمیز باشد و تاییدیه FDA را دریافت کند، سلول درمانی آلوژنیک ما می تواند درمان ده ها بیمار ESLD را با یک کبد اهدا کننده امکان پذیر کند و عدم تعادل فعلی در عرضه و تقاضای اندام های اهدایی را کاهش دهد.