افزایش مداوم قیمت دانه کاکائو که در دو سال گذشته ادامه داشته است، در این ماه شتاب بیشتری گرفت. در نتیجه قیمت قراردادهای آتی کاکائو با موعد تحویل سه ماهه بیش از دو برابر شد و به سطحی رسید که دو برابر رکورد قبلی بود.
به گزارش ایرانجب، قیمتهای آتی کاکائو (بر حسب دلار اسمی) در بازارهای نیویورک و لندن گرانتر از همیشه بوده و در زمان کمبود جهانی کاکائو در سال 1977 از بالاترین سطح خود فراتر رفته است.
در بازارهای معاملاتی نیویورک، قیمت قراردادهای آتی کوتاه مدت در 26 مارس (7) افزایش یافت. فروردین) به رکورد 10.80 دلار در هر تن (هزار کیلو) رسید و این قراردادها از آن زمان تا کنون بالای 9500 دلار معامله شده است.
اکنون هر تن فلز مس در بازارهای جهانی کمتر از ۸۸۰۰ دلار معامله می شود.
رکود بی سابقه در عرضه کاکائو
دلیل این افزایش قیمت، رکود بی سابقه عرضه است، به طوری که جهان هم اکنون در مسیر سومین سال کسری خود در عرضه دانه کاکائو قرار دارد.
بر اساس گزارش سازمان بین المللی کاکائو، انتظار می رود عرضه در سال 2024 374000 تن کمتر از تقاضا باشد. یک شرکت سوئیسی-بلژیکی به نام “باری کالباوت” ممکن است این کسری عرضه را معادل 500000 تن تخمین زده باشد که حدود یک دهم بازار جهانی است.
بیشتر محصولات برای بازارهای جهانی کالا در مزارع بزرگ کشت میشوند، اما دانههای کاکائو توسط کشاورزان در مزارع کوچک، که بسیاری از آنها در غرب آفریقا هستند، کشت میشوند.
برای چندین دهه، کشورهای غرب آفریقا تسلط خود را در تجارت این محصول حفظ کرده اند. انتظار می رود ساحل عاج و غنا 53 درصد کاکائو جهان را در فصل رشد فعلی تامین کنند. اما سهم این دو کشور در تولید جهانی بیشتر بود.
برخی از عواملی که باعث کاهش تولید کاکائو می شود:
بارندگی و خشکسالی در غرب آفریقا افزایش یافته است
تالاب ها شیوع بیماری هایی مانند پوسیدگی غلاف کاکائو را تشدید کرده اند
کشاورزان کوچک در ساحل عاج و غنا مدتهاست که دستمزد کمتری دریافت میکنند
و این دستمزدهای پایین مانع از توانایی کشاورزان برای سرمایه گذاری در پیشگیری و بهبود بیماری شده است.
نقش سایر تولیدکنندگان
با وجود این وضعیت، کشاورزان مناطق آزاد تجاری مانند برزیل، اکوادور، کامرون و نیجریه در حال افزایش تولید خود برای استفاده کامل از افزایش قیمت هستند.
برزیل و کامرون در تلاش هستند تا تولید خود را تا پایان این دهه دوبرابر کنند، بنابراین اکوادور تولید 800000 تنی تا سال 2030 را هدف گذاری کرده است که در صورت تحقق، می تواند جایگاه غنا را در اختیار بگیرد و به دومین تولیدکننده بزرگ عاج در جهان تبدیل شود. جهان پس از ساحل .
از آنجایی که رشد درختان زمان می برد، حداقل سه سال طول می کشد تا غلاف های جدید کاکائو در بازار موجود شوند.
قوانین سختگیرانه اتحادیه اروپا مبنی بر ممنوعیت تجارت محصولات مرتبط با جنگل زدایی همچنین می تواند گسترش منطقه کشت کاکائو را محدود کرده و عرضه را در اتحادیه اروپا، بزرگترین منطقه مصرف کننده شکلات در جهان، جریمه کند.
انتظار نمی رود که بهبود و احیای بخش خدمات شهری سریع باشد. انتظار میرود برداشت تازه آغاز شده دانه کاکائو در ساحل عاج نسبت به سال گذشته ضعیفتر باشد و برخی در حال حاضر برای کمبود عرضه در فصل آینده آماده شدهاند.
طرف دیگر این موضوع این است که قیمت بالای شکلات به تقاضا ضربه زده و مصرف کنندگان را تشویق به مصرف کمتر شکلات کرده است.
احتمالاً شرایط آب و هوایی مساعد می تواند به تولید سریعتر بهبود یابد. در این صورت، دولت های ساحل عاج و غنا نیز ممکن است مبلغ پرداختی به کشاورزان را افزایش دهند.
این سرمایه گذاری مجدد در آفت کش ها، کودها و نیروی کار برای افزایش عملکرد محصول در سال 2025 در نظر گرفته شده است.
ورود تولیدکنندگان جدید به آمریکای لاتین که فقط نیاز به افزایش قیمت دارند، ممکن است عرضه جهانی را در سال های آینده بهبود بخشد.