محمدجواد محمد حسینی: جمعه عصر 10 فروردین در سال 1403 به مناسبت فرا رسیدن شب های قدر، جلسه ای با عنوان «حضرت علی (ع)؛ قلمرو مقدس و روزمرهاین سخنرانی با سخنرانی حجت الاسلام علی بخشی محقق دینی انجام شد.
به گزارش خبرزی اخبار آنلاینمدیریت این جلسه که با همت مجید تفرشی موسس و مدیر خانه هدیه ها بر عهده محمدرضا مهاجری بود. علی بخشی قبل از ورود به بحث خود تاکید کرد که نمی خواهد مطالب خود را در این سخنرانی به گونه ای بیان کند که بین افراد متدین و غیرمذهب احساس تنفر ایجاد کند و مردم را در مقابل یکدیگر قرار دهد و همچنین قصد ندارد. بنابراین بیان مطالب به صورت تبلیغاتی برای جذب مردم. به او تبدیل شوید و آنها را شکار کنید. بلکه به ارائه توصیفی برای دستیابی به شعور و حقیقت می پردازد. آنچه در زیر می آید خلاصه ای از سخنان علی بخشی است:
***
تنوع ادیان وجود روایت رسمی مذهبی را مخدوش می کند
در مقیاس جهانی، افراد مذهبی دارای تنوع زیادی در افکار و ماهیت دینداری خود هستند. این فشار به خودی خود بد نیست و می تواند به حل مشکلات کمک کند. در برخی از کشورها مانند هند و اندونزی ادیان بی شماری وجود دارد. تا جایی که برخی از ادیان در برخی مناطق این کشورها «ادیان قبیله ای» نامیده می شوند. اکثریت در کنگو و آنگولا مسیحی هستند، اما در عمل کارهایی انجام می دهند که شبیه مسیحیت نیست. مثل اینکه به ارواح توجه زیادی می کنند. تنوع ادیان آنقدر زیاد است که ما در طبقه بندی ادیان مشکل داریم و مثلاً می گوییم: اسلام، مسیحیت، یهودیت و غیره و سایر ادیان.
عقاید مذهبی در مورد موجودات ماوراء طبیعی نیز بسیار متفاوت است. بعضی ها خدا را قبول دارند، اما معتقدند که خدا کار زیادی نمی کند. برخی نیز به وجود ارواح و هیولا در آسمان اعتقاد دارند. بنابراین، تنوع زیاد است و این تنوع جزء لاینفک دین است و باید توجه داشت که دین بسیار گسترده است و این می تواند توسعه و گشایش را ایجاد کند نه دامن زدن به نفرت. تنوع فریاد می زند که ما دین رسمی نداریم و مذهب رسمی شوخی بیش نیست. در ادوار مختلف افراد زیادی با داستان های خود به دین آسیب رسانده اند اما موفق شده اند دین را از بین ببرند. به عنوان مثال، اگرچه در زمان قدرت کلیسا، نهاد کلیسا صدمات زیادی به دین وارد کرد، مسیحیت و کلیسا هنوز وجود دارند.
چرا دین همیشه وجود دارد؟ زیرا انسانها دارای توانایی به نام همدلی هستند. وجود این توانایی در اختیار انسان نیست; چیزی است که در ماهیت خود نهادینه شده است. این توانایی و توانایی های مشابه آن، دین را حفظ می کند; این ویژگی ها تضمین می کند که دین همیشه مخاطب دارد. حتی اگر قدرت و ثروت بخواهد به دین آسیب برساند; از طرفی روایت رسمی می تواند به دین آسیب بزند و البته وجود روایت رسمی با توجه به تنوع، شوخی است و در عین حال روایت رسمی گاهی قدرت و ثروت می آفریند. یکی دیگر از چیزهایی که به دین آسیب می زند این است که در جوامع دینی اعتقادی وجود دارد که به خدا لطف می کند; یعنی برخی از متدینین فکر می کنند که خدا طرف آنهاست و خدا در جایی که آنها ایستاده اند ایستاده است; این مشکل در جوامع مذهبی رواج دارد.
حد فاصل امر قدسی و روزمرگی در نزد حضرت علی (ع)/ جلوه های عدل، عدل از امیرالمومنین علیه السلام
در مورد حضرت علی (علیه السلام) با شخصیتی روبرو هستیم که آغوشش به روی همگان باز است; او مشغول زندگی است و عادی زندگی می کند. برای او مرز بین امر مقدس و روزمره بسیار باریک است. او به طور مداوم بر اساس اتخاذ تمرین انسانیت، اخلاق و عشق در تعادل است. البته ممکن است برخی قرائت های دیگری از این موضوع داشته باشند که باید آن را همان نوع دینداری دانست. اما روایت رسمی آن باعث می شود مردم فکر کنند که دین فقط همین است و نه چیز دیگر.
زندگی امیرالمومنین را باید از این دریچه که برای ایشان امری مقدس و عادی است نگریست. یکی است. مثلاً در جنگ می بینید که علی انسان پیش فرض است. همین فرد متعادل است. این سخنان توسط او ضبط شده است: «نه [تُقَاتِلُونَهُمْ] با آنها بجنگید تا شروع کنند… پس عمدا نکشید، کورکورانه آنها را آزار ندهید، و برای مجروحان آماده نشوید و زنان را با آزار تحریک نکنید. و اگر بر امراض تو و علت آنها از شوهرانت لعنت کنند… و اگر مردان زنان را در جهل الفهر یا الهروه رها کنند، او را پیروی می کند و بعداً از او پیروی می کند. جنگ را قبل از شروع آن شروع مکن… هنگامی که دشمن به اذن پای حق شکست خورد، فراری را نکش و ضعیفان را آزار نده و مجروحان را نکش. آزار و اذیت زنان اگر مال شما باشد آزار آبروی شما یا دشنام دادن به بزرگترهایتان…اگر مردی در روزگار جاهلیت زنی را با سنگ یا چوب بزند خود و فرزندانش مقصر این عمل خواهند بود (نهج البلاغه). نامه 14 یکی از وصایای این پیامبر به لشکر خود قبل از برخورد با دشمن در صفین است.
از این رو زنان لشکر معاویه نیز نزد حضرت امیر مهم هستند و همیشه جانب عدل را محترم می شمارند. اما قدرت و ثروت و توان فکری امروز باعث می شود که امامان را بر منبر نصب کنیم. مواظب بود حقوق بشر را زیر پا نگذارد. در منبر عده ای مرگ بر علی کافر گفتند! برخی از یاران حضرت شمشیر کشیدند تا حضرت را بکشند ولی حضرت اجازه نداد. فرمود: به کسی آسیب نده تا زمانی که حمله مسلحانه انجام دهد. عصبانی کردن او غیرممکن به نظر می رسد.
یکی دیگر از جنبه های زندگی او کار اوست. تا زمانی که باغ ها و نخلستان ها بود، علی از بیت المال درهم و دینار نمی خورد. امور روزمره او با امور مقدس مرتبط است. در مورد سایر ائمه هم این مطالب را داریم; به عنوان مثال، قوی ترین کشت در منطقه متعلق به امام باقر (علیه السلام) بود و امام صادق (علیه السلام) تجارت می کرد. در حالی که امروز برعکس آن را می بینیم. حتی مسئولانی داریم که در خانه مصادره ای زندگی می کنند و روزه می گیرند. پس علی یک انسان به تمام معناست و البته شخصیت های مذهبی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و هر گروهی می تواند علی را برای خود مصادره کند، همچنان که دین این توانایی را دارد که هرکسی آن را برای خود مصادره کند.
حجت الاسلام علی بخشی در پایان سخنان خود تاکید کرد که توجه به این مطالب و سیره حضرت امیر (ع) می تواند برای زندگی امروز ما مفید باشد و اگر این مطالب نتواند گرهی از زندگی ما باز کند چرا ما باید حتی به آنها توجه کنیم؟ من معتقدم که می توان قرائتی از دین ارائه داد که برای زندگی امروز ما مفید باشد. امیدوارم دین در جامعه ما مردم را به سمت پیشرفت سوق دهد و ما عقب نمانیم.
بیشتر بخوانید:
216216