به گزارش پی ام آپ؛ چند سالی است که اقتصاد کشور روزهای سختی را سپری میکند و گذر زمان نه تنها شرایط را به نفع مردم بهبود بخشیده، بلکه وضعیت تولیدکنندگان و معیشت مردم را به سراشیبی رسانده است.
محمود جامساز، تحلیلگر مشکلات اقتصادی کشور در این باره به پی ام آپ گفت: مشکل اصلی ما در خصوص نابسامانی های اقتصادی ساختار معیوب و نابسامان اقتصاد رانتی-سیاسی کشور است. این ساختار منطبق بر اصول و خواسته های اقتصاد نیست، بنابراین نه بازار آزاد را به رسمیت می شناسد، نه دغدغه رقابت دارد و نه اجازه می دهد قیمت ها با مکانیسم عرضه و تقاضا تعیین شود، زیرا اقتصاد رئیس است و تابع مقررات و دستورات نزدیک بینی است و طبق سلیقه دیکته می شود.
وی افزود: دخالت دولت در اقتصاد و ایجاد انحصار و دستکاری قیمت ها از ویژگی های اقتصاد دولتی، مبنای ایدئولوژی سیاسی است. طبق اصل 44 قانون اساسی از سال 57 کلیه صنایع بزرگ، صنایع مادر، تجارت خارجی، معادن بزرگ، بانکداری، بیمه، برق رسانی، سدها و شبکه های بزرگ آبرسانی، رادیو و تلویزیون، پست و تلگراف و تلفن، هوانوردی. ، کشتیرانی، بزرگراه و راه آهن و مانند آن به عنوان ملی شدن توسط دولت مصادره شد. در آن زمان، این آغاز کنترل دولت بر اقتصاد بود. علاوه بر مصادره شرکتها و گروههای صنعتی بزرگ سودآور که محصولاتشان با نامهای تجاری معروف به بسیاری از کشورهای جهان صادر میشد، دولت به تدریج با مصادره اموال و داراییهای بخش خصوصی تحت عنوان مالکیت نامشروع، خود را فربه کرد. مدیریت شرکت ها و مؤسسات و دارایی ها و اموال مصادره شده به گسترش بوروکراسی منجر شد. در همان زمان، دولت و عوامل مرتبط با آن شروع به تأسیس شرکتها و مشارکتهای جدید کردند و عملاً در تمامی عرصههای اقتصادی اعم از صنایع، معادن، بازرگانی و خدمات و بخش خصوصی که در ماده 44 به عنوان مکمل تعریف شده بود، وارد شدند. بخشهای دولتی و تعاونی با ایجاد انحصارات دولتی و توزیع درآمد بین مؤسسات دولتی و اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی، آنها را تضعیف و به حاشیه راندهاند.
جامساز تصریح کرد: هیچ حوزه ای در ایران وجود ندارد که دولت وارد آن نشده باشد و پس از پایان جنگ هشت ساله ارتش نیز وارد بخش های مختلف اقتصادی شد و بخش بزرگی از اقتصاد کشور را در اختیار گرفت. اداره و اداره اقتصاد بزرگ دولتی مستلزم حضور مدیران آگاه و مجرب و آشنا به مسائل و دانش روز بود. متأسفانه دولت ها برخی از مدیران را در خانه رها کردند و مدیرانی را که از علم مدیریت بی خبر بودند و تجربه و تخصص نداشتند صرفاً به دلیل روابط سببی و نسبی با حاکمان و مسئولانی که هیچ ارتباطی با سوابق مدیریتی آموزشی و حرفه ای نداشتند، برای منابع مدیریتی ارزش قائل شدند. ، منجر به فروپاشی و ورشکستگی گروه های بزرگ صنعتی و سایر شرکت های مصادره کننده شد. که در دوران انقلاب حدود 40 تا 50 سال مزیت تاریخی داشت و دهها هزار کارگر شاغل بودند.
وی تصریح کرد: متأسفانه افزایش و رشد فساد در اقتصاد دولتی که جوهره هر نظام سیاسی اقتصاد دولتی در جهان است باعث هدر رفتن منابع ارزشمند در سطح ملی می شود که باید متناسب با رشد اقتصادی هزینه شود. ، اشتغال، رفاه. و آسایش و به طور کلی تامین منافع ملی اسیر جاه طلبی های مدیرانی شد که منافع شخصی و گروهی خود را بر منافع ملی ترجیح دادند و هر چه در توان داشتند از این نعمت گرفتند. مانند اختلاس های چند میلیاردی که تاکنون افشا شده است، هر فسادی که هنوز کشف نشده است، در هیچ کشوری نمی توان یافت. متأسفانه هیچ انگیزه و اراده مصممی برای بازگرداندن اموال مسروقه که مورد تعقیب قرار گرفته است وجود ندارد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: اتلاف منابع چه به دلیل ناکارآمدی مدیران ارزشی و چه مسئولان فاسد در بوروکراسی و عوامل مرتبط با آن، موجب سقوط شدید اقتصاد کشور شده و نتایج آن در کیفیت و کمیت منابع کلان اقتصادی منعکس می شود. . متغیرها توزیع درآمد، توزیع ناعادلانه درآمد و ثروت، اختلاف نظر در زمینه های بودجه، بانکداری، عرضه و تقاضا، حساب سرمایه، صندوق های بازنشستگی و موارد دیگر، تورم مزمن، کاهش ارزش پول ملی، فقر و در نتیجه ناهنجاری های اجتماعی. و فسادها، حتی در وجود ساختار بیمار اقتصاد دولتی و سوء مدیریت مسئولان ریشه دوانده است. کارمندانی که در درجه اول چند مهارتی هستند و همواره در دایره شغلی و دولتی هستند بدون توجه به عملکردشان در سمت های قبلی و عنوان مدیران ارزشی برای آنها چرخش چرخشی پایدار است.
جامساز در ادامه بیان کرد: هدر رفت منابع ناشی از بی تدبیری و سوء مدیریت مدیران دولتی به حدی است که رئیس مجلس می گوید ما مدیران دولتی سالانه حدود 104 میلیارد دلار از منابع ملی را هدر می دهیم. واقعا چه کسی مسئول است؟ آیا ما در اداره کشور و قانونگذاری و نظارت بر اعمال آن و برقراری عدالت از سران سه قوه مسؤولتر هستیم؟ چطور رئیس مجلس که در این سال ها یکی از مقامات عالی رتبه بوده چنین حرف وحشتناکی می زند، اما چرا مشخص نیست چرا که در این عرصه بی تدبیری و فساد، هرکس به اسب خود پیروز می شود؟ .
وی بیان کرد: در این شرایط بودجه و بانک ها نامتعادل می شود، نقدینگی افزایش می یابد و در نتیجه تورم افزایش می یابد، ارزش پول ملی کم می شود، گرانی و فقر کمر طبقه متوسط و عوام را خم می کند، قیمت دلار. . افزایش می یابد و بخش پولی اقتصاد گسترش می یابد و شرکت های تولید کننده یکی پس از دیگری متوقف می شوند یا مانند شرکت داروگر با سابقه تقریباً یک قرنی با از دست دادن شغل از 1100 نفر به 50 نفر در شرف توقف است و در این میان دولت برای القای مردم آمارها را دستکاری می کند، یعنی اگر برنامه های ما نبود اوضاع خیلی بدتر می شد و باید صبر کنیم تا اقتصاد درست شود.
این تحلیلگر اقتصاد کشور یادآور شد: این دست فرمان در اقتصاد منجر به چندپارگی یا تعطیلی صنعت کشور شده و اقتصاد هر روز از نظر تولید ناخالص داخلی از نظر تورم کمتر می شود.
این استاد اقتصاد با اشاره به ضعیف شدن اقتصاد ایران نسبت به کشورهایی که خیلی از ما عقب بودند، گفت: یکی از دلایل آن ساختار اقتصاد دولتی است که فاقد ظرفیت پیشرفت و تحول است. علاوه بر این همانطور که گفتم باید به سیستم مدیریت ناکارآمد نیز اشاره کنم که مسائل صنعت، تجارت و توسعه را نادیده می گیرد و اساساً از ذهنیت توسعه بی بهره است. بنابراین در وجود ساختار اقتصاد سیاسی ولایت فقیه و حاکمیت چرخش مدیران، اقتصاد ساماندهی نخواهد شد و بر پاشنه فعلی که شرایط سختی را برای ما به وجود آورده، خواهد چرخید.
جامساز در پایان خاطرنشان کرد: حدود 22 ماه از دولت سیزدهم می گذرد و وعده ها و مرخصی ها نتیجه معکوس داشته است. از طرفی مشکلاتی که در حکومت یک سطح شعور و معرفت به وجود می آید با همان سطح شعور قابل حل نیست. از این رو باید در سیاست های داخلی و خارجی برای تغییر و تحول بنیادین نظام اقتصاد سیاسی کشور با هدف تامین منافع ملی، طرح جدیدی ارائه شود تا زمینه ساماندهی اقتصاد و برون رفت از مشکلات موجود فراهم شود.