به گزارش مانیبان؛ بانک مرکزی الزامات و فرآیندهای اجرای تکالیف قانونی مربوط به انسداد وجوه از حساب های بانکی صادرکننده چک بلامحل و نحوه رفع انسداد وجوه مسدود شده را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
با توجه به بخشنامه شماره 62078/02 مورخ 21/3/1402 در خصوص نحوه پوشش کسری وجه چک توسط صادرکننده چک برگشتی؛ بر اساس بررسی های انجام شده و مکاتبات واصله، در حال حاضر در حال اجرای تکالیف قانونی در خصوص مسدود شدن وجوه از حساب های بانکی متعلق به صادرکننده چک بلامحل و نحوه بازگشایی وجوه بلوکه شده در اجرای دستورات است. /نظرات/دستگاه های اجرایی دریافتی از مراجع ذیصلاح قضایی و ثبتی. در شبکه بانکی کشور رویه واحدی وجود ندارد، لذا برای اتخاذ رویه واحد در این زمینه لازم است الزامات و فرآیندهای اجرایی به شرح زیر اجرا شود:
– در صورت مسدود شدن مبلغ حساب های بانکی صادرکننده چک برگشتی توسط سامانه چک و متعاقباً دریافت دستور/نظر/ مجری مرجع قضایی یا ثبتی ذیصلاح مبنی بر رفع انسداد وجوه مسدود شده نسبت به چک معینی، اثر سوء رفع نشده و پرداخت آن به ذینفع است. دارنده نهایی چک، بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی، باید بدون دخالت سامانه چک، مبلغ مسدود شده را مستقیماً باز کند و به ذینفع یا سپرده پرداخت کند. در حساب بانکی درج شده توسط مراجع مذکور به موجب دستور/حکم/اجرایی. متعاقباً بنا به درخواست صادرکننده چک به بانکی که در آن حساب جاری دارد، در چارچوب مفروضات مذکور در تبصره (3) ماده (5) قانون صدور چک، اثر سوء چک باید حذف شود چک برگشتی
2- چنانچه به دستور/حکم/اجرای مراجع قضایی و ثبتی مبنی بر رفع انسداد وجوه مسدود شده بابت چک معین، آثار سوء رفع یا ذینفع مشخص نشده باشد یا پرداخت به شخصی غیر از صاحب نهایی چک. بر اساس مقررات قانونی مربوط از جمله قانون اجرای احکام مدنی، بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی باید با هماهنگی حوزه قانونی مربوطه به مراجع مذکور اعلام کند که «شمار وجوه … چک مسدود شده است. برای تضمین حق ذینفع چک شماره … ه.
3- در صورت غلبه انسداد حساب توسط سامانه ماهچک بر دستور/نظر/مجری دریافتی از مراجع ذیصلاح، بسته به زمان وصول دستور/نظر/مجری به بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی یا اطلاع دولت در سامانه های مربوطه در خصوص توقیف حساب، این امر باید توسط بانک/موسسه اعتباری غیربانکی با هماهنگی حوزه قانونی مربوطه به مراجع ذیصلاح اعلام شود.
4- در رابطه با بندهای دو و سه در صورت اصرار مرجع قضایی یا ثبتی بر اجرای دستور/حکم/مجری، بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی موظف است مستقیماً و بدون دخالت سامانه ماهچک نسبت به اجرا اقدام کند. . دستور/حکم/اجرا با هماهنگی حوزه قانونی مربوطه مراتب را به مراجع ذیربط اعلام می کند.
5- در صورت رفع انسداد وجه مسدود شده در حساب های بانکی به شرح بندهای قبل (به استثنای پرداخت کل مبلغ چک به ذینفع به شرح بند اول) مبلغ پرداختی از حساب مذکور. همچنان در سامانه ماهچک قفل شده تلقی خواهد شد. اما در هنگام رفع اثر بد چک برگشتی، پس از تماس با سرویس بازگشایی محچک برای حساب مذکور، بانک عامل کد خطای شماره 14 را با عنوان «مشخصات کلیدی به صورت آفلاین اعمال شده است» ارسال می کند. در این صورت سامانه چک با فرض بازگشایی قفل حساب بر اساس دستور/رای/اجرای واصله از مرجع قضایی یا ثبتی، روند برنامه ریزی شده را ادامه داده و مبالغ مسدود شده در سایر حساب های صادرکننده چک را باز می کند.
شایان ذکر است اجرای الزامات مذکور و سایر ضوابط مقرر در بخشنامه شماره 62078/02 مورخ 21/03/1402 باید به نحوی باشد که در نتیجه منافع ذینفعانی که مهچک ال. سیستم قبلاً مبلغی را که در حساب جاری ساخته بودم مسدود کرده بود تا حفظ شود. همچنین مؤسسه اعتباری باید مستقیماً و بدون دخالت سامانه چک نسبت به بازگشایی مبلغ مسدود شده توسط سامانه مذکور اقدام کرده و در عین حال کل مبلغ چک را به مدت یک سال مسدود کند تا اثر سوء چک برطرف شود. بر این اساس، بانکها موظفند اقدامی را که صدرالذکر به کلیه واحدهای ذیربط آن بانک در سامانههای اطلاعاتی و عملیاتی مربوطه آن مؤسسه اعتباری ابلاغ شده است، بهعنوان یک فوریت و با رعایت مفاد قانون اجرا کنند. گرد. شماره 169153/96 مورخ 16/05/1396 و باید اجرای آن را به دقت پیگیری کند.