در دنیای امروزی بسیار رایج است که همیشه احساس خستگی کنید. تحقیقات نشان داده است که اضطراب زیاد تنها چیزی نیست که باعث می شود در طول روز احساس خستگی و خواب آلودگی کنیم.
بر اساس گزارش روزیاتو، در بیشتر موارد این مشکل ناشی از عوامل فیزیکی است نه روانی و به راحتی قابل تشخیص نیست.
در زیر در مورد علل پنهان خستگی دائم صحبت خواهیم کرد:
1- مصرف زیاد کافئین
ما فکر می کنیم که قهوه و نوشیدنی های انرژی زا فقط انرژی لحظه ای به ما می دهند و کاملا فراموش می کنیم که انرژی ما بی نهایت نیست. به همین دلیل است که ما بیش از حد به این نوشیدنی ها وابسته می شویم. ممکن است برای مدت کوتاهی احساس خوبی داشته باشیم، اما روز بعد احساس خستگی شدید خواهیم کرد.
علاوه بر این، قهوه تاثیر زیادی بر خواب ما دارد و آن را ضعیف و ناکافی می کند. مصرف زیاد قهوه به طور مستقیم با افزایش بیقراری شبانه و همچنین بیداری های نیمه شب و در نتیجه کاهش مدت زمان خواب به طور کلی مرتبط است.
برخی از افراد نیز نسبت به اثرات کافئین بر خواب حساسیت بیشتری دارند. بنابراین، اگر متوجه چنین چیزی شدید، مصرف آن را کاهش دهید و ببینید آیا به بهبود خواب و سطح انرژی شما کمک می کند یا خیر.
چای سبز همچنین حاوی کافئین است، بنابراین اگر از طرفداران این انرژی زا “طبیعی تر” هستید، باید بررسی کنید که آیا برای سلامتی شما مفید است یا خیر. نوشیدن یک فنجان چای در روز هیچ اشکالی ندارد، اما مضرات نوشیدن بیش از حد ممکن است بیشتر از فواید آن باشد.
2- عدم مصرف آب کافی
وجود آب کافی در بدن برای حفظ سطح انرژی مهم است. ما با هر کالری که مصرف می کنیم آب از دست می دهیم. و همه این ضررها باید جبران شود. اگر آب کافی ننوشیم، احساس خستگی بیشتری می کنیم و توانایی ما برای تمرکز به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
در واقع، کم آبی کل بدن را تحت تأثیر قرار می دهد، که درست مانند قهوه، بر چرخه خواب نیز تأثیر می گذارد و چرخه خواب را کوتاه می کند. و علائم این مشکل بسیار آشنا هستند: تشنگی، احساس خستگی، سرگیجه و حتی سردرد.
شاید شنیده باشید که باید هر روز 8 لیوان آب بنوشید. اما همه اینها به وزن، سن، جنسیت و سطح فعالیت بدنی فرد بستگی دارد. برای شروع، زمانی که احساس خستگی کردید یک لیوان آب بنوشید و خود را زیر نظر بگیرید. در مدت زمان کوتاهی شاهد بهبود خلق و خوی خود خواهید بود.
3- کمبود آهن
این باعث کم خونی می شود که می تواند دلیل اصلی احساس خستگی شما باشد. کمبود آهن در خون مانع از تولید هموگلوبین کافی در بدن می شود. با این حال، بدون انجام آزمایش خون نمی توانید چیزی به طور قطعی بگویید. در برخی موارد شدید، کمبود گلبولهای قرمز را میتوان با کم رنگتر شدن پوست نسبت به پوست معمولی تشخیص داد.
اگر مدت هاست که احساس خستگی برای شما دائمی شده است، حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر آهن کافی در بدن خود ندارید، رژیم غذایی خود را تغییر دهید و اسفناج و گوشت بیشتری مصرف کنید. می توانید از مکمل های آهن نیز استفاده کنید.
4- وگان یا گیاهخوار بودن
وگان یا گیاهخوار بودن هیچ اشکالی ندارد. اما ویتامین B12 ضروری فقط در پروتئین حیوانی یافت می شود و کمبود آن می تواند باعث خستگی شود. پس پیش دکتر بروید و تمام ویتامین های لازم را مصرف کنید تا همیشه انرژی داشته باشید.
5- کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید یک بیماری بسیار شایع است که زمانی رخ می دهد که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند، هورمونی که متابولیسم بدن را کنترل می کند. بنابراین، زمانی که سطح این هورمون پایین باشد، ممکن است همیشه احساس خستگی، اضافه وزن و احساس سرما کنیم.
نباید فراموش کرد که کم کاری تیروئید نیز ممکن است در علائم افسردگی نقش داشته باشد. اما یک آزمایش خون ساده می تواند آن را مشخص کند و پزشک می تواند داروهایی را برای کمک به حل مشکل کم کاری تیروئید و بهبود وضعیت شما تجویز کند.
6- آپنه خواب
آپنه خواب یک مشکل مزمن است که می تواند به طور موقت تنفس فرد را در طول خواب متوقف کند. این حالت فقط چند ثانیه طول می کشد اما می تواند بارها در طول شب رخ دهد. در بیشتر موارد تنفس فرد با خروپف یا صدایی مشابه به حالت عادی برمی گردد. این مشکل خواب فرد را مختل می کند و در نتیجه باعث می شود روز بعد احساس خواب آلودگی و خستگی کند.
سایر علائم آپنه خواب عبارتند از: سردرد صبحگاهی، مشکلات حافظه، تمرکز ضعیف و تحریک پذیری. اگر میدانید که خروپف میکنید، از اطرافیانتان بپرسید که آیا هنگام خواب متوجه مشکل تنفسی شما میشوند یا خیر. اگر این علائم را دارید به پزشک مراجعه کنید. درمان های زیادی برای حل این مشکل وجود دارد که به بهبود کیفیت خواب و خلق و خوی شما کمک می کند.
7- حساسیت های غذایی
بسیاری از افراد آلرژی غذایی دارند، به خصوص اگر تیروئیدیت هاشیموتو یا هر بیماری خودایمنی دیگری داشته باشند. شایع ترین آلرژی های غذایی آلرژی به گلوتن، سویا، تخم مرغ، ذرت و آجیل است.
در این صورت می توانید با یک آزمایش خون ساده متوجه شوید که آیا آلرژی دارید یا خیر. یا می توانید ماده غذایی را که فکر می کنید باعث ایجاد مشکل می شود را از رژیم غذایی خود حذف کنید. این نه تنها به شما کمک می کند تا سطح انرژی خود را حفظ کنید، بلکه شما را از سایر عوارض جانبی آلرژی غذایی محافظت می کند.
8- نور آبی
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور آبی، به خصوص در شب، می تواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت خواب و سلامت ما داشته باشد. نور آبی از صفحه نمایش همه وسایل الکترونیکی که روزانه استفاده می کنیم، از تلویزیون گرفته تا رایانه، از تلفن همراه تا تبلت، ساطع می شود.
مانند هر مشکلی، کلید حل مشکل در اینجا نیز حفظ تعادل است. بنابراین سعی کنید تا حد امکان استفاده از وسایل الکترونیکی را کاهش دهید و یا میزان روشنایی صفحه را کاهش دهید.
با این حال، اگر فکر می کنید که گذاشتن تلفن همراه و خواندن کتاب قبل از خواب مشکل را حل می کند، اشتباه می کنید زیرا لامپ های معمولی نیز همین طور هستند. یکی آنها منابع نور آبی در نظر گرفته می شوند. بنابراین سعی کنید به جای آن از لامپ هایی با نسبت M/P کمتر استفاده کنید. این لامپ ها نور کافی تولید می کنند و چشم را خسته نمی کنند.
اگر نمی توانید قبل از خواب استفاده از تلفن خود را متوقف کنید یا اگر بی خوابی دارید، از عینک مسدود کننده نور آبی استفاده کنید. اگرچه این عینک از شما در برابر اثرات نور آبی محافظت نمی کند، اما قطعا قرار گرفتن در معرض نور آبی را کاهش می دهد.
9- سندرم خستگی مزمن
سندرم خستگی مزمن به خستگی شدیدی اطلاق می شود که بیش از 6 ماه طول بکشد. این مشکل با استراحت برطرف نمی شود و اغلب باعث کاهش عملکرد حرفه ای، تحصیلی یا اجتماعی فرد می شود. حتی ممکن است این احساس را در شما ایجاد کند که همیشه غش خواهید کرد.
این مشکل تنها توسط پزشکان قابل تشخیص است و اگرچه درمان قطعی وجود ندارد، اما بیشتر علائم آن با دارو و تغییر سبک زندگی قابل کنترل است. در برخی موارد، علائم این مشکل می تواند سال ها ادامه داشته باشد، اما با کمک روش های درمانی، بسیاری از افراد به مرور زمان احساس بهتری پیدا می کنند.