به گزارش مگتو، بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت از شیوع پوکی استخوان در بین ایرانیان، بیش از 60 درصد افراد بالای 50 سال به این بیماری مبتلا هستند، یعنی هر دو زن. یکی و از هر چهار مرد بالای پنجاه سال، یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می شود. این آمار برای افراد بالای 70 سال حدود 80 درصد است. این بدان معناست که از هر پنج نفر بالای 70 سال چهار نفر از پوکی استخوان رنج می برند، در حالی که بسیاری از آنها کوچکترین اطلاعی از این بیماری ندارند و حتی تراکم استخوان خود را اندازه گیری نکرده اند.
اگر ویتامین دی اگر کلسیم به اندازه کافی تامین نشود، بدن نمی تواند کلسیم را به خوبی جذب کند و با وجود رژیم غذایی خوب، پوکی استخوان رخ می دهد.
اطلاعات آنلاین نوشت: این آمار زمانی نگران کننده می شود که متوجه شویم جمعیت کشور به سرعت در حال پیر شدن است و با افزایش نسبت جمعیت بالای پنجاه سال کشور، این بیماری نیز رو به افزایش است. شکستگی لگن جدی ترین و خطرناک ترین نوع شکستگی ناشی از پوکی استخوان است. زیرا هر دومی که از شکستگی لگن رنج می برد می میرد. علاوه بر این، 20 تا 50 درصد مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن شش ماه تا یک سال پس از شکستگی رخ می دهد.
دکتر. رامین ارژنگ، متخصص جراحی استخوان و مفاصل (ارتوپدی) می گوید: بر اساس تعریف انجمن ملی سلامت، پوکی استخوان یک بیماری اسکلتی است که عمدتاً در سنین بالا بروز می کند و ویژگی بارز آن کاهش استحکام استخوان است که فرد را دچار مشکل می کند. در معرض خطر شکستن این بیماری را بیماری خاموش نیز می نامند زیرا مانند آرتریت و روماتیسم باعث درد و تورم نمی شود که افراد را آزار دهد. بنابراین ممکن است تا زمانی که دچار شکستگی نشویم، مدت زیادی متوجه آن نشویم.
علل پوکی استخوان
دکتر. ارژنگ درباره علل پوکی استخوان می افزاید: عوامل مختلفی در ایجاد پوکی استخوان موثر است. اولین عامل افزایش سن است که زمینه ساز ابتلا به این بیماری است. عوامل دیگری مانند عوامل ژنتیکی باعث می شود که این بیماری جدی تر شود. به دلیل یائسگی و مشکلات هورمونی، پوکی استخوان در زنان بیشتر از مردان است.
برخی از بیماری ها مانند روماتیسم از جمله آرتریت روماتوئید و لوپوس و یا داروهایی مانند کورتون ها، استروئیدها و مانند آن می توانند باعث این بیماری شوند. به طور کلی اعتقاد بر این است که مسکن های غیراستروئیدی مانند دیکلوفناک می توانند باعث پوکی استخوان شوند، در حالی که این داروها بیشتر عوارض گوارشی و کلیوی ایجاد می کنند و علت اصلی پوکی استخوان محسوب نمی شوند. سوءتغذیه، کمبود کلسیم و ویتامین ها و مواد معدنی در بدن، به ویژه کمبود ویتامین، اساس پوکی استخوان را تشکیل می دهد.
اگر ویتامین دی اگر به مقدار کافی مصرف نشود، بدن نمی تواند کلسیم را به خوبی جذب کند و با وجود تغذیه خوب، فرد دچار پوکی استخوان می شود. بنابراین، در آزمایشات ما مقدار ویتامین دی اندازه می گیریم و اگر فرد کمبود داشت بسته به میزان کمبود یک آمپول یا یک قرص ویتامین به او می دهیم. دی تجویز می کنیم
نکته مهم دیگر وجود فعالیت بدنی منظم و روتین یا برنامه ورزشی در زندگی است. هر فرد بسته به شرایط بدنی و سن خود می تواند فعالیت های بدنی متفاوتی را برای خود برنامه ریزی کند. افراد جوان تر می توانند انواع ورزش ها را انجام دهند، اما افراد مسن یا مبتلا به آرتریت و درد مفاصل می توانند بدود. به طور کلی سه عامل: ورزش، رژیم غذایی و ویتامین ها دی برای جلوگیری از پوکی استخوان باید جدی گرفته شود.
۲۳۳۲۱۷