سفیر تاجیکستان در تهران گفت: نام و آثار حکیم نظامی حلقه اتصال کشورها و ملت های منطقه و همه فارسی زبانان جهان است.
به گزارش ایرنا، نظام الدین زاهدی در مراسم اختتامیه سومین بزرگداشت حکیم نظامی که در تالار وحدت تهران برگزار شد، از شاعران بزرگی چون دهلوی، جامی، هاتفی و دیگر شاعران فارسی زبانی که خمس خود را سروده اند از پیروان نظام یاد کرد. خمسه. سرودند گفت: در مجموع هفت پیکار و اسکندرنامه در طول 800 سال در حدود 260 مثنوی عرفانی و عاشقانه به فارسی و سایر زبان ها نوشته شده است.
سفیر تاجیکستان در تهران افزود: شاعرانی چون امیرخسرو دهلوی، خواجوی کرمانی و مولانا عبدالرحمن جامی، عبدالله هاتفی و چند شاعر دیگر سنت های مدرسه نظامی خمسه سرایی را به بهترین نحو ادامه داده اند.
زاهدی گفت: نظامی گنجوی با خمسه خود در رشد مثنوی در ادبیات فارسی و همچنین در گسترش و شکوفایی این مضمون در ادبیات سایر ملل منطقه نقش مؤثری ایفا کرد.
تأثیر شعر و اندیشه نظامی بر تار و پود زبان های رایج منطقه مشهود است
وی افزود: نظریه های زیادی در مورد خمسه نظامی به زبان های رایج منطقه مانند ترکی، جغتای، ترکی عثمانی، آذربایجانی، اردو، کردی، پشتو و ترکمنی در مناطق مختلف منطقه فارسی زبان نوشته شده است. به ویژه در شبه قاره هند و تأثیر واقعی آن را می توان از شعر، اندیشه، حکمت نظامی و شعر ناب فارسی در تار و پود آن دید.
زاهدی تصریح کرد: حکیم نظامی را یکی از تاثیرگذارترین شاعران و شاعران فارسی زبان زمان خود و نسل های بعد می دانند. جايگاه شماخ نظامي در ادبيات فارسي و ادبيات منطقه و جهان، دانشمندان شرق و غرب را بر آن داشته است كه در تحقيق، نشر و ترويج آثار ماندگار حكيم نظامي به شدت تلاش كنند. از جمله اینکه در کشور من (تاجیکستان) تمامی آثار نظامی به زبان تاجیکی ترجمه شده و در اختیار دوستداران شعر و ادب قرار گرفته است.
وی افزود: ادب پژوهان تاجیک درباره احوال و آثار نظامی گنجوی تحقیقات مفیدی انجام داده اند.نظامی در بین مردم تاجیکستان به عنوان شاعری مبتکر شناخته می شود که تمامی آثار خود را به زبان تاجیکی فارسی نوشته است. نمونه هایی از کار نظامی در کتاب های درسی، مدارس و دانشگاه های تاجیکستان آمده است. تعدادی از خیابان ها و مؤسسات فرهنگی در شهر و نواحی تاجیکستان به نام این شاعر بزرگ نامگذاری شده اند.
نام و آثار نظامی حلقه پیوند بین کشورها و ملت های منطقه از جمله ایران، تاجیکستان، افغانستان، جمهوری آذربایجان و تمامی فارسی زبانان جهان است و به همین دلیل بزرگداشت حکیم نظامی یک مراسم است. بزرگداشت مشترک “سرمایه های ادبی و ارزش های معنوی.
به گزارش ایرنا، حکیم نظامی از ارکان شعر فارسی در قرن ششم میلادی می زیست و اهل روستای تاد از توابع شهرستان تفرش است. 21 مارس به عنوان روز حکیم نظامی در تقویم رسمی کشور ثبت شده است. مقر او در 21 اسفند 1400 توسط یونسکو مهر شد.