به گزارش خبرگزاري ايمنا، همه انسان ها زندگی را از یک سلول به نام زیگوت یا تخمک بارور شده شروع می کنند. زیگوت تقسیم می شود و سلول های بنیادی تولید می کند که به سلول های تخصصی تمایز می یابند.

اگر بدن انسان را یک ساختار بدانیم، سلول های بنیادی خشت و شالوده آن هستند. این سلول ها اجزایی هستند که می توانند سلول های خاصی از یک اندام را برای قسمت های مختلف بدن تشکیل دهند. تحت شرایط مناسب در بدن یا آزمایشگاه، سلولهای بنیادی آنها تقسیم می شوند و سلول های دیگری به نام سلول های دختر را تشکیل می دهند.

سلول های دختر به سلول های بنیادی جدید یا سلول های تخصصی (متمایز) با عملکرد خاص مانند سلول های خونی، سلول های مغزی، سلول های ماهیچه ای قلب یا سلول های استخوانی تبدیل می شوند.

هیچ سلولی در بدن به جز سلول های بنیادی توانایی تولید انواع سلول های جدید را ندارد. علاوه بر این سلول های بنیادی تنها سلول هایی هستند که می توانند به طور نامحدود تکثیر شوند و با ایجاد سلول های تخصصی (در واقع استعدادها) به ترمیم سلول های آسیب دیده کمک کنند. خود نوسازی تکثیر سلول های بنیادی و توانایی آنها در تمایز و تبدیل به انواع مختلف سلول در بافت های مختلف دو ویژگی اساسی است که این سلول ها را متفاوت و برتر از سایر سلول های زنده بدن می کند.

شایان ذکر است که سلول های بنیادی به چهار دسته اصلی جنینی، بالغ، خون ساز و القایی تقسیم می شوند که هر کدام بسته به بیماری قابل استفاده هستند اما سلول های بنیادی جنینی ناف علاوه بر پردازش و دسترسی آسان تر بند ناف پتانسیل درمانی بالاتری نیز دارد، بنابراین این سلول ها می توانند به انواع مختلف سلول های عصبی، خونی، غضروفی و ​​ماهیچه ای تبدیل شوند.

همین الان، هماتولوژیست ها و انکولوژیست ها از این سلول ها برای کنترل یا درمان سرطان های خون و اختلالات خونی استفاده می کنند. اما محققان معتقدند که سلولهای بنیادی همچنین پتانسیل درمان بیماری های دیگر را نیز دارد. بر این مبنا نگار آقاجانی، دبیر علمی سلول های بنیادی مرکز تحقیقات شهید شهریاری (استان اصفهان) وی گفتگویی صریح با خبرنگار پی ام آپ داشت که در ادامه می خوانید:

پی ام آپ: سلول های بنیادی توانایی درمان کدام بیماری ها را دارند؟

آغاجانی: سلول های بنیادی به لطف دو ویژگی برتر خود یعنی توانایی تکثیر و تمایز، می توانند انقلاب جدیدی در علم پزشکی ایجاد کنند و روش های درمانی سنتی را جایگزین طب ترمیمی کنند. زیرا این سلول ها علاوه بر تولید بافت جدید، توانایی ترمیم کامل بافت های آسیب دیده را نیز دارند، علاوه بر این می توان اندام ها را در آزمایشگاه با کمک سلول های بنیادی ساخت و اندام های جدید را با اندام های آسیب دیده جایگزین کرد.

بیماری های بدخیم خون، بیماری های خونی غیر بدخیم، نقص ایمنی، سرطان های حاد و تومورهای جامد عمده ترین بیماری هایی هستند که با سلول های بنیادی قابل درمان هستند. نارسایی مغز استخوان، بیماری‌های متابولیک، اوتیسم، فلج مغزی، آلزایمر، پارکینسون، اختلالات سلول‌های پلاسما، دیابت، مشکلات نخاعی، سکته قلبی، بیماری‌های کبدی، اختلالات عضلانی، ناهنجاری‌های ارثی گلبول قرمز و کم خونی داسی شکل از دیگر بیماری‌هایی هستند که نمی‌توانند. درمان شود. می توان آن را با سلول های بنیادی درمان کرد و از این سلول ها در درمان های زیبایی نیز استفاده می شود.

درمان بیماری آلزایمر، بیماری های پروانه ای و پارکینسون سه بیماری صعب العلاج هستند که در حال حاضر تحقیقات زیادی برای درمان آنها با کمک سلول های بنیادی انجام شده و نتایج معجزه آسایی را به دنیا می دهد. امیدی برای درمان بیماران پروانه ای با سلول های بنیادی وجود دارد، زیرا امروزه از سلول های بنیادی برای درمان سوختگی های شدید استفاده می شود و این بدان معناست که درمان بیماری های پوستی جدی با سلول های بنیادی مطرح نیست.

لازم به ذکر یکی یکی از ویژگی‌های بارز سلول‌های بنیادی این است که پیوند اعضا و بافت‌های تولید شده از این سلول‌ها با مشکل رد پیوند مواجه نمی‌شوند، زیرا این عضو از سلول‌های خود فرد ساخته شده است. این ویژگی مقدار زیادی از مشکلات را برای بیمار پیوندی کاهش می دهد و از مرگ و میر پس از پیوند به دلیل کاهش سیستم ایمنی جلوگیری می کند.

علاوه بر درمان بیماری های مختلف، سلول های بنیادی در آزمایشات بالینی محصولات دارویی کاربرد فراوانی دارند، به این ترتیب به جای آزمایش دارو و واکسن بر روی نمونه های انسانی، می توان اندام مورد نظر را با سلول های بنیادی ساخت و داروی مورد نظر را تولید کرد. او همان عضو را در محیط آزمایشگاه بدون آسیب رساندن به کسی تزریق کرد.

با این حال، درمان برخی بیماری ها با سلول های بنیادی در سراسر جهان هنوز در مرحله تحقیقاتی است. امروزه از این روش درمانی بیشتر در درمان بیماری های صعب العلاج مانند سرطان خون استفاده می شود اما هنوز درمان بیماری های شایع تری مانند دیابت آغاز نشده است. به کندی پیش می رود، اما دیری نمی گذرد که این علم کاربردی جایگزین روش های درمانی قدیمی شده و روند درمانی پزشکان را متحول می کند.

پی ام آپ: چرا استفاده از سلول های بنیادی جنینی با مسائل اخلاقی مواجه است؟

آغاجانی: سلول های بنیادی جنینی بند ناف علاوه بر دسترسی آسان، قدرت درمانی نیز دارند، بنابراین این سلول ها می توانند به انواع مختلف سلول های عصبی، خونی، غضروفی و ​​ماهیچه ای تبدیل شوند.

این گروه از سلول های بنیادی شامل دو دسته اصلی است. اولین گروه خونی بند ناف جنین بعد از تولد تشکیل می شود و دسته دوم که قدرت فوق العاده ای نیز دارند سلول های اولیه هستند که چند روز پس از تشکیل اسپرم تولید می شوند. سلول های بنیادی همه کاره که در شرایط آزمایشگاهی می توان حتی یک انسان کامل از آنها ساخت. قدرت تولیدمثلی این سلول ها به قدری زیاد است که از هر سلول می توان اندامی تشکیل داد در حالی که تعداد این سلول ها در جنین اولیه به چند هزار سلول می رسد. با این حال، حذف این سلول به معنای از بین بردن جنین انسان در رحم است و با مشکلات اخلاقی جدی مواجه می شود.

طب ترمیمی جایگزین روش های درمانی سنتی شده است

شایان ذکر است که هر قدرتی که در روند طبیعی اختلال ایجاد کند باید دارای چارچوب اخلاقی قوی باشد تا از سوء استفاده از قدرت توسط شخصی جلوگیری کند و از حوادث ناگوار جلوگیری کند.

پی ام آپ: توسعه و حمایت از سلول های بنیادی چقدر اهمیت دارد؟

آغاجانی: در آینده نزدیک، دیگر از دفاتر پزشکی خبری مبنی بر تجویز داروهای مشابه برای طیف وسیعی از بیماران نخواهیم داشت. آینده در دستان پزشکی بازساختی است که با تجویز هر فرد یک داروی کاملاً شخصی و متناسب با سلول های خود، پزشکی را متحول خواهد کرد.

جالب است بدانید که در سال 2021 حدود 2.7 میلیارد دلار در بحث سلول های بنیادی در سراسر جهان سرمایه گذاری شده است و پیش بینی می شود این رقم در سال 2029 به گردش مالی 159 میلیارد دلاری برسد.

همه این موقعیت ها نشان می دهد که توسعه و حمایت از سلول های بنیادی از اهمیت بالایی برخوردار است. ارتباط دانشگاه با رشته پزشکی اصلی ترین راه پیشرفت هر چه بیشتر کشور است زیرا پزشکان نیاز به آشنایی و ارتباط با اطلاعات روز دنیا دارند.

علاوه بر این، هر چه بانک بند ناف کشور غنی‌تر باشد، بیماران بیشتری تحت درمان قرار می‌گیرند. این امر مستلزم حمایت سازمان‌های دولتی و بیمه‌ای برای افزایش تعداد نمونه‌های سلولی بانکی با پوشش هزینه ذخیره‌سازی بند ناف است. بند ناف این یک گنج است و نباید اجازه داد هیچ خانواده ای این گنج را از دست بدهد. هرچه حمایت دولت از حفظ این گنجینه بیشتر شود، هزینه های درمان در آینده کمتر خواهد شد و کشور به توسعه پایدار با جامعه ای سالم و عاری از بیماری ها دست خواهد یافت.

پی ام آپ: نگهداری بند ناف شرایطش چیه و چقدر هزینه داره؟

آغاجانی: مراقبت از بند ناف خانواده کودک باید قبل از تولد به بانک مراجعه کنند بند ناف این نیاز به اطلاع رسانی دارد زیرا فقط پنج تا 10 دقیقه پس از تولد جنین می توان خون گرفت بند ناف جمع آوری و برای نگهداری به بانک منتقل می شود. به همین دلیل در زمان تولد جنین حتما باید پزشک متخصص در بیمارستان حضور داشته باشد.

مقدار خون بند ناف جنین و تعداد سلول های خون بسیار مهم است. حداقل 50 سی سی خون با 600 میلیون سلول ارزش نگهداری از بند ناف گرفته شود. اگر حجم و تعداد سلول های خون بند ناف جنین تایید شود، خون به مراحل بعدی می رود و تحت آزمایش های مختلفی از جمله غربالگری ویروس، سنجش کلونی و شاخص HLA قرار می گیرد. در نهایت پس از افزودن ضدیخ طبیعی به سلول، در مخازن نیتروژن در دمای منفی 196 درجه منجمد نگهداری می شود. هزینه های تعمیر و نگهداری بند ناف به طور مشخص در حال حاضر هشت میلیون و سیصد هزار تومان برای ورود بدون آزمایش اولیه وجود دارد و هزینه سالیانه آن حدود چهارصد هزار تومان است.

طب ترمیمی جایگزین روش های درمانی سنتی شده است

دانستن در مورد سلول های بنیادی جالب است بند ناف بر اساس اعلام بانک، علاوه بر خود فرد، برای اعضای نزدیک خانواده و حتی افراد غریبه به شرط سازگاری ژنتیکی با فرد بیمار قابل استفاده است. بند ناف به دو نوع خصوصی و عمومی تقسیم می شود. افرادی که می خواهند بند ناف فرزند خود را در بانک خصوصی نگهداری کنند می توانند با پرداخت هزینه ای بند ناف جنین را در بانک نگهداری کنند اما بانک های دولتی در نگهداری و نگهداری انواع بند ناف در اماکن عمومی خاص هستند. برای همه با توجه به نیاز بیمار استفاده می شود.

پی ام آپ: ایران در حوزه سلول های بنیادی چه جایگاهی دارد؟

آغاجانی: ایران در زمینه سلول های بنیادی رتبه اول منطقه را دارد و دارای بانک بند ناف غنی است. سلول های بنیادی از سال 1382 وارد ایران شدند که جهاد دانشگاهی مرکز تحقیقات رویان را در تهران به عنوان مرکز تحقیقات سلول های بنیادی تأسیس کرد. بعدها آوازه این پژوهشکده به اصفهان رسید و رویان اصفهان موفق به شبیه سازی گوسفندان شد.

زیرساخت تحقیقات سلول های بنیادی در ایران به قدری قوی و گسترده است که امروزه در بین دانشجویان شاهد آن هستیم و دانشجویان جوان ما دانش مقاله نویسی و تحقیق در این زمینه را به دست آورده اند.

پی ام آپ: سلول های بنیادی تا چه اندازه بر آینده دنیای انسان تاثیر می گذارند؟

آغاجانی: دنیا دائما در حال پیشرفت است و وضعیت کنونی جهان به جایی رسیده است که رشته هایی مانند بیوتکنولوژی و زیست شناسی مولکولی بسیار تاثیرگذارتر از رشته پزشکی رایج هستند. دانش آموزان باید مراقب باشند که مسیر آینده خود را بر اساس گذشته جهان انتخاب نکنند. امروزه حوزه پزشکی کاملاً به سلول های بنیادی وابسته شده است و اگر پزشک در این زمینه تخصص نداشته باشد، این کار سخت می شود.

برای معرفی سلول های بنیادی و اهمیت آنها به دانش آموزان گام های خوبی برداشته شده است که امید است این اطلاعات در سطح جامعه، مدارس و دانشگاه ها گسترش یابد.

گفتگو با خبرنگار پی ام آپ الهه واعظی

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *