طرح واردات خودروهای فرسوده توسط کهیر عباس علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت خاتمه یافت. اظهارنظر اخیر وزیر نشان از مخالفت 100 درصدی وی با واردات خودروهای فرسوده داشت که در نهایت به بلاتکلیفی پایان داد.
گزارش کردن آخرین ماشینپس از اجرایی نشدن کامل طرح واردات خودرو، مجلس، دولت و وزارت سکوت با هدف جبران کمبود عرضه خودرو به بازار ایران و کاهش قیمت خودرو، از واردات خودروهای فرسوده به کشور صحبت کردند. این طرح از همان ابتدا با مخالفت های گسترده ای مواجه شد تیر در نهایت عباس علی آبادی وزیر صمت آن را «کندو» نامید. وی هفته گذشته در پاسخ به این سوال که واردات خودروهای دست دوم تمام شده است، گفت: وقتی خبر واردات خودروهای دست دوم را می شنوم کهیر می شوم، شأن مردم ما از این حرف ها خیلی بالاتر است، قیمت خودروهای دست دوم بالاست و باید به طور مرتب از منابع ملی خرج شود.
وی البته راه دیگری را برای جبران کمبود خودرو معرفی کرد و گفت: عدم تعادل عرضه و تقاضا اقتصاد خودرو را با مشکل مواجه کرده است و سعی می کنم این مشکل را برطرف کنم. این اظهارنظر وزیر صمت در حالی منتشر شد که مجلس قانون واردات خودروهای دست دوم را تصویب کرده بود اما حالا علی آبادی عملا مهر بر رد طرح واردات دست دوم زده و بازار را از بلاتکلیفی خارج کرده است.
همانطور که گفته شد، طرح واردات خودروهای فرسوده به ایران مورد انتقاد شدید قرار گرفت و برخی آن را غیرممکن خواندند. جدا از بحث ارز برای واردات و گرانی این خودروها، یکی از این انتقادات در خصوص خدمات پس از فروش و قطعات یدکی این خودروها، کارشناسان معتقد بودند که وزارت حراست قادر به حل این مشکلات نخواهد بود.
نکته دیگری که در رابطه با خودروهای دست دوم مطرح شد، مقاومت قطعه سازان خودرو در برابر این تصمیم وزارت حراست بود. آنها همچنین از واردات خودروهای فرسوده استقبال نکردند و این موضوع را تهدیدی برای بازار لوازم یدکی کشور دانستند. اینها بخش کوچکی از مشکلاتی بود که خودروهای فرسوده در مسیر ورود به بازار ایران با آن مواجه بودند. در واقع از همان ابتدا مشخص بود که واردات خودروهای فرسوده با در نظر گرفتن دست اندازهای موجود در حد وعده ها و صحبت ها باقی خواهد ماند وگرنه به شکلی بسیار محدودتر از واردات نو و نو اجرایی خواهد شد. خودروهای موقت برای حل مشکل
در این میان باید به این نکته اشاره کرد که تصویب آیین نامه واردات خودروهای دست دوم از همان ابتدا با توجه به زیرساخت های تولید کشور صحیح است. نبود و اظهارات اخیر وزیر صمت نشان داد که بدنه صنعتی کشور نیز مخالف این طرح بوده و اخباری که در این مدت منتشر شده تنها بخشی از برخوردهای خبری دولت برای کنترل بازار بوده است. چرا که بازار خودرو در یک سال گذشته با انفجار قیمت مواجه شد و وضعیت بازار اسفناک بود. دولت نیز برای کنترل افزایش بی رویه قیمت ها در بازار ایران دست به چنین اقدامی زد و اکنون با آرام شدن بازار از موضع خود عقب نشینی کرده است و اکنون با توجه به شرایط پیش بینی وضعیت بازار کار دشواری نخواهد بود. روند واردات خودرو به کشور
منبع:آخرخودرو