به گزارش مانیبان، هر سال در روزهای اول اسفند ماه و با نزدیک شدن به تعطیلات نوروزی، بانک مرکزی سقف برداشت از خودپرداز را افزایش داد. این زمانی است که نیمی از زمان گذشته است. اسفند در این ماه و تنها دو هفته مانده به نوروز 1403 هنوز خبری از افزایش این سقف توسط بانک مرکزی نیست.
اگرچه بانک مرکزی هنوز تصمیم خود را مبنی بر افزایش یا عدم افزایش سقف برداشت نقدی خودپرداز طی روزهای آینده اعلام نکرده است، اما آنچه مشخص است این است که در سال های اخیر بسیاری از مردم برای برداشت وجه نقد از دستگاه های خودپرداز با مشکل مواجه شده اند. زیرا نه تنها بسیاری از دستگاه های خودپرداز خالی از اسکناس هستند، بلکه حداکثر سقف برداشت اسکناس از دستگاه های خودپرداز به قدری کوتاه است که عملاً دردی از افراد نیازمند پول نقد دوا نمی کند.
200 هزار تومان در سال 1386 معادل 6 میلیون تومان در سال جاری است
شهریور سال 1386 بود که سقف برداشت از خودپرداز 200 هزار تومان تعیین شد و این رقم در 15 سال گذشته تغییری نکرده است. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان و حتی عموم مردم بارها از ناکافی بودن این حد حداکثری گلایه داشته و خواستار افزایش آن شده اند. استدلال این گروه این است که سقف برداشت از خودپرداز در این سال ها با نرخ تورم بالای اقتصاد ایران تطبیق نیافته است.
بر اساس داده های بانک مرکزی، شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) در شهریور ماه 1386 معادل 27 واحد بود که در پایان سال 1401 به 794 واحد رسید. به این ترتیب مبلغ 200 هزار تومان برداشت از دستگاه های خودپرداز در آن زمان معادل حدود 6 میلیون تومان در سال جاری است.
دستگاه های خودپرداز که پرداخت نمی کنند
مشکل دیگری که همیشه هنگام برداشت پول از خودپردازها وجود داشته است، کمبود نقدینگی در بسیاری از آنها است. اگرچه اغلب واکنش مسئولان بانک مرکزی به این مشکل تنها اعلام موقتی بودن این مشکل بود، اما با مراجعه به دستگاه های خودپرداز مختلف در سطح شهر می توان به ادامه این مشکل پی برد.
در این شرایط سیاست های مالی دولت سیزدهم مانند مالیات بر کارتخوان ها و تراکنش های بانکی به این مشکلات دامن زده است. چرا که بسیاری از کسب و کارها به ویژه فروشندگان پس از اجرای این قوانین اصرار به دریافت وجه نقد دارند و کمبود نقدینگی در دستگاه های خودپرداز به معضلی برای مردم تبدیل شده است.
چرا سقف برداشت از خودپرداز افزایش نمی یابد؟
بسیاری از اعتراضات به محدودیت کوتاه برداشت در دستگاه های خودپرداز نیز به استدلال های متعدد مقامات در مواجهه با این اعتراضات منجر شده است.
یکی با توجه به این استدلال ها، تأثیر افزایش سقف برداشت از خودپرداز، افزایش سرعت گردش وجوه نقد و کاهش ارزش اسکناس است. زیرا این صورتحسابهای قدیمی دیگر نمیتوانند در دستگاههای خودپرداز قرار داده شوند و بنابراین باید با قبوض جدید جایگزین شوند. موضوعی که برای بانک مرکزی هزینه بر است.
علاوه بر این، ظرفیت محدود دستگاه های خودپرداز یکی دیگر از استدلال هایی است که گاهی اوقات توسط مدیران بانک ها مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا این دستگاه ها تعداد محدودی اسکناس را در خود جای می دهند و با افزایش محدودیت های برداشت از خودپرداز، موجودی اسکناس شما زودتر از قبل تمام می شود. این موضوع نه تنها مشکلات مردم را برای برداشت پول از دستگاه های خودپرداز تشدید می کند، بلکه هزینه های بیشتری را برای شارژ این دستگاه ها به بانک ها تحمیل می کند.
همچنین گروهی دیگر بر این باورند که دولت با افزایش تراکنشهای دیگر از جمله کارتخوانها، این سقف را برای افزایش درآمد مالیاتی خود افزایش نخواهد داد.
سال هاست که افزایش سقف برداشت از خودپرداز مشکلی حل نشدنی بین حامیان این موضوع و مسئولان بوده است. این سقف معمولا در سفرهای اربعین و نوروزی افزایش می یابد اما هنوز خبری از افزایش این سقف در نوروز 1403 نیست، حال باید دید نظر بانک مرکزی درباره افزایش موقت یا حتی دائمی این سقف چیست. در مقعد جدید