کبد چرب غیرالکلی به دلیل تجمع چربی در سلولهای کبدی ایجاد میشود و در افراد مبتلا به اختلالات متابولیک و قند و چربی خون بالا بیشتر دیده میشود. البته فردی که به آن مبتلا می شود سابقه ژنتیکی دارد. در این بیماری نمی توان تری گلیسیرید انباشته شده در سلول ها را از سلول های کبد خارج کرد و زمانی که چربی به تدریج در سلول های کبدی جمع می شود، گفته می شود که فرد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی است.
به گزارش ایسنا، کبد چرب تا این مرحله قابل درمان است، اما اگر فرد درمان را متوجه نشود یا دنبال نکند، وارد مرحله «سیروز» و بدخیمی های صعب العلاج کبد می شود. زیرا سلول های کبد از بین می روند و چاره ای جز پیوند کبد نیست.
متاسفانه یکی یکی از مشکلات کبد چرب این است که علائم خاصی ندارد و تشخیص این بیماری تنها با معاینه یا سونوگرافی امکان پذیر است. البته بیماران مبتلا ممکن است علائمی مانند خستگی و درد در قسمت فوقانی و راست شکم داشته باشند.
70 درصد افراد مبتلا به کبد چرب اضافه وزن یا چاق هستند و سابقه قند و چربی خون بالا دارند. در واقع، افرادی که رژیم غذایی ناسالم دارند، به ویژه آنهایی که مصرف زیاد چربی های اشباع شده و قندهای ساده دارند و فعالیت بدنی کم دارند، بیشتر به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند.
هیچ درمان دارویی قطعی برای کبد چرب وجود ندارد. تغییر سبک زندگی درمان اساسی و پیشگیرانه این بیماری است. فردی که از چاقی رنج می برد با کاهش وزن بهبود می یابد. مطالعات مختلف نشان داده است که اگر این افراد 5 تا 10 درصد وزن خود را از دست بدهند، آنزیم های کبدی آنها به حالت عادی باز می گردد. این افراد برای بهبود هر چه سریعتر و جلوگیری از ورود بیماری به مراحل 2 و 3 باید رژیم غذایی خاصی داشته باشند.
در رژیم غذایی این افراد باید میزان کربوهیدرات ها (قند) به خصوص کربوهیدرات های ساده و همچنین چربی به خصوص چربی اشباع شده کاهش یابد. افراد مبتلا به این بیماری باید از چربی های غیراشباع مانند روغن ها و روغن های گیاهی مانند کانولا و روغن زیتون برای پخت و پز استفاده کنند. چربی های قابل مشاهده از گوشت (چه قرمز و چه سفید) را حتما حذف کنید و ترجیحاً بیش از دو بار در هفته گوشت قرمز مصرف نکنید و مصرف فیبر را افزایش دهید.
فیبر در انواع سبزیجات و سبوس غلات فراوان است. میوه ها نیز سرشار از فیبر هستند، اما از آنجایی که قند زیادی دارند، باید به مقدار متعادل و حداکثر 3 واحد در روز و به طور مکرر مصرف شوند. به عبارت دیگر، بیمار مبتلا به کبد چرب نمی تواند 3 میوه را همزمان بخورد، اما در خوردن سبزیجات آزاد است.
سبوس یا سبوس را می توان به سوپ، کاکائو، کتلت و غیره اضافه کرد. مصرف جداگانه آن نیز برای این بیماران مفید است. علاوه بر این، بهتر است غذاهای دارای خواص ضد التهابی مانند روغن ماهی نیز در برنامه غذایی این افراد قرار گیرد.
به گفته معاونت توسعه تغذیه عمومی وزارت بهداشت، ورزش و فعالیت بدنی برای مبتلایان به بیماری کبد چرب بسیار مهم است و باید روزانه 30 دقیقه تا یک ساعت ورزش کنند. با این سبک زندگی، چربی کمتری در سلول های کبد ذخیره می شود و به مرور زمان بهبود می یابند.