در کشور ما، جمعیت مرد و زن با یک تفاوت کم تقریباً به یکدیگر نزدیک هستند. شاید این تنها وجه اشتراک مردان ایرانی باشد زیرا در موارد دیگر تفاوت های زیادی را می بینیم که بار سنگینی بر دوش زنان می گذارد.

گزارش مهر می‌توان نمونه‌ای از آن را در سلامت زنان و مردان مشاهده کرد، تا جایی که در حالی که اکثریت زنان جامعه ما تصمیم می‌گیرند برای کوچک‌ترین بیماری به پزشک مراجعه کنند، مردان جامعه ما چنین فکری نمی‌کنند.

سلامتی چیز خنده‌داری نیست، اما اینکه مردان به سلامت جسمی و روانی خود توجهی ندارند جای سوال دارد. به راستی چرا مردان ایرانی در مورد سلامتی خود چندان جدی نیستند؟

به گفته کارشناسان علم پزشکی، عدم علاقه مردان به سلامتی ناشی از دو موقعیت نیست. حالت اول این است که به دلیل مشغله کاری و زندگی، احتمالاً زمانی برای توجه به سلامت خود ندارند. وضعیت دوم مشکلات مالی ناشی از توجه به خانواده و کاهش هزینه های زندگی است.

یافته های پژوهشی که در ایران انجام شده نشان می دهد درگیری مردان با مشکلات خانوادگی، دغدغه های اقتصادی و ناآگاهی از جمله عواملی است که باعث می شود مردان برای سلامتی خود ارزش کمتری قائل شوند و از خدمات بهداشتی کمتر استفاده کنند.

توانایی‌های فیزیکی بیشتر مردان باعث می‌شود کمتر از زنان ناتوان شوند. اما متاسفانه میزان مرگ و میر مردان در هر گروه سنی بسیار بیشتر از زنان است.

بر اساس اطلاعات منتشر شده در گزارش جدول مرگ و میر در کشور، میزان مرگ و میر مردان به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت در تمامی گروه های سنی در سال 96-1395 بیشتر از نرخ مرگ و میر زنان است که در برخی گروه های سنی به میزان قابل توجهی بالاتر است. 142 مرد و 48 زن بین 18 تا 29 سال، 282 مرد و 144 زن در سنین 30 تا 59 سال، 3506 مرد و 2852 زن در سنین بالای 60 سال.

اطلاعات اداره بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت نشان می‌دهد که میزان بستری شدن در بیمارستان برای هر دو جنس، اعم از زن و مرد، در شیوع بیماری کووید-۱۹ برابر است اما ۵۵ درصد با تفاوت بسیار کمی. 45 درصد از کسانی که بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده اند مرد و 45 درصد زن بوده اند.

مسئله خانواده و رفع نیازهای آنها توسط مرد و پدر خانواده مهمترین نکته ای است که در بی توجهی به سلامت مردان باید به آن توجه شود. چون پدر خانواده با خود فکر می کند که اگر قرار است حداقل 500 هزار تومان برای معاینه دکتر و یک داروی ساده سرماخوردگی بپردازد; او مجبور به خوردن پول و خرج خانواده اش می شود که برای او غیرقابل قبول است.

منظور از سلامت مردان، تمرکز بر بیماری های خاص مردان نیست، زیرا طبق آمار، بیماری های مردان تنها بخش کوچکی از مرگ و میر مردان را تشکیل می دهد، به همین دلایل در سال های اخیر سلامت مردان به عنوان یک بحران خاموش تلقی شده است. در سراسر جهان و تحقیقات در زمینه های مختلف علوم پزشکی به دلیل اهمیت آن در تدوین و اجرای مداخلات در برنامه های بهداشتی و پیشگیری منجر به شکل گیری سیاست های سلامت و مسائل مرتبط با آن شده است. یکی این به یکی از اولویت های اصلی در مراقبت های بهداشتی در سراسر جهان تبدیل شده است.

امروزه بیماری های قلبی عروقی و همچنین سرطان ها در حال افزایش است و اتفاقاً مردان بیشتر از زنان هستند. قربانی این بیماری ها می شوند.

نتایج تحقیقات انجام شده توسط وزارت بهداشت نشان می دهد که بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و حوادث؛ شایع ترین علت مرگ مردان ایرانی هستند.

چاقی و اضافه وزن، فشار خون بالا، قند خون بالا، سوء تغذیه، فعالیت بدنی ناکافی و اختلالات چربی خون به عنوان عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در مردان گزارش شده است. شیوع فشار خون بالا در مردان با افزایش سن افزایش می یابد.

مرگ و میر ناشی از تصادف در مردان بسیار بیشتر از زنان است. علاوه بر این، مرگ و میر در تصادفات رانندگی در مردان بیشتر است و در بین رانندگان جوان، مردان جوان زیر 25 سال تقریباً 3 برابر بیشتر از زنان در همان گروه سنی در معرض خطر مرگ در اثر تصادف هستند.

تقریباً 47 درصد از مردان فعالیت بدنی کافی ندارند و شیوع فعالیت بدنی ناکافی در مردان ساکن در مناطق شهری 20 درصد بیشتر از مناطق روستایی است.

تقریباً 54 درصد از مردان بالای 18 سال در کشور چاق و اضافه وزن هستند و تقریباً 25 درصد آنها فشار خون بالا دارند. علاوه بر این، حدود 19 درصد از مردان بالای 25 سال دارای چربی خون بالا و حدود 10 درصد مبتلا به دیابت هستند.

به گزارش مرکز تحقیقات سلامت و باروری مردان، مردان به دلایل مختلف از جمله ترس از دارو و مشغله کاری که خطر بیماری و مرگ را در مردان افزایش می دهد، کمتر به مراکز بهداشتی مراجعه می کنند و علائم بیماری را نادیده می گیرند.

محمدهادی رادفر، دبیر انجمن اورولوژی ایران، سرطان پروستات را دومین سرطان شایع در بین مردان ایرانی عنوان کرد و گفت: مردان باید رژیم غذایی، پرهیز از مصرف دخانیات، ورزش منظم و مراجعه دوره ای به پزشک را رعایت کنند. خودت البته

وی افزود: مردان از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستند و اگر دیر به پزشک مراجعه کنند یا درمان را قطع کنند، به بیماری های مزمن کلیوی مبتلا خواهند شد.

مطالعات نشان داده است که تنها 3 درصد از مردان ایرانی هیچ عامل خطری در سبک زندگی خود برای ابتلا به بیماری های مزمن غیرواگیر مانند حمله قلبی، مغز و سرطان ندارند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *