محققان به کشف تکان دهنده ای دست یافته اند. بر اساس مقاله جدیدی که در مجله Ecology منتشر شده است، دانشمندان در پاناما یک سرخس زامبی را کشف کرده اند که شاخه ها و برگ های مرده خود را به ریشه های جدید تبدیل می کند تا گیاه مادر بتواند به تغذیه آنها ادامه دهد.
به گزارش گجت نیوز، این یک کشف جالب است که نشان می دهد حیات گیاهی در سیاره ما چقدر می تواند منحصر به فرد و جذاب باشد. محققان می گویند این پدیده تنها زمانی رخ می دهد که برگ های مرده روی زمین بیفتند. پس از تماس با خاک، به نظر می رسد که گیاه برگ ها را بازسازی کرده و به عمق خاک نفوذ می کند.
سرخس زامبی برگ های مرده خود را به ریشه تبدیل می کند
سپس، در زیر زمین، برگ های احیا شده سرخس زامبی از ریشه جوانه می زنند و می توانند نیتروژن را از خاک به داخل گیاه بکشند. محققان می گویند با وجود اینکه برگ های مرده دوباره احیا شده و به ریشه تبدیل شده اند، اما هنوز مانند مواد گیاهی پوسیده به نظر می رسند و به همین دلیل آن را زامبی نامیده اند. گیاهی که هرگز نمی میرد.
در حالی که ما شاهد بودیم که گیاهان دیگر از برگ یا شاخهها برای لمس زمین و جوانه زدن ریشههای جدید استفاده میکنند، این اولین باری است که بافتهای مرده را میبینیم که برای استفاده به عنوان سیستم ریشه تغییر شکل دادهاند. محققان می گویند به احتمال زیاد این واکنش گیاهی برای سازگاری با خاک های آتشفشانی است که فاقد مواد مغذی برای بقا هستند.
کشور پاناما نتیجه فعالیت های آتشفشانی است. به همین دلیل لایه هایی از خاکستر آتشفشانی در زمین وجود دارد که مانند ماسه عمل می کند. این باعث ایجاد فضای خالی در خاک می شود و به گیاهان اجازه می دهد تا رشد کنند و زنده بمانند. با این حال، مواد مغذی به درستی به ریشه گیاه نمی رسد.
به همین دلیل خاک آن از نظر مواد مغذی فقیر است. اما گیاهی مانند سرخس زامبی توانست با خاک این منطقه سازگار شود و با استفاده از روش های ابداعی زنده بماند. درست مثل آدمی که به فکر حل مشکلات خودش است و دنبال راه حل است!
محققان می گویند سرعت رشد این درختان سرخس بسیار کند است. آنها فقط چند سانتی متر در سال رشد می کنند و تنها یک یا دو برگ جدید روی شاخه ها رشد می کنند. در نتیجه، هر شاخه به یک دارایی با ارزش برای گیاه تبدیل شده است و این توانایی خارق العاده را برای بقای گیاه اهمیت بیشتری می دهد.
البته زامبی رد تنها گیاهی نیست که می تواند از بافت مرده خود برای زنده ماندن استفاده کند. قارچ های زامبی که قارچ کوردیپس نیز نامیده می شوند، میزبان خود را قبل از تشکیل بافت مرده آلوده کرده و می کشند.