به گزارش مانیبان به نقل از اکنگر، بانک مرکزی به آنها دستور داد تا برای جلوگیری از فرار صادرکنندگان از تعهدات ارزی خود، طلا را با نرخ مورد نظر مرکز مبادلات به مرکز مبادلات عرضه کنند. اما فعالان تجاری در کشور معتقدند که این الزامات سختگیرانه بار مالی بیشتری را بر دوش بازاریابان وارد میکند و آنها را مجبور میکند به دنبال راههای دیگری برای فرار باشند.
قوانین اولیه واردات طلا دیماه از سوی بانک مرکزی اعلام شد. بر اساس این معیارها، صادرکنندگانی که باید تعهدات ارزی خود را رعایت کنند، می توانند شمش طلا را وارد کنند. اما محل عرضه این شمش ها مرکز مبادلات طلا خواهد بود. بر اساس این بخشنامه، بانکها و مؤسسات اعتباری موظفند در صورت عدم ارائه تأییدیه تحویل، عرضه و فروش، از واردکننده تحت عنوان عدم رعایت تعهدات ارزی به سازمان جنایی دولت شکایت کنند. مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران.
مهمترین چالش های بخشنامه واردات طلا
مرتضی کهنورد، نایب رئیس دوم کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفت و گو با «آکنگر» با بیان اینکه ظاهر شدن امضاهای طلا، گرانی دوبرابر طلا و جرم انگاری صادرکنندگان ناشناس اظهار داشت: از مهمترین چالش های بخشنامه واردات طلا هستند.
کهنورد اگرچه از نادیده گرفتن نظر بخش خصوصی در اکثر بخشنامه های بانک مرکزی انتقاد می کند، اما کهنورد تاکید می کند که بخشنامه اخیر بانک مرکزی منجر به ظهور امضاهای طلا و دو نرخی شدن طلا می شود.
تقریباً یک ماه پیش بخشنامه بانک مرکزی درباره فروش طلا در مرکز مبادلات اعلام شد؛ بررسی جزئیات این بخشنامه توسط برخی کارشناسان نشان می دهد که امکان اجاره وجود دارد; تو در مورد آن چه فکر می کنی؟
همیشه شاهد امضای طلا و میانجی گری همراه با محدودیت هستیم. البته بخشنامه بانک مرکزی کنترل را افزایش می دهد، اما زمانی که برخی صادرکنندگان کوچکتر نتوانند محصولات خود را جایگزین طلا کنند، کار سخت و پیچیده می شود و این موضوع مبنای درآمد عده ای خاص می شود.
راهکار برای حل این مشکل چیست؟
اگر قانونی که وضع می شود برای همه قابل استفاده باشد و همه صادرکنندگان شرایط اجرای آن را داشته باشند، چالش درآمدی ایجاد نمی شود.
یکی یکی از مضامینی که در این بخشنامه به چشم می خورد این است که بانک مرکزی افرادی را که به آنچه در این بخشنامه تعیین شده عمل نمی کنند جرم انگاری کرده است. بنابراین افرادی که این بخشنامه را اجرا نمی کنند مجرم محسوب می شوند.
این مسئله یکی یکی از مشکلات است. اگرچه هر روز بر حجم قوانین، مقررات و دستورالعمل ها افزوده می شود، اما بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی ممکن است مرتکب اشتباه شوند. اما جرم انگاری این افراد یک مشکل است. بر اساس آمار، در ده ماهه امسال تعداد شکایات مربوط به قوانین و مقررات نادرست و متناقض به دیوان عدالت اداری از مرز ۷۵۰۰ شکایت گذشته است. این رقم حتی در یک دوره دو یا سه ساله بی سابقه است. این آمار به خوبی نشان می دهد که تعداد اشتباهات در استانداردها بسیار زیاد بوده است.
به نظر شما بخشنامه بانک مرکزی چه تاثیری بر قیمت طلا خواهد داشت؟
با اعمال مقررات محدودکننده، امضاهای طلایی و اجاره در کنار آنها ایجاد می شود، بنابراین فقط املاک می توانند از شرایط جدید استفاده کنند. این شرایط باعث میانجی گری شده و این میانجی گری دو نرخ طلا را به همراه دارد. آن هم در شرایطی که قبلاً چنین شرایطی را در کشور تجربه کرده ایم. برای سالیان متمادی، ارز دو نرخ مبادله ای داشت. اما تفاوت بین این دو نرخ بسیار ناچیز بود. از سال 1396 که بخشنامه انصراف ارز به اجرا درآمد، حدود پنج سال است که با ارز چهار نرخی شامل ارز ترجیحی، ارز کالایی، نرخ بانک مرکزی و نرخ آزاد و تفاوت قیمت بین این نرخ ها زیاد است به عنوان مثال نرخ ارز نیمایی در حال حاضر حدود 37 هزار تومان و نرخ ارز آزاد 56 هزار تومان است. همچنین رانت و واسطه در بازار سکه حباب قیمتی ایجاد کرده است.
پیشنهاد شما برای جلوگیری از این نوع حوادث چیست؟
بانک مرکزی در هیچ موردی نظر بخش خصوصی را نمی پرسد یا به صورت بسیار محدود آن را می پرسد. این در حالی است که پیش بینی می شود پس از اخذ نظر از بخش خصوصی این گونه بخشنامه ها صادر شود. بخشنامه اخذ مالیات بر صادرات مواد اولیه و نیمهمواد یکی از این موارد است که بدون نظر بخش خصوصی صادر شد و برای صادرکنندگان چالشهای زیادی ایجاد کرد. وقتی با بخش خصوصی مشورت نشود، طبیعی است که اختلافات و مشکلات به وجود بیاید.