پس از شوک ارزی، قیمت خودرو وارد فاز صعودی شد، اما بازار توجهی به کاهش نرخ دلار نکرد و افزایش قیمت همچنان ادامه دارد. چرا که علاوه بر نوسانات ارزی، فروش خودروسازان نسبت به آذرماه ۱۱ درصد کاهش داشته است و همین موضوع باعث نوسان قیمت خودرو شده است.
به گزارش ماشین آخر قیمت ماشین از ابتدا بهمن ماه با نوسانات نسبی همراه بود. در همان ابتدا برخی خودروها روند افزایشی و برخی دیگر با کاهش جزئی مواجه شدند اما در هفته دوم شوک ارزی جدیدی وارد بازار شد. دلار در هفته دوم بهمن ماه در مدت کوتاهی افزایش چشمگیری را تجربه کرد و سقف 59 هزار تومان را فتح کرد. بازار خودرو تحت تاثیر این نوسانات ارزی روند صعودی قیمت ها را آغاز کرد.
افزایش قیمت خودرو به گونه ای بود که برخی خودروها روزانه 2 تا 50 میلیون تومان افزایش قیمت داشتند. مثلا 10 بهمن جک اس 3 اتوماتیک با وجود اینکه خودروی چندان پرطرفداری در بازار نیست اما توانست 50 میلیون تومان افزایش قیمت داشته باشد و با نرخ یک میلیارد و 230 میلیون تومان خرید و فروش شد. در این بین تارا با نرخ یک میلیارد و 110 میلیون تومان خرید و فروش شد. ام وی ام X22 گاری بای هم خودرویی بود که در این مدت وارد کانال جدیدی شد. این خودرو قبل از شوک ارزی 770 میلیون تومان قیمت داشت اما امروز با قیمت 800 میلیون تومان به فروش می رسد.
در این دسته که دلار یکی شکی نیست که یکی از عوامل اصلی تعیین کننده قیمت خودرو در بازار است. اما نکته قابل توجه این روزهای بازار خودرو کشور این است که با وجود افت قیمت دلار در روزهای گذشته، بازار همچنان روند صعودی خود را حفظ کرده و قیمت خودروها در حال شکستن سقف هستند.
فعالان بازار خودرو
حال این سوال مطرح می شود که چرا با وجود کاهش نرخ دلار خودرو همچنان گران می شود؟ در واقع خودرو تحت تاثیر چه متغیرهای دیگری گران و ارزان می شود؟
یکی یکی از مهم ترین عوامل افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد، عرضه آن است. دنیای اقتصاد در این رابطه نوشت که خودروسازان فروش خود را کاهش داده اند. بر اساس این آمار، میزان فروش خودروسازان در دی ماه نسبت به ماه قبل خود، یعنی آذر ماه 11 درصد کاهش داشته است. به عبارت دیگر، فاز صعودی قیمت خودرو قبل از این اتفاق رخ داده بود و شوک ارزی تنها این روند را تشدید کرد.
کاهش 11 درصدی فروش خودروسازان زمانی اتفاق افتاد که سایپا و ایران خودرو با توافق 120 هزار دستگاه خودرو با قیمت پنج درصد کمتر از بازار اعلام کردند محصولات عرضه شده در این طرح فروش از مازاد تولید این شرکت ها خواهد بود.
واردات خودرو هم یکی این متغیر دیگری بود که در دو سال گذشته بازار به طور مداوم به آن واکنش نشان داده است. در ابتدا گفته می شد که محصولات خودروسازان به تنهایی نمی توانند پاسخگوی نیاز بازار باشند و در نتیجه باید اجازه ورود خودروهای خارجی به بازار داده شود. اما با گذشت زمان، بازار متوجه شد که واردات خودرو در حد وعده باقی مانده و در سطح وسیع اجرا نمی شود.
سخنگوی وزارت امنیت حدود یک سال پیش در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: تا شش ماه آینده یک میلیون خودرو وارد بازار می شود، میزان عرضه آنقدر زیاد و بی سابقه است که عطش بازار را کاملاً رفع می کند. البته در زمان زعامت فاطمی امین، وزارت امنیت وعده واردات 200 هزار خودرو تا پایان را داده بود. خرداد داده های 1402 قولی که محقق نشد و اخبار حکایت از واردات 9 هزار خودرو و شماره گذاری حدود 1100 خودرو دارد.
کندی روند واردات و همچنین گرانی خودروهای تمام شده و محقق نشدن واردات خودروهای اقتصادی، انتظارات تورمی ایجاد کرده و موج افزایش قیمت ها را تحت تاثیر قرار داده است. این در حالی بود که مسئولان بر کاهش قیمت و رقابتی شدن بازار با تحقق واردات خودرو تاکید داشتند.
منبع:آخرخودرو