ماهان نوروزپور: چیزی را گزارش کنید Axar.az الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در 15 دسامبر سال گذشته اعلام کرد که آذربایجان به مدت دو هفته به مرکز جهان تبدیل می شود و ده هزار نماینده خارجی میهمان جمهوری آذربایجان در جام بیست و نهم خواهند بود. این کشور که قصد دارد تا سال 2027 صادرات گاز خود را دو برابر کند، اکنون میزبان کنفرانس 29 تغییر اقلیم سازمان ملل در نوامبر 2024 است. سال گذشته در دسامبر 2023، این کنفرانس با عنوان جام 28 در دبی، پرجمعیت ترین شهر جهان برگزار شد. امارات متحده عربی. این کنفرانس دقیقاً چه چیزی را به دنبال دارد و چه مزایای دیپلماتیک برای آذربایجان دارد؟ چگونه آذربایجان برای میزبانی چنین اجلاسی انتخاب شد؟ چرا آذربایجان برای میزبانی چنین نشستی مذاکره کرد؟ در این مورد با علی بامان اقبالی زارچ، کارشناس مسائل اوراسیا گفت وگو کرده ایم:
در کنفرانس CUP 29 به چه موضوعاتی پرداخته خواهد شد؟ هدف آذربایجان از میزبانی این اجلاس چیست؟ گرایش آذربایجان چه ویژگی های خاصی داشت؟
این کنفرانس، یکی این کنفرانس یکی از مهم ترین کنفرانس های بین المللی در زمینه کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل است که هر ساله در کشورهای مختلف برگزار می شود. در سال 1401 در مصر و در سال 1402 در امارات متحده عربی و آذربایجان نیز این کنفرانس در سال 1403 برگزار شد. معمولاً یک شورا در مورد انتخاب میزبان این کنفرانس ها تصمیم گیری می کند. آذربایجان با رایزنی به ویژه با کشورهای اروپای مرکزی توانست میزبان این کنفرانس باشد. این کنفرانس با توجه به سطح و تعداد شرکت کنندگان و جنبه خاصی که در بررسی و تصمیم گیری لازم در خصوص مسائل زیست محیطی دارد. کنفرانس بسیار مهم است، اما جنبه سیاسی تعیین کننده ای در مسائل جغرافیای سیاسی نخواهد داشت.
به طور معمول، این کنفرانس با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، به اصطلاح تلاش جمعی برای جلوگیری از افزایش دمای هوا و مشکلات مشابه است. تاکنون اهداف 2050 و 2010 در نظر گرفته شده است. این کنفرانس در درجه اول از کشورها می خواهد که روی کاهش گازهای گلخانه ای، سرمایه گذاری در تولید انرژی پاک و کاهش مصرف سوخت فسیلی کار کنند و اجلاس سران مصر درباره مکانیسم هایی برای جلوگیری از افزایش دما و سرمایه گذاری در تولید انرژی پاک تصمیم گیری خواهد کرد. در واقع کشورهای توسعه یافته متعهد شده اند تا سال 2025 صد میلیارد دلار در این زمینه مشارکت کنند. البته پیش بینی ها IFM یا صندوق بین المللی پول معتقد است برای رسیدن به این اهداف یعنی طرح پاریس و توسعه پایدار باید سرمایه گذاری بسیار بیشتری انجام شود، شاید پنج هزار میلیارد دلار سرمایه. این کنفرانس به پنج حوزه کلیدی مانند آب، طبیعت، تغذیه، کربن زدایی و سازگاری با تغییرات آب و هوایی می پردازد. اما اگر کشور میزبان بتواند این کنفرانس را با موفقیت برگزار کند، موفقیت مهمی را در کارنامه دیپلماتیک بین المللی خود به ثبت رسانده است. زمانی که سران دولت ها و دولت های بیش از صد کشور جهان، سازمان های غیردولتی و نمایندگان شرکت های بزرگ در یک مکان جمع شوند، قطعا رایزنی های دوجانبه و چندجانبه انجام خواهد شد.
>>> ادامه مطلب:
بازی هوشمندانه امارات در قفقاز جنوبی در سایه بی توجهی ایران و روسیه
کریدور تورانی با تحقق نظم آنگلوساکسون سازگار است/مدل کالینینگراد را نمی توان به نخجوان منتقل کرد.
ایران در این همایش انتخابی چه نقشی می تواند داشته باشد؟ چگونه می توان همکاری های منطقه ای را برای توسعه بهره برداری از منابع قفقاز به گونه ای طراحی کرد که بهره وری بالاتر و توسعه پایدار در منطقه را تضمین کند؟
در پاسخ به این سوال که جمهوری اسلامی ایران در این کنفرانس چه نقشی می تواند داشته باشد، باید گفت که این پنج محور حیاتی در مسائل زیست محیطی و همچنین حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی، موضوعاتی هستند که ما نیز با آن دست و پنجه نرم می کنیم و البته کار بر روی جمهوری اسلامی ایران می تواند برای کل منطقه قفقاز و قفقاز جنوبی و همچنین کل منطقه اوراسیا به موفقیت دست یابد.
برکسی پوشیده نیست که برای کشورهای این منطقه در کنار مسائل زیست محیطی، یکی از مهمترین مسائل، بحث منابع آب است و این موضوع بسیار حائز اهمیت است. شاید به خاطر داشته باشید که منطقه قفقاز از دیرباز یک منطقه کوهستانی غنی بوده است، سرشار از منابع آبی، فضای سبز، جنگل های انبوه و تولید قابل توجه محصولات کشاورزی و میوه ها به ویژه انگور. بنابراین این نیز موضوعی است که با اولویت های اساسی کشور در تامین کالاهای اساسی، غلات و سایر نیازهای کشاورزی کشور همخوانی دارد.
چگونه می توان از این کنفرانس برای ایجاد موافقت نامه ها و معاهدات بین المللی برای توسعه و مدیریت مشترک منابع قفقاز استفاده کرد؟
این کنفرانس مانند هر کنفرانس بین المللی دیگری فرصتی برای تبادل نظر و رایزنی در خارج از کنفرانس است و وقتی رهبران سیاسی کشورهای مختلف در جایی گرد هم می آیند قطعا این فرصت را دارند که به سایر مسائل جهانی و بین المللی بپردازند. مهمترین موضوع این کنفرانس همانطور که قبلاً نیز اشاره شد بحث در مورد تغییرات محیطی است. آخرین گزارش IPCC در مورد تغییرات آب و هوایی می گوید که حداقل نیمی از جمعیت جهان تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار دارند و آسیب های جبران ناپذیری به سلامت بشریت و در هر صورت به سلامت محیط زیستی که خودمان داریم وارد می کند. یکی از مثال های عینی می توان دریافت که مشکلات مربوط به ریزگردها و کمبود آب در خشکسالی بیابان از دیگر مشکلاتی است که ما مانند بسیاری از کشورهای دیگر با آن دست و پنجه نرم می کنیم و تلاش های موثری برای رفع تعدادی از مشکلات انجام می شود. و به استانداردهای زیست محیطی بالاتری دست یابد. این اتفاق افتاده است و قطعاً اقدامات و تصمیمات مهمی توسط گروه 200 کشور جهان که معمولاً در کنفرانس هایی در سطوح مختلف دولت ها و سازمان های غیردولتی و معمولاً شرکت های بزرگ بین المللی شرکت می کنند، اتخاذ می شود.
۳۱۱۳۱۳