جگر غاز غذای محبوب برخی از مناطق غربی ایران است که به جاذبه گردشگری تبدیل شده و حتی استان های لرستان و ایلام نیز آن را در فهرست میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسانده اند.
به گزارش ایسنا، محسن طرهانی – مسئول ثبت میراث استان لرستان – در جمع خبرنگاران درباره این دادگاه محلی گفت: یکی یکی از محبوب ترین غذاهای پرکالری و انرژی زا «جگر ویز» است که در گذشته یکی از غذاهای اشرافی بود. این غذای مقوی بیشتر در کوهستان و طبیعت تهیه می شود. Jagger Waze، یک وعده غذایی سنگین و پر انرژی، بیشتر برای ناهار مصرف می شود.
طرهانی درباره روش و دستور پخت جگر واز توضیح داد: ابتدا واز یا نوار چربی یا پرده شکم گوسفند یا گوساله را به همراه یک تکه جگر بشویید و تمیز کنید و جگر را به اندازه دلخواه برش دهید و به همین ترتیب. که سیخ نازکی جا بیفتد برش میزنیم و بعد نمک میزنیم و کنار میگذاریم.
بعد از تهیه جگرها باید واز را برش دهید. این قطعات باید به اندازه ای بزرگ باشند که به راحتی روی قطعات جگر بپیچند. سپس جگر واز بسته شده را روی سیخ می گذاریم و سیخ ها را روی حرارت آتش می گذاریم تا کم کم کباب شوند.
این کارشناس ثبت اموال فرهنگی در استان لرستان افزود: واز به دلیل چربی و نازکی که دارد وقتی دور جگر پیچیده و روی حرارت قرار می گیرد طعم بسیار لذیذی به جگر می دهد. به همین دلیل این غذا در لرستان طرفداران زیادی دارد و مردم با کمال میل آن را می خورند.
وی ادامه داد: غذای «جگر واز» در اکثر سفره خانه های استان لرستان به ویژه شهرستان خرم آباد سرو می شود و در اختیار گردشگران قرار می گیرد. در واقع این غذای پرطرفدار به یکی از جاذبه های گردشگری استان تبدیل شده است.
طرهانی با بیان اینکه از تاریخچه و قدمت این غذا اطلاعات مکتوب و مستندی در دست نیست، افزود: جگر ووز در سال 1396 در فهرست میراث فرهنگی ناملموس لرستان به ثبت رسید.
جگر واز یا پردپیچ جگر یکی از کباب های پرطرفدار در کرمانشاه، ایلام و کردستان است و در مناطق کردنشین عراق رایج است. ایلام نیز مهارت تهیه و پخت دمنوش را در فهرست میراث ناملموس این استان قرار داده است.