اگرچه دولت طالبان برای کسب مشروعیت بین المللی باید با تجارت تریاک از افغانستان مبارزه کند، اما با توجه به دشواری های سیاست مبارزه با کشت خشخاش در این کشور، این احتمال وجود دارد که دولت افغانستان نتواند و نخواهد این سیاست را در گذشته ادامه دهد. چشم پوشی.

به گزارش بازتاب آنلاین، تحقیقات جدید دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد نشان می دهد که درآمد کشاورزان افغانستان از فروش تریاک به دلالان و قاچاقچیان این محصول در سال 2023 بیش از 92 درصد کاهش یافته و از یک میلیارد به 360 میلیون دلار برای محصول 2022 به 110 میلیون دلار در سال 2023 رسیده است.

بر اساس نظرسنجی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC)، از زمان اعلام ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان، کشت این گیاه حدود 95 درصد کاهش یافته است و از 233000 هکتار در سال 2022 به 10800 هکتار رسیده است. در سال 2023 رسیده است. این امر منجر به کاهش 95 درصدی عرضه تریاک از 6200 تن در سال 2022 به 333 تن در سال 2023 شده است.

برداشت آب تریاک از گیاه خشخاش
برداشت آب تریاک از گیاه خشخاش

ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان

طالبان در آوریل 2022 کشت خشخاش را ممنوع کرد. در متن فرمان هبت الله آخوندزاده، رهبر معظم طالبان آمده است: به اطلاع تمامی هموطنان می‌رسد که از تاریخ نشر این فرمان، کشت خشخاش در سراسر کشور مطلقاً ممنوع است. پس از آن دیگر هیچ کس نمی تواند اقدام به کشت این گیاه کند و اگر خدای ناکرده فردی تخلفی انجام دهد ذبح او از بین می رود و با متخلفان برابر شرع اسلام برخورد می شود.

استفاده و انتقال، خرید و فروش، تجارت، واردات و صادرات دارو در سراسر کشور و همچنین در کارخانجات تولید دارو اکیداً ممنوع است. رعایت این دستور الزامی است. هر کس مرتکب تخلف شود توسط مراجع قضایی تحت تعقیب و مجازات قرار می گیرد.

مبارزه طالبان علیه کشت خشخاش موضوع جدیدی نیست. در سال های 1994-1995، طالبان کشت خشخاش را در ایالت های تحت کنترل خود ممنوع کرد.

البته این قانون با روی کار آمدن این گروه تغییر کرد و کشت رایگان خشخاش 10 درصد زکات را شامل می شد. در سال 1999، طالبان بار دیگر کشت خشخاش را ممنوع کرد، اما به دلیل فشاری که این سیاست بر کشاورزان وارد کرد، این ممنوعیت در سال 2001 برداشته شد.

مشکلات در اجرای سیاست ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان

علیرغم تلاش های دولت طالبان برای مبارزه با کشت خشخاش و تجارت تریاک در افغانستان در دولت های قبلی و فعلی، اجرای این سیاست بسیار دشوار است. یکی یکی از مهم ترین دلایلی که مانع از موفقیت بزرگ این سیاست می شود و اجرای آن را با مشکل مواجه می کند، فقر مردم افغانستان است. بر اساس گزارش صلیب سرخ جهانی، ۶۵ درصد جمعیت افغانستان در فقر به سر می برند. این جمعیت روستایی فقیر زمین خود را وقف پرورش این گیاه می کنند زیرا کشت خشخاش سود دارد.

هر بار که طالبان کشت خشخاش را در افغانستان ممنوع می‌کرد، کشاورزان فقیر دچار بحران اقتصادی می‌شدند و به همین دلیل در بیشتر موارد حکومت طالبان مجبور به کنار گذاشتن این سیاست می‌شد و یا موفقیت مورد انتظار را نداشت.

البته دولت افغانستان در تلاش است تا محصولات کشاورزی دیگر را جایگزین کشت خشخاش کند، اما مشکل اینجاست که کشت هر محصولی به سرعت، ارزان و سودآوری کشت خشخاش نیست.

قد وهل، مدیر اجرایی دفتر مواد مخدر سازمان ملل متحد می گوید: پس از اجرای سیاست ممنوعیت کشت خشخاش در آوریل 2022، بسیاری از کشاورزان به کشت گندم روی آوردند و در نتیجه کشت غلات به میزان 160 هزار هکتار افزایش یافت. ولایات فراه و فراه هلمند. قندهار و ننگرهار بودند. در حالی که کشت گندم می تواند تا حدی ناامنی غذایی را کاهش دهد، این محصول سود بسیار کمتری نسبت به تریاک دارد. کشاورزان در چهار استان در سال 2023 با روی آوردن از کشت خشخاش به گندم، حدود یک میلیارد دلار درآمد احتمالی خود را از دست دادند.

یکی دیگر از مشکلات بزرگ در این کشور ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان است. کشاورزانی که دیگر قادر به کشت خشخاش نیستند و قدرت کشت سایر محصولات کشاورزی را ندارند به نیروهای بیکار این کشور اضافه می شوند و این معضل نه تنها به تعمیق بحران اقتصادی بلکه منجر به بحران های اجتماعی می شود. به همین دلیل افراد بیکار نمی توانند هیچ فرصتی پیدا کنند. مشاغل به شهرها منتقل شده و باعث ایجاد مشکلات اجتماعی در شهرها شده است.

اگرچه دولت طالبان برای کسب مشروعیت بین المللی باید با تجارت تریاک از افغانستان مبارزه کند، اما با توجه به دشواری های سیاست مبارزه با کشت خشخاش در این کشور، این احتمال وجود دارد که دولت افغانستان نتواند این قانون را همچنان نادیده بگیرد.

 

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *