پنج تن از ثروتمندترین مردان جهان از جمله ایلان ماسک، جف بزوس و وارن بافت از سال 2020 تاکنون بیش از دو برابر سرمایه خود را افزایش داده اند و نرخ رشد ثروت نشان می دهد که این افزایش در ده سال 1000 میلیارد دلار برای آنها به ارمغان خواهد آورد. در عین حال، نابرابری در حال افزایش است و فقرای جهان فقیرتر می شوند.
به گزارش تجارت نیوز، با وجود بحران های اقتصادی متعددی که در این دهه اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده و سایر بحران ها از جمله کرونا، دارایی پنج فرد ثروتمند جهان از سال 2020 تاکنون دو برابر شده است. به طور کلی، میلیاردرها از سال 2020 3.3 میلیارد دلار ثروتمندتر شده اند.
پنج مرد ثروتمند جهان
به گزارش اقتصاد میدل ایست، پنج نفر برتری که بیشترین افزایش ثروت را تجربه کردند عبارتند از ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، برنارد آرنو و خانواده اش مرتبط با شرکت لوکس LVMH، جف بزوس، موسس آمازون. لری الیسون، بنیانگذار اوراکل؛ و وارن بافت یک سرمایه گذار است. ثروت او از سال 2020 تا کنون 114 درصد افزایش یافته است، زیرا جهان با این همه گیری مبارزه می کند.
موسسه خیریه بینالمللی آکسفام گزارشی را در جریان مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در داووس منتشر کرد که نشان میدهد کل ثروت این پنج نفر از 405 میلیارد دلار بین سالهای 2020 تا 2023 به 869 میلیارد دلار رسیده است.
نرخ رشد ثروت ثروتمندان نشان میدهد که اگر این روند ادامه یابد، اولین فرد میتواند در عرض ده سال 1000 میلیارد دلار جمعآوری کند.
با این حال، آکسفام گزارش داده است که پنج میلیارد نفر در سراسر جهان در سال 2020 فقیرتر شده اند. آمیتاب بهار، مدیر اجرایی موقت آکسفام بینالمللی، نسبت به سطوح شدید نابرابری ابراز نگرانی کرد و استدلال کرد که شکل کنونی سرمایهداری در خدمت منافع ابرثروتمندان است.
آکسفام به طور سنتی گزارش سالانه خود را در مورد نابرابری جهانی قبل از مجمع جهانی اقتصاد در داووس منتشر می کند. در طول یک هفته، این انجمن بیش از 800 شرکت و بیش از 60 رئیس دولت و دولت را برای کنفرانس ها و نشست های غیررسمی گرد هم می آورد.
افزایش نابرابری
آکسفام نگرانیهای خود را در مورد افزایش نابرابری در جهان مطرح کرده است زیرا ثروتمندترین افراد و شرکتها هر ساله ثروت بیشتری جمع میکنند که عمدتاً به دلیل افزایش قیمت سهام و اشتراک سرمایه چند ملیتی است. این نهادها نه تنها ثروت جمع می کنند بلکه قدرت قابل توجهی نیز به دست می آورند.
به گفته آکسفام، شرکت ها از قدرت خود برای تشدید نابرابری با فشار دادن کارگران، پایین آوردن افزایش دستمزدها به زیر تورم، فرار از مالیات، خصوصی سازی دولت و کمک به تغییرات آب و هوایی استفاده می کنند. او شرکتها را به راه انداختن جنگ مالیاتی متهم میکند که نابرابری را تداوم میبخشد و پیامدهای گستردهای دارد.
همچنین تأکید میکند که دولتها به این شرکتها قدرت انحصاری اعطا کردهاند و به آنها اجازه میدهند بر دستمزدها و قیمتهای کالاهای اساسی مانند غذا و دارو تأثیر بگذارند. تلاش های لابی خصوصی در سراسر جهان با هدف کاهش هزینه ها، افزایش شکاف ها، به حداقل رساندن شفافیت و اجرای اقداماتی است که به شرکت ها اجازه می دهد تا حد امکان کمتر به خزانه دولت بپردازند.
از طریق فشار شدید بر سیاست گذاران مالیاتی، شرکت ها موفق شده اند تعهدات مالیاتی خود را کاهش دهند و دولت ها را از بودجه ای که می تواند برای حمایت از آسیب پذیرترین گروه های جامعه استفاده شود، محروم کنند.
آکسفام کاهش قابل توجهی در مالیات شرکتها در کشورهای OECD نشان میدهد، از 48 درصد در سال 1980 به 23.1 درصد در سال 2022. برای جبران این عدم تعادل، آکسفام پیشنهاد میکند مالیاتی بر ثروت میلیونرها و میلیاردرها در سراسر جهان وضع کند که به نظر آنها میتواند به ارمغان بیاورد. در حدود 1.8 تریلیون دلار در سال.