بعد- اولین برداشت را می توان در کمتر از یک ثانیه ایجاد کرد. مردم در یک چشم به هم زدن قابلیت اعتماد، جذابیت و وضعیت کلی شما را ارزیابی می کنند. اما این برداشت های اولیه اغلب اشتباه است. وقتی نوبت به ارزیابی شخصیت می رسد، اغلب از جذابیت یک فرد برای نتیجه گیری (اغلب ناعادلانه) استفاده می کنیم. به عنوان مثال، ما ناخودآگاه فرض میکنیم که افراد جذاب اجتماعی ارزشی ندارند، اما اگر کاملاً در مورد آن شخص قضاوت اشتباهی کرده باشیم، چه؟ آیا آنها می توانند اولین برداشت من را پس بگیرند؟ به گفته روانشناسان، بله، این امکان پذیر است.
به گزارش فرارو به نقل از نیوزویک، مارین روژیر، محقق فوق دکترای روانشناسی در آزمایشگاه روانشناسی اجتماعی در دانشگاه کاتولیک لوون در بلژیک، می گوید: «ما می دانیم که جذابیت افراد به طور کلی منجر به اسناد کلیشه ای متعددی می شود. با مردم نسبت به افراد کم جذابتر رفتار میشود.” در محافل علمی، از این دسته به عنوان اثر هاله* یاد میشود که تمایل افراد به رتبهبندی افراد جذاب بر اساس ویژگیهای شخصیتی آنها را توصیف میکند. اما در دنیای دوستیابی آنلاین و کنفرانس ویدیویی، اولین برداشت ما از مردم اغلب از طریق اینترنت شکل می گیرد. به لطف فیلترها، هوش مصنوعی و نور خوب، تغییر ظاهر شما در اولین بار آسان است، “بنابراین مهم است که تعیین کنیم آیا این قضاوت ها و اسنادها تحت تاثیر قرار می گیرند یا خیر. روژیه می گوید.
او می گوید: “ما به ویژه علاقه مند بودیم بررسی کنیم که آیا این اسناد و قضاوت ها می توانند با به روز شدن جذابیت یک فرد تغییر کنند یا خیر. به عنوان مثال، زمانی که شخصی که فکر می کردید جذاب است، در واقع جذابیت کمتری داشت.” چیزی که در ابتدا جذاب به نظر می رسد.» روژیه و یکی در نتیجه یک مطالعه جدید منتشر شده در مجله اروپایی روانشناسی اجتماعی، برخی از همکاران در مورد مجموعه ای از آزمایشاتی که انجام دادند صحبت کردند. آنها به دنبال کشف این بودند که چگونه می توانیم برداشت های اولیه خود را بر اساس اطلاعات جدید به روز کنیم یا معکوس کنیم.
در آزمایش اول، به 360 شرکتکننده عکسهایی از چهرههایی با سطوح مختلف جذابیت عینی نشان داده شد. ابتدا از آنها خواسته شد تا در مورد افرادی که در عکس ها می بینند، نظر بدهند. با این حال، پس از اولین برداشت ها، به شرکت کنندگان اطلاع داده شد که ممکن است عکس ها تغییر کرده باشند. این سوال تاثیر قابل توجهی بر برداشت های اولیه شرکت کننده نداشت. بنابراین، در آزمایش دوم، محققان نمونه هایی را به شرکت کنندگان نشان دادند که چگونه می توان جذابیت را به راحتی با استفاده از نرم افزار ویرایش عکس افزایش یا کاهش داد. آنها سپس همان آزمایش را تکرار کردند، این بار با 401 شرکت کننده و فقط از صورت زنان استفاده کردند. نتایج نشان داد که شرکتکنندگان پس از یادگیری در مورد دستکاری عکس، احتمالاً اولین برداشت خود از افراد در عکسها را پس از اینکه به آنها گفته شد ممکن است دستکاری شده باشد، تغییر میدهند.
در نهایت، تیم تحقیقاتی این پدیده را بهعنوان «اثر بهروزرسانی هاله» توصیف کرد و نتایج مشابهی در آزمایش سوم مشاهده شد که در آن از شرکتکنندگان خواسته شد قبل و بعد از اینکه به آنها گفته شد که امکانپذیر است، عکسها را بخوانند. و ویژگی های شخصیتی Rogier میگوید: «ما دریافتیم که بهروزرسانی جذابیت یک فرد (به عنوان مثال، گفتن اینکه یک فرد جذابتر از آن چیزی است که در عکس ظاهر میشود) میتواند کلیشهها و قضاوتهای بسیاری را تغییر دهد. به عنوان مثال، اگر یک فرد جذاب در ابتدا بسیار متکبر و قاطع تلقی می شد، پس از اطلاع از اینکه آن فرد در واقع جذاب نیست، در این دو خصلت ضعیف تلقی می شد.
برای ارزیابی اینکه چگونه این ادراکات در طول زمان به تکامل خود ادامه میدهند و چگونه اثر بهروزرسانی هاله ممکن است بر رفتار واقعی تأثیر بگذارد، به تحقیقات بیشتری نیاز است. اما خبر خوب این است که اگر تاثیر اولیه خوبی نداشته باشید و از عکسهای با ویرایش بالا در اپلیکیشنهای دوستیابی استفاده نکنید، هنوز جا برای تغییر نظر مردم وجود دارد!
* اثر هاله ای نام مفهومی است که در آن ارزیابی کننده تمایل دارد تحت تأثیر قضاوت های قبلی بر اساس شخصیت یا عملکرد قرار گیرد. این خطا نوعی سوگیری شناختی است و می تواند مانع از پذیرش شخص، محصول یا برند بر اساس باور بی اساس به خوب یا بد بودن آن شود.