تریاک یا «تریاک» واقعاً توسط اعراب به ایران آورده شد، اما به دلیل همزمانی تأسیس شرکت هند شرقی با اوایل تأسیس دولت صفوی و فعالیت آن شرکت در تولید و قاچاق تریاک به چین، ایران و برخی سایر کشورهایی که در نهایت منجر به جنگ تریاک بین انگلیس و چین شد، این شرکت و عوامل داخلی آن نقش زیادی در معتاد کردن ایرانیان داشتند و از این رو باید سیاست های حاکمان استعمارگر انگلیس در گسترش اعتیاد ایرانیان در این دوران درست باشد. به عنوان یک عامل مهم در نظر گرفته شود.
قاچاق مواد مخدر قبل از مشروطیت در ایران
تجارت تریاک بین ایران و انگلیس در سال 1780 آغاز شد.
تجارت مواد مخدر رونق گرفت و تریاک ایران به چین، اروپا و انگلیس صادر شد و شواهدی وجود دارد که به گفته حسین کوهی کرمانی، معتادان لندنی کیفیت خوب تریاک ایرانی را تشخیص می دادند و در ابتدا انگلیسی ها تریاک ایران را به خوبی می خریدند و به همین ترتیب. آیا کشاورزان ایرانی کشت گندم را متوقف کردند و شروع به کشت تریاک کردند؟
اقدامات فوق و وضعیت بد مالی کشور ایران در نیمه دوم قرن نوزدهم باعث شد که ایران در زمره صادرکنندگان تریاک قرار گیرد و بر اساس تحقیقات بسیاری از محققین پیشرفت این صنعت یا در واقع انقلاب قرن نوزدهم قرن نوزدهم منجر به سیل کالاهای تولیدی به شرق از جمله ایران شد. و ایران پیش از بازارهایی که به صنایع قدیمی از دست داده بود و ابتدا به شهرهای اصفهان و شیراز، به کشت خشخاش و صادرات تریاک روی آورد. که با کشورهای خارجی روابط تجاری داشت و سپس همدان، ری، کرمان، سیستان، خراسان و خوزستان و در نهایت گیلان و مازندران به کشت خشخاش اختصاص یافت.
در سال 1880 کشت خشخاش و تولید تریاک افزایش یافت به طوری که برداشت اصفهان که در سال 1859 تنها 42000 پوند بود در آغاز قرن بیستم بود.نیومی انگلیش مورخ معروف در کتاب شرق نوشت: «از 26 استان در ایران، 18 عدد فقط خشخاش میروید و خشخاش در منطقه وسیعتری نسبت به مصر در ایران کشت میشود.
مصرف تریاک در دوره قاجار
در دوره قاجار که کشت خشخاش در مقیاس وسیع برای صادرات آغاز شد، تریاک در 1.2 صندوق شاهمانی (تقریباً 600 کیلو) صادر می شد. در سال 1859، 300 جعبه، در سال 1889، 1886 جعبه تریاک و در سال 1907 حدود 10000 جعبه از ایران صادر شد که نشان از رشد سریع تولید این محصول دارد.
بر اساس دایره المعارف بریتانیکا، منتشر شده در سال 1911; سود قابل توجه حاصل از فروش تریاک باعث شد که زمین به کشت خشخاش برای کشت غلات، پنبه و سایر محصولات اختصاص داده شود و نتیجه آن قحطی بزرگی در سالهای 1871-1871 بود که خشکسالی نیز به آن مبتلا شد و عوامل دیگر به عوامل دیگر تبدیل شدند. . مخصوصاً در اصفهان که نهرها و نهرها زیاد بود. در شیراز، بهبهان و کرمانشاه بیشتر زمین ها به کشت این محصول اختصاص داشت و در نتیجه گندم و غلات دیگر با کمبود و گرانی مواجه شد. بهترین تریاک معروف به تریاک عربی در دزفول و شوشتر و تریاک یزد و ساری و بابل نیز تریاک مرغوب بود.
در دوره قاجار که ایران بیش از پیش در معرض دنیای غرب و بازارهای جهانی قرار گرفت، تریاک به یک کالا تبدیل شد و تولید و تجارت آن افزایش یافت. این افزایش در تولید و تجارت می تواند دسترسی را افزایش دهد و مصرف بیشتر را تشویق کند. با گذار موفقیت آمیز ایران از اقتصاد معیشتی به اقتصاد تجاری، درآمد روستاییان افزایش یافت و به آنها فرصت خرید اقلام جدید، صرفه جویی در هزینه و مصرف کالاها و موادی از جمله تریاک را داد که قبلاً قادر به مصرف آن نبودند.
این تولید و تجارت شوم به حدی توسعه یافت که پیر و جوان را به دام انداخت. حتی یک کیسه تریاک به اندازه یک فرنی به بچه ها دادند تا آرام شوند.
به این ترتیب مصرف تریاک در اواسط قرن نوزدهم افزایش چشمگیری یافت و تقریباً در تمام نقاط ایران کشتار تریاک روی داد. مردان قهوه خانه از این کار به عنوان یک سرگرمی اجتماعی استفاده می کردند.
نقش سیمبانان و تلگراف کاران هندی در گسترش و آموزش کشت تریاک در ایران بی تاثیر تلقی نمی شد، به طوری که از سال 1320 شمسی، باندهای قاچاق مواد مخدر در پوشش دراویش هندی در خراسان و کرمان متفرق شدند و به کشت تریاک روی آوردند. گسترش اعتیاد به تریاک در دوران قاجار به اوج خود رسید و آن را به یک معضل اجتماعی تبدیل کرد که تا دوران پهلوی ادامه یافت.
محبوبیت تریاک در بین مردم ایران
تریاک کم کم در میان مردم ایران رواج پیدا کرد که حتی برای خواباندن و آرام کردن کودکان تریاک می دادند و حتی برای درمان سرماخوردگی تریاک را به صورت استنشاقی یا خوراکی مصرف می کردند.
نگاهی به تاریخچه قوانین مواد مخدر ایران
اگرچه این ماده افیونی چهار هزار سال پیش کشف شد و مصرف آن از دوره صفویه و قاجاریه در ایران رونق گرفت، اما قوانین مربوط به مواد مخدر در دوره فوق جنبه حفاظتی و کنترلی داشت، اما با گسترش مصرف آن از زمان ناصرالعصر -دين شاه قاجار، مجلس پيشگيري از جنايات و اصلاح مجرمان مواد مخدر، شوراي ملي را از سال 1281 در مقام صدور مقررات محدود و مرتبط بر عهده گرفت. قانون تحدید تریاک یکی از قوانین مصوب این دوره بود که بر دریافت درآمدهای مالیاتی و تخصیص عوارض در ازای آزادسازی تریاک سوخته و همچنین اعمال مقررات مربوط تاکید بیشتری داشت.
۴۷۴۷