سازمان ملل متحد روز گذشته (جمعه) هشدار داد سال جاری میلادی (۲۰۲۴) تحت تاثیر پدیده النینو، ممکن است گرمتر از سال ۲۰۲۳ باشد که در این صورت، رکورد گرمترین سال زمین دوباره خواهد شکست.
به گزارش بازتاب آنلاین، در همین ارتباط، سازمان ملل متحد خواستار کاهش شدید انتشار گازهای گلخانهای برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی شد. ال نینو یکی از چرخههای مشهور آبوهوایی است که هر دو تا هفت سال باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگ در آبوهوای سراسر کره زمین میشود.
سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل متحد اعلام کرد که بین ماههای ژوئن تا دسامبر، رکوردهای دمایی ماهانه جدیدی ثبت میشود و به علت گرم شدن پدیده هوای ال نینو این الگو احتمالا ادامه خواهد داشت. اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا پیشبینی کرده است که احتمال دارد سال ۲۰۲۴ گرمتر از سال ۲۰۲۳ باشد و ۹۹ درصد اطمینان دارد که سال ۲۰۲۴ جزو پنج رتبه اول گرمترین سالهای ثبتشده در تاریخ زمین خواهد بود.
آژانس آب و هوای سازمان ملل متحد اعلام کرد ژوئیه و اوت سال گذشته گرمترین ماههای ثبتشده در تاریخ زمین بود و رسما تأیید کرد که سال ۲۰۲۳ با اختلاف زیادی گرمترین سال ثبت شده بوده است. این نهاد اعلام کرد در سال ۲۰۲۳ میانگین سالانه دمای جهان ۱.۴۵ درجه سانتیگراد بیشتر از دمای قبل از صنعتی شدن (۱۸۵۰-۱۹۰۰) بوده است.
الگوی آب و هوایی طبیعی که معمولا با افزایش گرما در سرتاسر جهان همراه است، معمولا دمای کره زمین را در سال بعدی افزایش میدهد. با توجه به اینکه ال نینو در اوجش معمولا بیشترین تأثیر را بر دمای جهان دارد، سال ۲۰۲۴ ممکن است حتی گرمتر از سال گذشته باشد.
در سال ۲۰۲۳، دمای جو زمین ۱.۱۸ درجه سانتیگراد بیشتر از میانگین این دما در قرن بیستم و ۰.۱۵ درجه سانتیگراد بیشتر از سال ۲۰۱۶ میلادی بود. بر اساس این گزارش، قطب شمال، شمال آمریکای شمالی، آسیای مرکزی، اقیانوس اطلس شمالی و شرق استوایی اقیانوس آرام گرمتر از میانگین دما بودند.
«سائولو»، دبیر کل آژانس آبوهوای سازمان ملل گفت که تغییرات آبوهوایی اکنون بزرگترین چالشی است که بشر با آن مواجه است. بر اساس این گزارش، در ماه نوامبر ۲۰۲۲، غلظت سه گاز گلخانهای اصلی که باعث افزایش دما میشوند، یعنی دیاکسید کربن و متان و اکسید نیتروژن، بسیار زیاد بود. دادههای اولیه نشان میدهد که میزان این گازها در سال ۲۰۲۳ همچنان رو به افزایش بوده است.
به گزارش ایندیپندنت، از سوی دیگر، «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه فعالیت بشر دارد زمین را میسوزاند، گفت: ۲۰۲۳ صرفا پیشنمایش آیندهای فاجعهبار بود که اگر اکنون کاری برای بهبود آن نکنیم در انتظار ما خواهد بود.
در همین حال، مرکز رصد تغییرات اقلیمی کوپرنیک هفته پیش اعلام کرد سال ۲۰۲۳ گرمترین سال کره زمین از زمان ثبت این دادهها در جهان بوده و بیتردید عواقب آن برای بدن انسان کشنده است.
افزایش دمای بیسابقه و غیرمعمول میتواند باعث علائمی چون سردرد، سرگیجه و حالت تهوع شود. از طرفی پشههای ناقل بیماری هم پس از بارانهای سیل آسا و سیلهای ویرانگر بیشتر تکثیر میشوند. در عین حال هوای آلوده که گرما میتواند اثرات آن را تشدید کند، باعث تنگی نفس و بیماریهای تنفسی میشود. در چنین شرایطی، اوضاع اضطراری بهداشتی که با تغییرات آب و هوایی همراه است، جوامع را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد.