در راستای اجرا و عملیاتی شدن مصوبه هیأت وزیران «بر اساس اختیارات کشوری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در زمینه شناسایی، ظرفیت‌سنجی و تعیین پارامترهای فنی محدوده و حریم ژئوپارک‌ها. اولین نشست رسمی کارگروه ملی ژئوپارک های کشور با حضور نمایندگان منابع، طبیعی و آبخیزداری، حفاظت محیط زیست، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان انرژی اتمی، وزارت نیرو نفت کمیسیون ملی یونسکو در محل سازمان زمین شناسی و اکتشاف مواد معدنی کشور تأسیس شد.

به گزارش ایسنا، تدوین ضوابط در زمینه شناسایی، مدیریت، حفاظت و استفاده از ژئوپارک ها و دستورالعمل های مشخص در دستور کار این کارگروه قرار دارد.

دکتر. علیرضا شهیدی معاون وزیر صلح و رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در خصوص ضرورت توسعه ژئوپارک ها در کشور به ظرفیت های منحصر به فرد ایران در حوزه میراث زمین شناسی و طبیعی کشور اشاره کرد و تاکید کرد: ضرورت وجود دارد. برای اینکه یک کارگروه برای تعامل بین مؤسسات و نهادها برقرار شود. نظام‌مند کردن فرآیند شناسایی، حفاظت و استفاده از ژئوپارک‌ها در کشور بسیار حائز اهمیت است و این پتانسیل باید با بهره‌گیری از ظرفیت بخش خصوصی در توسعه ژئوپارک‌ها و سرمایه‌گذاری در اجرای اقدامات و بهره‌برداری تکمیل شود.

در این راستا 31 منطقه مستعد ژئوپارک در کشور توسط سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته و آماده بهره برداری استان ها و بخش خصوصی می باشد.

نازنین بدری، رئیس گروه میراث زمین شناسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در تشریح کلیات و الزامات ژئوپارک اظهار داشت: اکثر مناطق مختلف کشور به دلیل قابلیت های زمین شناسی و زمین شناسی منحصر به فرد هستند. از آنجا که وجود ارزش های طبیعی مکمل، ارزش های فرهنگی و تاریخی، توانایی اولیه ایجاد ژئوپارک را دارد.

این امر مستلزم تشکیل و سازماندهی گروهی توانمند برای ساختار و تنظیم فرآیند تبدیل به ژئوپارک و همچنین تدوین سیاست‌ها و دستورالعمل‌های فنی برای شناسایی، حفاظت، استفاده، آموزش و توانمندسازی جوامع محلی است.

بدری تصریح کرد: ژئوپارک ها به عنوان عاملی موثر برای رشد اقتصادی، بهبود کیفیت زندگی، ایجاد اشتغال و فقرزدایی می تواند گزینه امیدوارکننده ای به ویژه در کشورهای در حال توسعه باشد.

با توجه به نیاز به کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی ، می توان توجه را به رشد گردشگری پایدار از طریق ژئوپارک ها متمرکز کرد یکی یکی از راهکارهای اساسی در زمینه حمایت از اقتصاد ملی و رشد مادی و معنوی مردم بومی به ویژه در مناطقی است که منابع اقتصادی زیادی ندارند.

بدری در نهایت مهمترین فعالیت های بیش از دو دهه سازمان زمین شناسی در حوزه ژئوپارک ها را ارائه کرد.

رضا جدیدی، مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات، برنامه‌ریزی و بودجه به تشریح تاریخچه فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی و همکاری با سازمان‌های ذیربط در زمینه برگزاری جلسات متعدد فنی در سال‌های اخیر در زمینه تدوین آیین‌نامه پرداخت. وی به شناسایی، حفاظت و استفاده از ژئوپارک ها در کشور از جهات مختلف به عنوان موضوع ژئوپارک ها اشاره و تاکید کرد: هماهنگی و همگرایی بین سازمان های مرتبط بر اساس قوانین و مقررات موجود دولتی و بالادستی برای پیشرفت و موفقیت ژئوپارک ها ضروری است. فرآیند ژئوپارک در کشور

جایدی خاطرنشان کرد: با توجه به وجود سه ژئوپارک جهانی در کشور، نظارت فنی کارگروه عملکرد ژئوپارک ها و احداث شبکه ملی ژئوپارک ها در کشور و تدوین سیاست ها در این زمینه می باشد. لازم است ، و مناطقی که دارای بالقوه و نامزدهای ژئوپارک هستند باید قبل از جهانی سازی تمرینات ملی باشند. و تمامی الزامات، اصول و فلسفه ژئوپارک باید در سطح ملی اجرا شود و به اهداف مطلوب در زمینه توسعه و توانمندسازی جوامع محلی دست یابد.

وی حضور مدیران ژئوپارک های جهانی کشور برای حضور در جلسات کارگروه و بهره گیری از تجربیات آنها و بررسی مشکلات و دغدغه های موجود در فرآیند ثبت ژئوپارک ها و همچنین بازدید از اعضای کارگروه در ژئوپارک ها را بسیار مهم برشمرد.

بر اساس اعلام سازمان زمین شناسی، در پایان نمایندگان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان انرژی اتمی، وزارت نفت و کمیسیون ملی یونسکو در مورد ضرورت صحبت کردند. برای فعالیت «کارگروه ملی ژئوپارک کشور» به منظور سفارش و ساماندهی فرآیند و فعالیت ژئوپارک های کشور و تعامل بین دستگاهی در این زمینه، صحبت و نظرات فنی خود را در زمینه تدوین فنی بیان کردند. دستورالعمل ها و مقررات مربوط به “شناسایی ، برای محافظت و استفاده از ژئوپارک ها در کشور”.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *