ایسنا به نقل از «وریول هلث» نوشت: ریزش مو چه به خاطر ژنتیک، شیمی درمانی، جراحی، کاهش وزن، استرس یا هر دلیل دیگری باشد، نگرانکننده است. تعدادی از انواع ریزش مو به ویژه آنهایی که به درمانهای پزشکی مرتبط میشود، برگشتپذیرند اما تعدادی از انواع این عارضه را نمیتوان متوقف کرد.
داروها، مکمل ها و استفاده از محصولات مختلف از جمله روش های توصیه شده برای جلوگیری از ریزش مو و بازگرداندن حجم مو هستند.
روش های مختلف برای جلوگیری از ریزش مو
راهکارهای پیشگیری از ریزش مو در تقویت و حفظ مو موثر است. این روش ها همچنین علل زمینه ای بیماری را برطرف می کنند و باعث رشد مجدد مو می شوند. این راه حل ها از مصرف مکمل های ویتامین گرفته تا تغییر روش های مراقبت روزانه از مو و حتی سبک زندگی را شامل می شود.
محافظت از مو
یکی از راه های جلوگیری از ریزش مو این است که از موهای خود مراقبت کنید و به آن آسیب نزنید و استرس نداشته باشید.
برخی از توصیه های مراقبت از مو عبارتند از:
– از شامپوها و نرم کننده های ملایم استفاده کنید.
– برای جلوگیری از گره خوردن، بعد از دوش گرفتن از اسپری نرم کننده استفاده کنید.
موهای خود را در حوله بپیچید تا خشک شود.
– از مراقبت از مو با روغن داغ خودداری کنید.
از استفاده از سشوار، اتو مو، شانه داغ و سایر روش هایی که مو را گرم می کنند خودداری کنید.
– موها را به آرامی و بدون کشیدن شانه کنید.
– از بستن موها به صورت دم اسبی سفت خودداری کنید.
محصولات طبیعی
اگرچه استفاده از محصولات طبیعی نیاز به تحقیقات بیشتری دارد، برخی از نمونههای روغنهای مشتق شده از محصولات یا دانههای گیاهی و همچنین برخی دیگر از محصولات طبیعی در پیشگیری از ریزش مو موثر هستند، از جمله:
روغن رزماری: در سال 2015، کارشناسان دریافتند که روغن موضعی رزماری به اندازه داروی رایج ماینوکسیدیل 2 درصد در درمان ریزش موی ارثی موثر است.
روغن دانه کدو تنبل: این روغن در برابر ریزش موی ژنتیکی زنان موثر است. متخصصان دریافتند که یک درمان سه ماهه با روغن دانه کدو تنبل و محلول ماینوکسیدیل 5 درصد موثر است.
روغن نارگیل: به گفته کارشناسان، روغن نارگیل به ترمیم موهای آسیب دیده توسط اشعه ماوراء بنفش (UV) کمک می کند.
ویتامین ها و مواد معدنی
هنوز در مورد تأثیر دقیق مکمل های ویتامین یا مواد معدنی بر ریزش مو بحث وجود دارد. با این حال، محققان بر این باورند که عدم وجود برخی از این عوامل خطر آلوپسی آندروژنیک یا الگوی ریزش مو را افزایش می دهد.
تقویت ذخیره مواد معدنی و ویتامین ها مانند روی، آهن، ویتامین هایی مانند ویتامین B2، B9، B12 و ویتامین C (ریبوفلاوین) در ریزش مو موثر تلقی می شوند.
برای استفاده از این مکمل های ویتامینی و معدنی حتما با پزشک و متخصص خود مشورت کنید تا دوز صحیح مصرف شود. زیرا مصرف زیاد برخی از ویتامین ها مانند ویتامین A و ویتامین E منجر به ریزش مو می شود.
برخی از داروها نیز برای درمان ریزش مو توصیه می شوند مانند روگین که یک داروی موضعی است و فیناستراید که به صورت موضعی و خوراکی استفاده می شود.
همچنین لیزر درمانی یکی دیگر از روش های درمانی ریزش مو است. با این روش نواحی آسیب دیده در معرض پرتوهای نور خاصی قرار می گیرند.
روش درمانی دیگر پلاسمای غنی از پلاکت است. پلاکت ها سلول های دیسکی شکل در خون هستند که به لخته شدن خون کمک می کنند. با تزریق پلاسمای خون غنی از پلاکت می توان از ریزش مو جلوگیری کرد.
برای ساختن پلاسمای غنی از پلاکت، یک متخصص مراقبت های بهداشتی نمونه ای از خون فرد را می گیرد و آن را در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می دهد که به سرعت آن را می چرخاند. این فرآیند پلاکتهای موجود در نمونه را متمرکز میکند و دوباره آنها را به بیمار تزریق میکند.
یکی دیگر از عوامل کاهش ریزش مو، ترک سیگار است. در کنار بسیاری از فواید دیگر، ترک سیگار در کاهش ریزش مو نیز موثر است. اگرچه این موضوع هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز دارد، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد سیگار باعث می شود ریزش مو زودتر شروع شود و منجر به طاسی شود.
تغییر رژیم غذایی
یکی دیگر از عوامل مهم در جلوگیری از ریزش مو، رژیم غذایی سالم است، زیرا کمبود پروتئین و آهن منجر به ریزش مو می شود. غذاهای غنی از پروتئین و آهن عبارتند از: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لوبیا، تخم مرغ، آجیل، کلم بروکلی، اسفناج و توفو.
ماساژ پوست سر
همچنین به نقل از ایندیپندنت یکی دیگر از روش های موثر برای کاهش یا جلوگیری از ریزش مو، ماساژ پوست سر است. با ماساژ دادن پوست سر با دست یا با دستگاه می توانید تراکم مو را افزایش دهید. نتیجه یک تحقیق نشان می دهد که 68.9 درصد از افرادی که روزانه بین 11 تا 20 دقیقه پوست سر خود را ماساژ داده اند، ریزش مو کمتری را تجربه کرده و نتایج مثبتی را گزارش کرده اند. البته محققان باید در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام دهند.
با استرس کنار بیایید
استرس یا آسیب روانی باعث ریزش موی موقت یا تلوژن افلوویوم می شود. به دنبال راه های سالم و عملی برای مقابله با استرس باشید. این راه حل ها عبارتند از:
– تمرینات مدیتیشن یا ذهن آگاهی
– یوگا، تای چی یا سایر تمرینات کششی
– راه های سالمی برای مقابله با استرس پیدا کنید
– از اخبار یا رسانه های اجتماعی دوری کنید
– خواب کافی و ورزش منظم داشته باشید
باورهای غلط در مورد ریزش مو
افسانه های زیادی در مورد ریزش مو وجود دارد که نادرست هستند. مقابله با استرس، از جمله موارد دیگر، ریزش مو را کاهش می دهد. استرس باعث ریزش موی موقت می شود اما تاثیری بر طاسی که معمولاً دلایل ژنتیکی دارد ندارد.
برخی می گویند کلاه باعث ریزش مو می شود. طبق تحقیقات انجام شده ارتباط کمی بین پوشیدن کلاه و ریزش مو وجود دارد. در واقع، مطالعهای روی دوقلوهای همسان نشان داد کسانی که بیشتر از کلاه استفاده میکردند، بالای پیشانی آن ها کمتر نازک میشدند. البته کلاه تنگ فشار بیشتری به فولیکول های مو وارد می کند و تاثیر منفی بر ریزش مو دارد.
شستشوی زیاد ربطی به ریزش مو ندارد. شستشوی زیاد باعث ریزش مو نمی شود. با این حال، هنگام شستن و خشک کردن موها مراقب باشید و مراقب ترکیبات شامپو باشید زیرا می توانند فولیکول های مو را شکننده تر کنند.
شرایط ویژه
برخی شرایط خاص مانند مصرف داروها، شیمی درمانی، پرتودرمانی، عدم تعادل هورمونی مانند مشکلات پس از زایمان، جراحی کاهش وزن و برخی بیماری های خودایمنی نیز می توانند ریزش مو را تشدید کنند. اگرچه برخی از انواع ریزش مو را نمی توان متوقف کرد، اما می توانید از برخی راه حل ها برای جلوگیری از آن یا کاهش سرعت پیشرفت آن استفاده کنید.