رئیس پیشین کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اعلام اینکه مردم باید منتظر رشد بهای خانه باشند، گفت: “۵۳ درصد جامعه را کارگران و بازنشستگان تشکیل میدهند که برای بازپرداخت وامهای مسکن به مشکل میخورند و این تسهیلات دردی از آنها دوا نخواهد کرد.
شورای پول و اعتبار اوایل سال جاری سقف خرید مسکن را به جای پیش خرید اوراق افزایش داد. بر اساس این تصمیم زوج های تهرانی می توانند برای خرید آپارتمان حدود 960 میلیون تومان وام دریافت کنند. با یک حساب سرانگشتی می توان گفت اقساط این وام حدود 19 میلیون تومان است در حالی که طبق مصوبه دولت حقوق کارگران با این رقم تفاوت چشمگیری دارد. حقوق پایه وزارت کار در سال 1402 8 میلیون و 200 هزار تومان است و یک کارگر 12 تا 14 میلیون با اضافه کار، کمک فرزند، مسکن و … دریافت می کند، بنابراین حتی یک قسط از این وام را نمی تواند پرداخت کند.
اتاق تولید خالی از کارگر است
وام مسکن مشکلات کارگران را حل نمی کند
رئیس سابق کانون عالی انجمن های صنفی کارگران گفت: افزایش قیمت مسکن امری مسلم و اجتناب ناپذیر است و مردم باید منتظر افزایش قیمت مسکن باشند. با این حال، بر خلاف دیدگاه سایر تحلیلگران املاک، انتظار نمی رود رشد نرخ به ویژه بالا باشد.
دولت با استفاده از ابزارها و رویکردهای مختلف، نقش مهمی در کنترل قیمت ها در بازار املاک و مستغلات دارد. این رویکردها شامل سیاست های پولی مانند تعدیل نرخ بهره برای مهار تورم و هزینه های وام مسکن، وضع مقررات برای تثبیت قیمت ها، کنترل اجاره بها و تصویب قوانین مالیاتی بر خانه های خالی است.
دولت همچنین تضمین می کند که پروژه های ساختمانی جدید با افزایش عرضه زمین از طریق تأمین زمین دولتی اجرا می شوند. از جمله اعطای وام مسکن و تسهیلات کم بهره به افرادی که برای بار اول یا با درآمدهای کمتر خانه خریداری می کنند، حمایت مالی برای ساخت مسکن اجتماعی و ارزان قیمت، نوسازی بافت های فرسوده برای افزایش عرضه مسکن و همچنین به عنوان سایر اقدامات حمایتی قوه مجریه
راهبردهای دولت همچنین شامل استفاده از اقدامات برنامه ریزی شهری برای ایجاد توزیع یکنواخت جمعیت و جلوگیری از بار اضافی بر بازار مسکن در برخی مناطق و همچنین برنامه های حمایتی برای تسهیل خرید اقشار کم درآمد مردم است. اپارتمان. این اقدامات در کنار هم به دولت کمک می کند تا در بازار املاک تعادل ایجاد کند و از افزایش ناگهانی و شدید قیمت ها جلوگیری کند.
دولت ها می توانند با وضع قوانین مالیاتی مختلف بر بازار املاک و مستغلات تأثیر بگذارند. این مقررات شامل وضع مالیات بر خانه های خالی برای مبارزه با احتکار املاک و تشویق مالکان به اجاره یا فروش املاک خود است. علاوه بر این، مالیات نقل و انتقال دارایی ممکن است شامل حق تمبر، مالیات بر ارث و سایر هزینه های مربوط به نقل و انتقال ملک باشد.
مالیات بر عایدی سرمایه یکی دیگر از ابزارهای مالیاتی است که به وضعیت سود ناشی از افزایش قیمت ملک می پردازد. دولت ها همچنین می توانند یارانه هایی مانند کمک هزینه مسکن یا معافیت های مالیاتی را برای خریدارانی که برای اولین بار یا توسعه دهندگانی که مسکن ارزان قیمت می سازند ارائه دهند. چنین اقداماتی به دولت ها کمک می کند تا از نوسانات شدید قیمت ها جلوگیری کنند و ثبات بیشتر در بازار املاک و مستغلات را تضمین کنند.
این وام ها دردی از مردم دوا نمی کند
ناصر چمنی درباره افزایش دو برابری تسهیلات وام و سپرده مسکن و تاثیر احتمالی آن گفت: با توجه به شرایط سخت کنونی و به دلایلی این گونه تسهیلات کمک خاصی به مردم نمی کند. شرایط ویژه بازپرداخت این وام ها برای متقاضیان چالش هایی ایجاد می کند.
وی ادامه داد: اقشار کم درآمد و آسیب پذیر متقاضیان اصلی این وام مسکن هستند که برای خرید خانه مورد نظر خود با مشکلات و چالش های زیادی مواجه هستند. با توجه به جزئیات تایید شده و شرایط بازپرداخت این وام، به احتمال بسیار زیاد افراد زیادی از گرفتن آن خودداری می کنند.
روی کاغذ همه چیز خوب است
چمنی درباره جزئیات وام سپرده مسکن اذعان داشت: این وام 18 درصدی دارای چنین شرایطی روی کاغذ است وگرنه این رقم جهش قابل توجهی در بحث بازپرداخت ها ایجاد می کند. حدود 8 سال پیش 50 میلیون وام مسکن گرفتم و در شرایط فعلی این مبلغ با بازپرداخت 100 میلیونی بازپرداخت شد. بنابراین این وام ها جوابگوی نیاز متقاضیان نیست و برای رفع دغدغه مردم باید فکر بهتری کرد و درصد کمتری برای آن در نظر گرفت.
وی تصریح کرد: 53 درصد جامعه را کارگران و مستمری بگیران تشکیل می دهند که به سختی می توانند با کل درآمد خود آپارتمان اجاره کنند. بدون شک این افراد برای پرداخت وام مسکن خود به سختی دست و پنجه نرم می کنند و این تسهیلات کمکی به آنها نمی کند.
مسئولان باید از خواب غفلت بیدار شوند
این کارشناس بازار مسکن درباره حجم پیشنهادی وام و سپرده و به طور کلی شرایط فعلی بازار مسکن گفت: در بازار فعلی قیمت مسکن و اجاره بهای مسکن به قدری بالاست که هیچ کلمه ای نمی تواند این وضعیت اسفناک را توصیف کند. مبالغ جمع آوری شده باعث تعجب من شده و سوالات زیادی را در من ایجاد کرده است.
چمنی افزود: ظاهرا مسئولان در پایین شهر زندگی می کنند و تصور ما از شرایط آنها اساسا اشتباه است! حقیقت این است که با توجه به هزینه فعلی اجاره واحد مسکونی در مرکز شهر باید حدود 400 تا 500 میلیون تومان کنار بگذارید. اخیرا شنیده ایم که برخی افراد واحدهای مسکونی خود را به صورت متری اجاره داده اند. مسئولان محترم از خواب بیدار شوند و واقعیت های موجود را بپذیرند.
کاهش قیمت وجود ندارد
وی در خصوص آینده بازار مسکن گفت: یکی یکی از عوامل رکود در بازار مسکن کاهش قدرت خرید مردم است. بخش بزرگی از جامعه به هیچ وجه قادر به تامین مسکن نبوده اند و این واقعیت آشکار قابل کتمان نیست. حجم معاملات به پایین ترین حد خود رسیده و در طول روز خرید و فروش به سختی انجام می شود.
این فعال صنفی در ادامه خاطرنشان کرد: تصور دولت نسبت به بازار اشتباه است و این وضعیت را به آرامش یا اصطلاحات مشابه تعبیر می کند که کاملا اشتباه است. بلکه تقاضا نسبت به گذشته به شدت کاهش یافته و خریدار خاصی در بازار وجود ندارد.
افزایش قیمت ملک یک اتفاق آشکار است
چمنی ضمن انتقاد از عملکرد دولت به شمانیوز گفت: متاسفانه برخی اقدامات و تصمیمات دولت باعث افزایش قیمت ملک می شود.مسئله مالیات. یکی این یکی از مواردی است که شوک منفی به بازار وارد می کند. در لایحه بودجه سال 1403 پیش بینی هایی در این خصوص پیش بینی شده بود که بر اساس آن بیشترین فشار را مستاجران متحمل خواهند شد و در این موضوع شکی نیست.
وی ادامه داد: طبق یک قانون نانوشته در آستانه سال نو تمامی اقلام خوراکی و غیرخوراکی گران می شود. با توجه به این وضعیت افزایش قیمت مسکن در سال جدید امری قطعی و اجتناب ناپذیر تلقی می شود و مردم باید منتظر افزایش قیمت مسکن باشند. با این حال، بر خلاف دیدگاه سایر تحلیلگران املاک، انتظار نمی رود رشد نرخ به ویژه بالا باشد. پس از انتخابات سراسری و آغاز به کار نمایندگان جدید در سال آینده، بازار در شوک جدیدی قرار گرفته است.
قوانین مالیاتی برای افراد پردرآمد مشخص نیست
این کارشناس راه و شهرسازی در رابطه با نواقص لایحه بودجه سال جدید در ساخت و ساز مسکن گفت: متاسفانه در این زمینه به مقوله نظارت کم توجهی شده و این امر زیان هایی را برای جامعه به همراه داشته است. با مالیات هایی که مردم می گیرند، یک کشور باید وضعیت اقتصادی مطلوبی داشته باشد که متاسفانه در کشور ما وجود ندارد.
چمنی در پایان افزود: قوانین مالیاتی برای افراد ثروتمند و پردرآمد مشخص نیست و غالباً اقشار کم درآمد و نیازمند جامعه تحت فشار هستند و با توجه به ضعف هایی که در این زمینه وجود دارد، فشار مالیاتی بر این افراد وارد می شود. شانه های اجاره نشینان و صاحبان طبق معمول مورد توجه مقامات قرار نمی گیرد. البته سرمایه داران و افراد پردرآمد راه های فرار از مالیات را به خوبی می شناسند و دولت نیز در اخذ مالیات از آنها با مشکل مواجه است.