عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: خالی شدن تعدادی از کارخانهها، کارگاهها و حتی ادارات از نیروهای کاربلد، نتیجه تورم عجیب و غریب و افزایش یافتن بسیار اندک حقوق این افراد و گرایش آنها به مشاغل کاذب است.به معنای واقعی کلمه فضای تولید خالی از کارگر شده است.
به گزارش ریمنو به نقل از منیبان ، در حالی که چندین سال است که تورم کمر تودههای مردم را خم کرده و مقدار تعیین حقوق و دستمزدها، هیچ نوع سنخیتی با گرانیهای افسارگسیخته ندارد، این چالش در این روزها که لایحه بودجه 1403 در مجلس در حال بررسی است، بیش از گذشته خودنمایی میکند.
با برنامه دولت سیزدهم برای افزایش 20 درصدی حقوق در سال آینده و البته افزایش مالیات افراد و مشاغل، همه نگران مدیریت زندگی خود در سالی هستند که کمتر از 4 ماه دیگر آغاز می شود.
آیا می توان به کارگران دستمزد عادلانه پرداخت کرد؟
علی رضایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این خصوص به «بازتاب آنلاین» گفت: گاهی اوقات گفتن حقیقت تلخ است اما با دو واقعیت مواجه هستیم. یکی افزایش عادلانه حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان و دومی کمک به این منابع. در این میان سوالی تلخ مطرح می شود؛ منابع افزایش عادلانه حقوق کارگران و کارمندان را از کجا باید تهیه کرد؟ آیا اساسا امکان پذیر است؟
وی افزود: دستمزد و حقوق باید بر اساس واقعیت های جامعه باشد؛ در غیر این صورت اگر کارگران و کارمندان انگیزه کافی نداشته باشند باعث نارضایتی و بیزاری افراد از شغل و بازگشت به مشاغل کاذب می شود. متأسفانه در سال های اخیر بسیاری از کارگران و کارمندان شغل اصلی خود را رها کرده و به کارهای کاذب و حتی دلالی روی آورده اند.
وی ادامه داد: وعده دولت برای ترمیم دستمزد در سال 1402 و عدم تناسب دستمزد با تورم باعث شد فضای تولید از کارگر خالی شود.
نماینده کنگاور تصریح کرد: کارگران و کارمندان وقتی می بینند در مخارج زندگی روزمره خود گرفتار شده اند باید به فکر خودشان باشند. تخلیه چند کارگر ماهر از برخی کارخانه ها، کارگاه ها و حتی ادارات نتیجه تورم عجیب و افزایش اندک حقوق این افراد است. این روند ضربه مهلکی به اقتصاد کشور است و از سوی دیگر مسیر به سوی اقتصاد غیرمولد پررنگتر از همیشه خواهد بود.
رضایی تصریح کرد: این مشکل گریبان ما نمایندگان مجلس و دولت ها را گرفته است و باید در تامین منابع در این زمینه و افزایش حقوق متناسب با تورم کمک کنیم وگرنه با این دستور نباید به روزهای بهتر امیدوار بود.
و افزود: تا زمانی که نحوه تعیین دستمزد و حقوق منطقی نشود نارضایتی های اجتماعی حتی اگر پنهان باشد وجود دارد. در این شرایط مثلاً کارمند ناراضی است و کاری از دستش بر نمی آید و با دیر سرکار رفتن و زودتر رفتن تلافی می کند و کارش را با کیفیت انجام نمی دهد و در واقع کارش را از دست می دهد. نکته دوم این است که کارمند یا کارگر دارای زندگی و فرزند و آینده است و نیازمند مسکن و کار و رزق و روزی و … است. وقتی یک ایرانی این سه چیز را آن طور که شایسته است نداشته باشد، به شدت عصبانی می شود و گاهی آن عصبانیت را نشان می دهد که واقعاً درست است.
وی در ادامه گفت: مشکل مدیریتی داریم که در تخصیص منابع چالش ایجاد می کند. اگر توزیع منابع به درستی انجام شود و از سوی دیگر افراد در جایگاهی که شایسته آن هستند قرار گیرند، مشکلات حل می شود.
این نماینده مجلس در پایان خاطرنشان کرد: وقتی کارگران کارگاه ها و کارخانه ها درآمد کافی ندارند ترجیح می دهند وارد مشاغلی شوند که درآمدی متناسب با تورم داشته باشد، این امر باعث رشد مشاغل کاذب می شود و از طرفی تولید را تحت تاثیر قرار می دهد.