دکتر. سیدعلی جعفری خاطرنشان کرد: یبوست عارضه ای در دستگاه گوارش است که باعث سفت شدن فضولات در روده بزرگ می شود و دفع آن با درد و سختی همراه است، یبوست حاد می تواند منجر به انسداد روده شود که به نوبه خود نیاز به جراحی دارد.
فوق تخصص گوارش کودکان گفت: کودکان مبتلا به یبوست کمتر از دو بار در هفته اجابت مزاج دارند و معده آنها به خوبی کار نمی کند. هنگامی که آنها اجابت مزاج دارند، مدفوع سفت، خشک، کوچک، سفت یا دردناک است. : بر خلاف بزرگسالان، کودکان نمی دانند چه اتفاقی می افتد و بسته به سن خود، همیشه نمی توانند علائم خود را به درستی بیان کنند. ممکن است کودک شما مدتی قبل از اینکه متوجه شوید یبوست داشته باشد. تشخیص و درک یبوست در کودکان زیر 2 سال یکی این یکی از بیماری های دستگاه گوارش محسوب می شود، کمی دشوارتر است.
رئیس بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر علت اصلی یبوست را کندی عبور مواد از روده بزرگ یا اختلال در دفع دانست و گفت: برخی بیماری ها مانند رژیم غذایی کم فیبر یا کم آبی، کم کاری تیروئید، دیابت، تومورها و سرطان روده بزرگ باعث یبوست می شود.
دکتر. رژیم جعفری، عدم مصرف سبزیجات و میوه جات، مصرف ناکافی مایعات و نداشتن فعالیت بدنی کافی، مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد فشار خون و برخی داروهای ضد فشار خون، شرایط فیزیولوژیکی مانند بارداری و افزایش سن، برخی بیماری های روده ای بزرگ که به دلیل اختلالات روده بزرگ ایجاد می شود. حرکاتی مانند ب- سندرم روده تحریک پذیر، اختلالات عضلات کف لگن، اختلالات افسردگی، عدم تعادل هورمونی، آناتومی بدن، مصرف دارو و قرص های حاوی داروهای سنتی و صنعتی مانند ترامادول و متادون. وی متادون را یکی از شایع ترین عوامل تشدید کننده یبوست دانست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشتن تب، کاهش وزن، ورم شکم، و جود خون در مدفوع، غذای نخوردن و درد در هنگام مصرف مزاج در کودکان را از مراجعین سریع به پزشک دانست و خاطر نشان کرد: روش درمان بیماری علت. بوست تعیین که کار می کند. ابتدا باید رژیم غذایی فرد مبتلا تغییر کند. اگر پاسخ درست پیدا نشد، با داروهای ملین شروع کنید و سپس داروهای بی ضرر، کم ضرر و محرک را تا رسیدن به نتیجه مطلوب شروع کنید. در صورت امکان، قطع داروهایی که باعث یبوست می شوند یکی از گزینه های درمانی است.
دکتر. جعفری با اشاره به اینکه درمان کمکاری تیروئید و سایر بیماریها نیز باید مورد توجه قرار گیرد، خاطرنشان کرد: بهترین راه برای کنترل یبوست پیشگیری از آن است که معمولا راحتتر از درمان آن است. بهترین راه ها برای پیشگیری از یبوست عبارتند از: نوشیدن مقدار مناسب مایعات، ورزش کافی در طول هفته، خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا و اجتناب از اجابت مزاج (دفع مدفوع در هنگام احساس اجابت مزاج و عدم تأخیر در آن).
۲۳۳۲۳۳