نرخ رشد هزینهها نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش یافته و در ۲۳ استان کشور، نرخ تورم بیشتر از این عدد اعلام شده است.
بر اساس گزارش جدید مرکز آمار، یزدیها با تحمل 50 درصد تورم بیشتر از ساکنان سایر استانها، با تورم مبارزه میکنند و نرخ رشد قیمتها کمترین نرخ رشد در دوره زمانی است. آذر سال گذشته تا آذر امسال به ترتیب در استان های سیستان، بلوچستان و تهران ثبت شد. جلوه شب یلدا. یکی نکته دیگری از گزارش شاخص قیمت مصرف کننده آذر و بر این اساس میوه و آجیل با نرخ تورم ماهانه 8.2 درصد یکی آنها توسط رکوردداران این بخش ارائه شدند.
تاثیر شب یلدا بر نرخ تورم ماهانه آذر
تورم ماهانه آذر امسال در بخش سبزیجات و حبوبات بیش از هر حوزه دیگری احساس شده است و در رتبه دوم به میوه ها و آجیل ها اختصاص یافته است. بررسیهای مرکز آمار ایران از بخشهای مختلف کالاها و خدمات مصرفی نشان میدهد که تورم سبزی و حبوبات طی یک ماه از 3.6 درصد به 14.4 درصد رسیده است و این شاخص به معنای سرعت رشد قیمت میوه و خشکبار است. 8 2 درصد محاسبه شد.
تورم ۸.۲ درصدی میوه ها و خشکبار آذر امسال هم بی ارتباط با شب یلدا و قیمت آجیل چله نیست. زیرا در آبان امسال قیمت میوه و خشکبار با تورم منفی 1.2 درصد ارزان شد و کمترین تورم ماهانه را در انواع کالاها و خدمات به ثبت رساند.
گوشت قرمز و سفید به عنوان یکی دیگر از مواد غذایی سومین رکورد تورم ماهانه آذر و پس از سه گروهی که نام بردیم، نرخ رشد هزینه ها به ترتیب در مسکن، دخانیات و پوشاک بیشتر بوده است. از سوی دیگر کمترین تورم ماهانه منفی 16 درصد برای گروه روغن ها و چربی ها اعلام شد و در نهایت ماه گذشته را به طور میانگین با تورم مثبت 2.9 درصد سپری کردیم. در همان زمان، نرخ تورم نقطه به نقطه یا تورم کل، رسما از مرز 40 درصد گذشت.
تورم نقطه به نقطه; 40.2 درصد
نرخ تورم نقطه به نقطه آذر امسال از مرز 40 درصد گذشت. شاخصی که حاکی از آن است که خانوارهای ایرانی در ماه گذشته به طور متوسط 40.2 بیشتر از این میزان هزینه کرده اند آذر او 1401 را صرف کرده است.
نرخ تورم نقطه به نقطه تیر امسال تا آبان یعنی پنج ماه متوالی بین دو محدوده 39.2 تا 39.8 درصد در نوسان بوده و حالا بعد از گذشت 6 ماه دوباره به بیش از 40 درصد رسیده است. به یاد داشته باشیم که بر اساس داده های مرکز آمار، نرخ تورم نقطه به نقطه در فروردین و اردیبهشت ماه امسال در محدوده 55 درصد قرار داشت که بالاترین سطح این شاخص در دهه گذشته است.
نرخ تورم نقطه به نقطه که گاهی به عنوان تورم کل از آن یاد می شود، بسیار ملموس تر از تورم سالانه است. شاخصی که طبق تعریف دقیق مرکز آمار، حاصل محاسبه درصد تغییر میانگین ارقام شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه قبل و ماه قبل است. 44.4 درصد اعلام شد.
بالاترین تورم نقطه به نقطه؛ هتل و رستوران، پوشاک و کفش.
تورم نقطه به نقطه آذر امسال با پشت سر گذاشتن مرز 40 درصدی، پس از 5 ماه مسیر صعودی را آغاز کرده است. بر اساس داده های مرکز آمار، می توان مشاهده کرد که بیشترین نرخ رشد هزینه ها در سال گذشته در بخش هتلداری مشاهده شده است. و بخش رستوران
بر اساس آخرین آمار رسمی، تورم نقطه به نقطه هتل ها و رستوران ها 56.5 درصد است که تقریبا 16 درصد بیشتر از تورم عمومی است. البته پیشتازی گروه هتل و رستوران در محاسبه تورم نقطه به نقطه کالاها و خدمات مصرفی در اکثر ماه های گذشته تکرار شده و اکنون در یک ماه اخیر تورم پوشاک و کفش ( 47.2 درصد، دخانیات (45.8 درصد)، سرگرمی و فرهنگ (44.1 درصد)، آموزش (42 درصد) و غذا (41.3 درصد) نسبت به تورم عمومی (40.2 درصد) بالاتر هستند.
روی دیگر سکه، همانطور که مرکز آمار اعلام کرد، تورم نقطهبهنقطه در حوزه ارتباطات، یعنی در موضوعاتی مانند بستههای اینترنتی، نرخ مکالمه و… زیر سایر بخشها محاسبه شد. و در این بخش با تورم 16.3 درصدی مواجه بودیم. اتفاقی که احتمالا اپراتورها از آن بهره می برند و از آن به عنوان برگ برنده ای برای کسب مجوز افزایش نرخ بسته اینترنت استفاده می کنند.
موتور تورم دوباره روشن شد: نرخ رشد هزینه ها در بخش های پذیرایی و پذیرایی، پوشاک و کفش، تنباکو، سرگرمی و فرهنگ، آموزش و غذا از نرخ تورم عمومی برای یک سال فراتر رفته است.
رهبر تورم بازار مواد غذایی؛ گوشت قرمز و سفید
تورم نقطه به نقطه مواد غذایی در گزارش شاخص قیمت مصرف کننده مرکز آمار که به صورت ماهانه منتشر می شود، جزئیات بیشتری نسبت به سایر بخش ها دارد. بر اساس گزارش اخیر که آذر امسال است که به سرعت رشد هزینه ها در سطح متوسط پی می بریم. آذر سال گذشته تا آذر امسال بیش از هر غذای دیگری در مورد خرید گوشت قرمز و سفید بوده است.
تورم گوشت قرمز و سفید در سال گذشته حدود 95 درصد بوده که 2.3 برابر تورم عمومی است و آمارها در گزارشی جداگانه متمرکز شده است. آبان امسال بر اساس رویدادهای بازار مواد غذایی، نرخ رشد قیمت گوشت بره را نسبت به آبان سال گذشته حدود 150 درصد بود.
پس از گوشت قرمز و سفید، بیشترین تورم مواد غذایی در بخش چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آب میوه (47.1 درصد) و رتبه سوم با تورم 46 درصد مربوط به میوه ها و خشکبار است. از سوی دیگر کمترین تورم مواد غذایی مربوط به روغن و چربی است و در این قسمت نرخ رشد قیمت با آذر سال گذشته دو درصد مثبت تخمین زده شد.
نرخ تورم در کدام استان ها بیشتر است؟
تورم نقطه به نقطه آذر امسال بیش از 50 درصد در استان یزد ثبت شد. این بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه در 31 استان مختلف کشور است و نشان می دهد که ایزدی ها بیش از مردم استان های دیگر با تورم مبارزه می کنند.
نرخ تورم نقطهبهنقطه در کل کشور حدود ۴۰ درصد است و بر اساس گزارش جدید مرکز آمار، میتوان گفت که این شاخص در ۲۳ استان کشور به تفکیک بیش از ۴۰ درصد برآورد شده است.
پس از یزد، بیشترین نرخ تورم نقطهای به ترتیب در استانهای کردستان (47.2) و کرمانشاه (46.6) و اساساً در سایر استانها مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، چهارمحال بوده است. و بختیاری خراسان جنوبی، خراسان رضوی، فارس، قزوین، قم، کرمان، کهگیلویه، بیراحمد، گلستان، گیلان، لرستان، مرکزی، هرمزگان و همدان نیز بالاتر از نرخ تورم کل کشور برآورد میشوند.
از سوی دیگر نرخ تورم نقطهبهنقطه یا همان شاخصی که نرخ رشد قیمتها را نشان میدهد در استان سیستان و بلوچستان کمتر از هر جای دیگری اعلام شده است و در این نقطه از کشور هم اکنون با آن مواجه هستیم. تورم 31.2 درصدی بر خلاف تصور عموم، تهران با تورم 35 درصدی در رتبه بعدی از این نظر قرار دارد و در شش استان دیگر یعنی بوشهر، خراسان شمالی، خوزستان، زنجان، سمنان و مازندران نرخ تورم نقطه به نقطه کمتر از میانگین است. از سراسر کشور./منبع: فرارو