کمبود تستوسترون میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد و حتی ممکن است به عنوان یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی عمل کند. این وضعیت امری نگرانکننده است.
باید بدانید که یک سوم مردان بین 40 تا 90 سال از سطح پایین تستوسترون رنج می برند. عارضه کمبود تستوسترون اغلب ناشی از عواملی در سبک زندگی و بیماری از جمله اضافه وزن و ابتلا به دیابت نوع 2 است.
به گفته بازتاب آنلاین به نقل از طبیان، پس از 30 سالگی، سطح تستوسترون به طور پیوسته کاهش می یابد. حدود 1 تا 2 درصد در سال هر چند این طبیعی است. با این حال، برخی از مردان کاهش بیشتری در سطح تستوسترون را تجربه می کنند که باعث می شود زودتر از این هورمون محروم شوند.
برخی از شناخته شده ترین علائم تستوسترون پایین کاهش میل جنسی، خستگی عمومی و از دست دادن عضله است که کاملاً مستقیماً با این وضعیت مرتبط هستند. اما ارتباط بین قلب و تستوسترون پایین پیچیده تر است.
برخی از مطالعات نشان داده اند که تستوسترون ممکن است اثرات محافظتی بر قلب داشته باشد. شاید شنیده باشید که چند سال پیش، سازمان غذا و داروی ایالات متحده نسبت به درمان با تستوسترون هشدار داد و اعلام کرد که می تواند باعث مشکلات قلبی شود.
این به تنهایی کافی است تا هر مردی را در مورد تاثیر تستوسترون بر قلب سردرگم کند، اما در این مقاله نحوه ایجاد این ارتباط را توضیح خواهیم داد.
تستوسترون پایین چگونه بر قلب تأثیر می گذارد؟
بر اساس آنچه در مورد رابطه بین کمبود تستوسترون و مشکلات متابولیک می دانیم و معتقدیم که اختلالات متابولیک، کلسترول بالا و التهاب به طور خودکار با بیماری قلبی مرتبط هستند، می توانیم نتیجه بگیریم که کمبود تستوسترون با مشکلات سلامت قلب نیز مرتبط است.
یکی از بارزترین نمونه ها، اختلال نعوظ است که شایع ترین مشکل جنسی در مردان بالای 40 سال است. اختلال نعوظ اغلب به دلیل گردش خون ضعیف به دلیل تصلب شرایین ایجاد می شود. به عبارت دیگر، وضعیتی است که در آن رگ های خونی در بدن به دلیل تجمع پلاک باریک می شوند. این ارتباط ممکن است غیر مستقیم باشد. اما این توضیح می دهد که چرا اختلال نعوظ ممکن است در واقع یک علامت هشدار دهنده بیماری قلبی باشد.
بسیاری از ارتباطات دیگر بین تستوسترون و سلامت قلب وجود دارد، از جمله: تستوسترون به کاهش یا حتی حذف روند تصلب شرایین کمک می کند. سطوح بالاتر تستوسترون با کاهش خطر بیماری قلبی در مردان بالای 70 سال مرتبط است. کاهش سطح تستوسترون به دلیل افزایش سن با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. تستوسترون پایین در مردان مبتلا به نارسایی احتقانی قلب، تشدید علائم این بیماری. تستوسترون درمانی می تواند به بهبود سطح تستوسترون و کاهش خطر تصلب شرایین کمک کند.
ما همچنین می دانیم که تستوسترون پایین می تواند نشان دهنده مشکلات سلامتی باشد و زمانی که سلامتی شما به خطر بیفتد، احتمال بیشتری دارد که از بیماری های قلبی عروقی رنج ببرید.
البته تحقیقات و شواهد بیشتری برای تایید قطعی ارتباط بین تستوسترون پایین و بیماری قلبی مورد نیاز است. اما اکثر متخصصان قلب موافق هستند که انجام اقداماتی برای حفظ سطح تستوسترون سالم برای سلامت قلب مهم است.
آیا تستوسترون درمانی برای سلامت قلب مضر است؟
شایع ترین دلیل برای درمان با تستوسترون، کاهش علائم ناراحت کننده سطوح پایین تستوسترون، مانند اختلال نعوظ است. اما این درمان فواید دیگری نیز دارد. درمان جایگزینی تستوسترون می تواند چربی دور کمر را کاهش دهد، توده عضلانی را افزایش دهد و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و سندرم متابولیک را کاهش دهد.
اما آیا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را نیز کاهش می دهد؟ از هشدارهای سازمان غذا و دارو در مورد تستوسترون درمانی و تاثیر آن بر سلامت قلب چه نتیجه ای باید بگیریم؟
داستان پیچیده است؛ بیش از یک دهه پیش، چندین مطالعه نشان داد که درمان با تستوسترون ممکن است خطر حوادث قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی را در مردان افزایش دهد. اما شواهد موجود به طرز گمراه کننده ای متناقض بود.
برای این مطالعات نبود آنها این خطر را ارزیابی کردند و نمی توان آن را به طور کامل کنترل کرد. کمیته ای در سازمان غذا و دارو که این مطالعات را بررسی کرد حتی اعلام کرد که شواهد علیه تستوسترون درمانی ناکافی است.
با این حال، این سازمان نسبت به تجویز تستوسترون درمانی هشدار داد. در اواخر همان سال، مطالعه بزرگ دیگری صرفاً برای ارزیابی رابطه بین سلامت قلبی عروقی و درمان با تستوسترون آغاز شد و اخیراً مشخص شد که خطر عوارض قلبی در افرادی که هورمون درمانی میکنند با افرادی که آن را مصرف نمیکنند یکسان است. با این حال، یافته ها نشان داد که احتمال آریتمی ممکن است در افرادی که درمان با تستوسترون مصرف می کنند کمی بیشتر باشد.
پزشکان می گویند که تنها مردانی که واقعاً به این درمان نیاز دارند باید تحت درمان با تستوسترون قرار گیرند. اما بررسی وضعیت قلب و عروق خونی قبل از تجویز تستوسترون درمانی نیز مهم است.
اولین قدم برای مردانی که فکر می کنند تستوسترون پایینی دارند آزمایش خون است. فردی که تستوسترون خون پایینی دارد و در معرض خطر بیماری قلبی نیست، می تواند تستوسترون درمانی دریافت کند. با این حال، افرادی که در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستند، نباید تستوسترون درمانی دریافت کنند.
چگونه سطح تستوسترون را افزایش دهیم و از سلامت قلب خود محافظت کنیم؟
ما گفتیم که سطح تستوسترون به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد، و این چیزی نیست که شما بتوانید تغییر دهید. با این حال، عوامل سبک زندگی می توانند از شدت این کاهش هورمونی بکاهند. بسیاری از این عوامل همان عواملی هستند که خطر بیماری قلبی را افزایش می دهند.
بنابراین همان رفتارها و عاداتی که به تنظیم سطح تستوسترون کمک می کند ممکن است برای سلامت قلب نیز مفید باشد:
تغذیه سالم
انجام فعالیت بدنی
داشتن وزن سالم
کنترل قند خون، فشار خون و کلسترول
البته اگر علائم تستوسترون پایین را دارید، باید به متخصص قلب مراجعه کنید تا سلامت قلب خود را ارزیابی کند. درست است که ما هنوز خیلی چیزها را نمی دانیم. اما ما مطمئن هستیم که کمبود تستوسترون یک علامت هشدار دهنده برای بیماری قلبی است.