در واکنش به رشد مافیای برنج در کشور، دبیر انجمن برنج گفت: در روزهایی که برنج تولید داخل کشور بر روی دست کشاورزان و در انبارها مانده است، بار دیگر مجوز واردات برنج برای شرکتها خیلی راحت صادر میشود.
به گزارش منیبان به نقل از اکونگار، پس از اختلاس های گسترده در شرکت چای دبش، اعتراضات به قدرت مافیا در بخش های مختلف اقتصاد کشور افزایش یافت. دولت در واکنش به بالاترین میزان فساد در اقتصاد کشور، قول برخورد جدی با همه گروه های دخیل در این تخلف مالی را داد، اما قبل از فروکش شدن تب اختلاس چای دبش در جامعه، صحبت از اختلاس های پی در پی و تکرار اختلاس های دبش اینبار در حوزه برنج به گوش می رسد.
هفته گذشته علی اصغر باقرزاده نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در اعتراض به واکنش منفعلانه دولت به اختلاس چای دبش گفت: از شما می خواهم گشت ارشاد خود را به موضوع واردات برنج اختصاص دهید، البته فکر می کنم موضوع واردات برنج نیز مشابه موضوع چای دبش است. آقای رئیس جمهور، زمانی که ما تا 3 میلیون تن برنج تولید کردیم. چرا 2 میلیون تن برنج وارد می شود؟ سوال اینجاست که آن دو میلیون تن برنج را چه کسانی وارد کردند؟ آیا کشور ما نیاز به واردات 2 میلیون تنی برنج دارد؟ آقای رئیس جمهور این دو میلیون تن برنج با چه ارزی وارد شد؟ اگرچه امروز مشکل تامین ارز برای واردات دارو را داریم. لذا از نهادهای نظارتی تقاضا دارم به این موضوع واردات برنج و ارز ورود کنند.
مافیای برنج اهداف خود را پیش می برد
جبارکوچکی نژاد نماینده رشت در پی اعتراض به مافیای برنج گفت: شاهد بودیم که از ابتدای آذرماه مجدداً ثبت سفارش برنج در حال انجام است. عجیب است در پایان ماه آذر یک کشتی با 350 تن برنج نیز در کشور تخلیه شد.
وی تصریح کرد: به نظر می رسد مافیای برنج با قدرت اهداف خود را پیش می برد و دولت ها در این زمینه اختیاری ندارند.
واردات نامحدود برنج به کشور/ مازاد سال گذشته همچنان در انبارها موجود است
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج در پاسخ به رشد مافیای برنج در کشور به «اکونگار» می گوید: ابتدا باید بگویم 2 میلیون تن برنج وارد نشده است. بر اساس آمارهای غیررسمی امسال حدود یک میلیون و 200 هزار تن برنج خارجی به کشور وارد شده است که این رقم نیز نشان دهنده آسیب جدی به تولید ملی است.
وی با اشاره به اینکه میزان تولید برنج در کشور برای سال برداشت جدید تقریباً 2 میلیون و 250 هزار تن است، گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، نیاز داخلی تقریباً 3 میلیون تن است و در نهایت باید 700 هزار تن برنج به کشور وارد می شد. اما رقم وارداتی آن بسیار بیشتر است.
دبیر انجمن برنج با بیان اینکه در سال های اخیر خشکسالی ها وضعیت تولیدکنندگان را پیچیده کرده است، گفت: در دهه گذشته تنها سال 92 کشاورزی مناسبی برای کشاورزان بود که پس از آن کشاورزان با چالش جدی مواجه شدند. خشکسالی و کاهش برداشت از آنجایی که میزان تولید کاهش یافت، دولت به جای حمایت از کشاورزان، اقدام به واردات گسترده کرد.
واردات برنج در فصل برداشت از اقدامات مدیریتی ساداتی نژاد در وزارت جهاد کشاورزی
وی با انتقاد از عملکرد سید جواد ساداتی نژاد در وزارت جهاد کشاورزی گفت: در زمان مسئولیت آقای ساداتی نژاد بیشترین ظلم ها به شالیکاران انجام شد. شاهکار مدیریت او این بود که از ابتدا مرداد تا آخر آذر شرکت ها بدون هیچ مانعی شروع به واردات برنج کردند. این در حالی است که بر اساس مصوبه مجلس در حال حاضر واردات برنج به کشور ممنوع است و باید بر اساس تولید داخل بازار تثبیت شود اما با دستور وزارت جهاد کشاورزی در این مقطع. در عین حال واردات به صورت گسترده انجام شد و معامله در بازار به کلی مختل شد.
دبیر انجمن برنج افزود: هیچ کس مخالف واردات نیست، در گذشته برنامه ای وجود داشت که برای مدیریت بازار و رفع اختلافات، کسری مطلوب با واردات تامین شود، اما زمانی که محصولات کشاورزان در انبارها ماند، وزارتخانه جهادکشاورزی واردات سنگین برنج را آغاز کرد و ضربه مهلکی به تولید داخل وارد شد.
واردات بی رویه منشاء فساد است
وی تصریح کرد: در بحث واردات برنج باید به صدور مجوزهای بی رویه توجه شود. کما اینکه توجهی به نیاز بازار و حجم تولید نبود. به عبارت دیگر هیچ درخواستی برای واردات برنج پاسخ منفی نداد و دولت تمام ارز مورد نیاز واردکنندگان را تامین کرد. این واردات خود منشأ فساد است. این اتفاق در نیمه دوم سال گذشته رخ داد، زمانی که صدور ارز چالش اصلی کشور بود.
شایق تاکید کرد: واردات برنج در نیمه دوم سال 1401 به حدی انجام شد که اگر در سال 1402 برنج وارد کشور نشود، عدم تعادل خاصی در بازار ایجاد نمی شود. این در حالی است که امسال دوباره برنج وارد کشور شده و دولت ارز لازم را بدون کمبود تامین می کند. مازاد تولید سال گذشته همچنان در انبارها است و کشاورزان شرایط اقتصادی بسیار سختی را سپری می کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: وزارت جهاد کشاورزی آمار صحیحی از میزان ذخیره برنج در انبارها منتشر نمی کند و دقیقا مشخص نیست که چه میزان برنج تولید داخل در انبارها باقی مانده است و آنچه در حال رخ دادن است ادامه دار بودن واردات و زیان کشاورزان است.