سرود کریسمس اثر چارلز دیکنز یکی این یکی از مشهورترین داستان های جهان به حساب می آید که نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگسالان و حتی کسانی که کریسمس را جشن نمی گیرند نیز می باشد.
این داستان کوتاه در سال 1843 در لندن، قدرتمندترین، صنعتی ترین و پیشرفته ترین شهر جهان که در قرن نوزدهم از فقر شدید رنج می برد، نوشته شده است.
سرود کریسمس – چارلز دیکنز (1843)
به گزارش ویجیاتو، چارلز دیکنز که در کودکی به دلیل فقر شدید مجبور به ترک تحصیل و کار در کارخانه تولید واکس چکمهها شد، تمام داستانهای او به موضوع فقر از دیدگاه کودکان اختصاص دارد، اما قهرمان سرود کریسمس کودکی او پاک و بی گناه نیست، بلکه پیرمردی خسیس و بی رحم به نام ابنزر اسکروج است.
خلاصه داستان A Christmas Carol
ابنزر اسکروج پیرمردی عبوس، تنها و خسیس است که حتی در روز کریسمس که همه سعی می کنند نوعی سخاوت و مهربانی از خود نشان دهند، از بخل خود دست نمی کشد. او حتی در روز کریسمس کار می کند و دعوت همکارش را برای شام رد می کند و به خانه تاریک و خلوت خود باز می گردد و سکه هایی را که به دست آورده، دانه به دانه، بارها و بارها می شمارد.
شب هنگام، زمانی که اسکروج برای خواب آماده می شود، از دیدن روح شریک سابق خود که هفت سال پیش درگذشت، وحشت می کند. شریک زندگی اش که کمتر از اسکروج حریص نبود، به او می گوید که در تمام این هفت سال به خاطر حرص، بخل و بدخلقی اش عذاب کشیده و سرگردان بوده است. او به اسکروج می گوید که بهتر است قبل از مرگ راهش را عوض کند و مهربانی و بخشش را به زندگی اش بازگرداند، شاید موفق شود از سرنوشتی که در انتظارش است خلاص شود. او به اسکروج می گوید که سه روح قبل از کریسمس به دیدار او خواهند رفت و ناپدید می شود.
حرص شریک اسکروج در قالب قید روح اوست
شبح شماره 1: شبح گذشته کریسمس
هنگامی که اسکروج به خواب می رود، توسط یک روح کوچک، لاغر و پیر در مقابل او بیدار می شود که شبح سال های گذشته روز کریسمس را به او نشان می دهد. زمانی که اسکروج کودک بود، می توانست به شادی و مهربانی ادامه دهد، اما با بزرگتر شدن، حرص و آز تمام وجودش را فرا می گیرد و او را از همه دور می کند.
Ghost #2: The Ghost of Christmas Gift
هنگامی که اسکروج با چشمان اشکبار به خواب می رود، دوباره از خواب بیدار می شود و یک روح غول پیکر را در مقابل خود می بیند که به او نشان می دهد اگر امروز انتخاب های دیگری می کرد، اگر به آنجا می رفت، ممکن بود شب کریسمس خود را چگونه سپری کند. حزب، اگر به کارمندش پاداش داده بود، اگر به موسسات خیریه کمک کرده بود و…
شبح شماره 3: شبح کریسمس در راه است
اسکروج که اتفاقاتی را که میتوانست برایش بیفتد با کمی عشق به جای تنها ماندن در شب عید، غمگین و پشیمان شده بود و تا این بار روحی در ردای سیاه به خواب میرود. فرشته مرگ در برابر او ظاهر می شود. ظاهر می شود. روح اسکروج او را به کریسمس سال بعد می برد، زمانی که اقوام، دوستان و آشنایانش در مورد مرگ او و کارمندش به دلیل فقر صحبت می کنند. یکی او قدرت خود را از دست داده است. هیچ کس او را به خوبی به یاد نمی آورد و این باعث وحشت اسکروج می شود، بنابراین او تصمیم می گیرد از فرصتی که در اختیار دارد برای فرار از این سرنوشت وحشتناک استفاده کند.
چرا داستان سرود کریسمس مهم است؟
داستان پیرمرد خسیس، داستانی ابدی است که از فقر شدید و اختلاف طبقاتی در لندن در عصر ویکتوریا برخاسته است و به موضوعات مهمی مانند مرگ تعداد زیادی از مردم بر اثر فقر و بیماری، شیوع و شیوع بیماری اشاره دارد. عادی سازی کار کودکان و طمع و بخل طبقه. اشراف دارد. این داستان به ویژه در مورد گروه مهم خانواده اشراف اسکروج صحبت می کند که حاضر نبودند به کسی کمک کنند و دارایی خود را با آنها تقسیم کنند و خانواده کارمند اسکروج که به دلیل فقر قادر به درمان فرزند خود نیستند. مرگ کودکان در میان آنها فقر ناشی از بیماری، سرما و گرسنگی رایج بود.
نویسنده این داستان که خود از چنین فقری رنج می برد، توانست با نوشتن داستانی کوتاه، روحیه سخاوت و مهربانی را به ویژه در ایام کریسمس در میان اشراف انگلیسی زنده کند.
جیم کری در نقش اسکروج در فیلم سرود کریسمس محصول 2009
از این داستان کوتاه اما شگفت انگیز فیلم ها و انیمیشن های مختلفی ساخته شده و نمایشنامه های مختلفی از آن اقتباس شده است. لازم به ذکر است که عبارت «کریسمس مبارک» عبارتی است که چارلز دیکنز بارها در این داستان از آن استفاده کرده و آن را به رایج ترین روش تبریک کریسمس تبدیل کرده است.
داستان سرود کریسمس به صدها زبان از جمله فارسی ترجمه شده است و توجه و علاقه کشورها و فرهنگ هایی را که کریسمس را جشن نمی گیرند به خود جلب کرده است. از سوی دیگر، نام اسکروج و شهرت این داستان به حدی است که گاهی به جای استفاده از صفاتی مانند عبوس و خسیس، صفت اسکروج بودن را به چنین افرادی می دهند.