قوانین رزرو وام چیست؟
اول از همه باید بگوییم که این وام به کسی داده نمی شود. بانک ها از متقاضیان پول می گیرند و متناسب با مدت زمان ماندن پول در حساب آنها وام می دهند. در واقع بانک ها از مردم پول «قرض» می کنند، آن پول را بین یک تا 18 ماه نزد خود نگه می دارند و تا سقف 300 میلیون تومان وام می دهند!
این واقعه نوعی «قرض به شرط قرض» است که از نظر شرعی نوعی تجارت ربوی است. متن پرسش و پاسخ سایت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی درباره حکم «قرض به شرط قرض» به این شرح است: «سؤال: وقتی به دیگری وام می دهد، شرط می کند که به شما قرض بدهم. شرطی که بعداً باید همان مبلغ را پس بدهید. مبلغ را به من قرض بده آیا این کار و این وام مشکلی دارد؟ جواب: این یک نوع ربا است. کاری که بانک ها در این پروژه انجام می دهند، کاملاً مشابه آنچه در سؤال ذکر شده است. بانک از متقاضی وام دریافت می کند و با توجه به مدت زمان نگهداری پول در بانک وام صادر می کند. اما سقف این وام 300 میلیون تومان باقی می ماند. همچنین در طرح «مهربانی» تمام پولی که به بانک «قرض دادهاید» به شما بازپرداخت میشود. این بدان معناست که شما پول و سود خود را بابت پولی که به بانک وام داده اید دریافت می کنید!
300 میلیون تومان چقدر می توانید پول بگیرید؟
اما شرایط وام چیست؟ قبل از اینکه بانک به شما وام را پس دهد، چقدر پول دارید که به بانک وام بدهید؟
بانک ها برای این منظور جدولی ایجاد کرده اند که در سایت سامانه های «مرابانی» آنها موجود است. در اینجا چند نمونه آورده شده است تا مشخص شود این وام چگونه و در چه شرایطی پرداخت می شود. البته تمامی بانک های شرکت کننده در طرح “مرحبانی” نیز در سایت خود ماشین حسابی برای محاسبه مبلغ سپرده و دریافت وام ارائه کرده اند و تمامی امور از قبیل افتتاح حساب، پرداخت وام و … را به صورت آنلاین انجام می دهند. و نیازی به حضور در شعبه نیست. نیست.
بر اساس این ماشین حساب، اگر 18 ماه 500 میلیون تومان در بانک دولتی سپرده گذاری کنید، بعد از یک سال و نیم 300 میلیون وام دریافت می کنید! از این که بگذریم با توجه به تورم موجود، تکلیف پولی که در این یک سال و نیم به بانک سپرده اید چه می شود و ارزش آن کاهش می یابد یا خیر، باید بگوییم که 37 میلیون تومان کل اقساط 60 ماهه این 300 است. وام میلیون تومانی کارمزد دریافت می شود!
حالا اگر همان 500 میلیون تومان را برای یک ماه به بانک «قرض» کنید، بعد از یک ماه بانک به شما 83 میلیون تومان پرداخت می کند که باید در یک سال آن را با سود 4 درصد پس بدهید. اما اگر 500 میلیون به بانک بدهید و یک ماه وام بگیرید و 5 سال دیگر قسط وام خود را پرداخت کنید، بانک 16 میلیون و 650 هزار تومان به شما وام می دهد و 4 درصد سود این وام می گیرد! بانک دیگری که اتفاقاً یک بانک دولتی است، شرایط جالب تری را ارائه کرد و البته جدول بسیار گیج کننده ای منتشر کرد که هیچکس نمی تواند آن را درک کند. اما مثالی می زنیم: برای طرح مهربانی، اگر 12 ماه 81 میلیون تومان در این بانک سپرده گذاری کنید، پس از یک سال، اگر 81 میلیون تومان شما در بانک بماند، می توانید 300 میلیون تومان در 6 اقساط ماهانه دریافت کنید. البته یک مزیت بخشی از آن است. پول به ازای کارمزد برداشت می شود.
اما این برای اقساط 6 ماهه است و اگر بخواهید با اقساط 5 ساله (که در تبلیغات این بانک ها می بینید) وام بگیرید، بانک در مجموع 51 میلیون تومان به شما وام می دهد. یا در مثالی دیگر برای طرح مهربانی، اگر 3 ماهه 300 میلیون تومان در این بانک سپرده گذاری کنید، در پایان ماه سوم می توانید 300 میلیون تومان اقساط 6 ماهه دریافت کنید. اما با اقساط 5 ساله مبلغ وام 48 میلیون تومان است!
البته مهم نیست چقدر واریز می کنید. محدودیت اعتبار یکی است. مثلاً 5 میلیارد تومان در بانک سپرده گذاری کنید و در نهایت بعد از مدتی همان وام 300 میلیون تومانی بازپرداخت شود! در واقع حد اعتبار یکی فقط سپرده متفاوت است!
این “ساختار یک جانبه” به گونه ای طراحی شده است که قرارداد وام به نفع طرف عرضه باشد. در حالی که طرف عرضه کننده، یعنی بانک، پول بیشتری دریافت کرد و این پول را برای مدت طولانی نگه داشت. اکنون چه کسی در مواجهه با تورم و کاهش ارزش سود بیشتری می برد؟
ضامن هم می خواهد
این را هم اضافه کنیم که برخلاف تبلیغات دولت مبنی بر پرداخت وام های جزئی بدون ضامن، وام طرح مهابانی نیازمند یک یا دو ضامن با گواهی کسر از حقوق ضامن است که کار را برای کسانی که ضامن خود را سپرده گذاری کرده اند، بسیار سخت می کند. داشتن پول در بانک برای گرفتن وام باعث می شود. .
نکته دیگر اینکه این وام ها «قابل انتقال» هستند و احتمالاً از این به بعد باید منتظر خرید و فروش «وام احسان» باشیم و در این بین عده ای که وام گرفته اند و قادر به انجام آن نیستند اقساط را بپردازند. ، شروع به انتقال وام در سایت های تبلیغاتی آنلاین. (البته این یک احتمال است و این احتمال بر اساس قانون کلی اقتصادی است که هر جا رانت باشد فساد هم هست).
چرا این اتفاق می افتد؟
با روند تورمی موجود که مدت هاست در کانال 40 درصد باقی مانده است و به نظر می رسد به هسته ای سخت ضربه زده است، “پول” نیز در حال تبدیل شدن به یک کالای گران قیمت است. اقدامات تثبیت کننده نیز دلیلی برای «کمبود پول» است. تلاش بانک مرکزی برای کاهش تورم و البته وظیفه ذاتی آن نظارت مستقیم بر نظام پولی کشور و حفظ ارزش پول ملی است. بانک مرکزی ابزارهای مناسبی دارد یکی یکی از این ابزارها کنترل ترازنامه بانکی و کاهش رشد نقدینگی با فشار بر منابع پایه پولی است.
این در حالی است که نظام بانکی با مشکلاتی مانند اختلاف نظرهای گسترده در مورد منابع و هزینه های خود مواجه است و شاید اکنون که پول به عنصری «کمیابی» و «گران» تبدیل شده است، سازوکار جذب منابع از طریق تأمین را در پیش گرفته اند. از اعتبار .
چنین شیوه ای از اعطای وام شباهتی به قرارداد «ترکمانچای» ندارد، در حالی که وام قرض الحسنه تعریف خاص خود را دارد و معمولاً به صورت «کم» و به مقدار کم توسط ساختاری اتخاذ شده مدیریت می شود. نهادهای مذهبی ایران قبل از انقلاب وقتی صحبت از وام قرض الحسنه می شود، چه نیازی به چنین تبلیغاتی است که با واقعیت همخوانی ندارد؟ اگر فکر این است که منابع مردم را بگیریم و در ازای آن، در شرایط تورمی حتی کمتر از نرخ تورم سود بدهیم، چرا مسئولان دولتی این مشکل را به شکل دیگری مستند می کنند؟
23302