عناب میوه ای است بیضی شکل و قرمز رنگ که علاوه بر فواید تغذیه ای، دارای خواص زیاد درمانی دارد.
عناب میوه ای کوچک و نسبتا شیرین است که انواع مختلفی دارد. معروف ترین نوع عناب در جنوب آسیا می روید و حدود چهار هزار سال است که کاشته می شود. این میوه را می توان هم به صورت تازه (به شرط سبز بودن) و هم به صورت خشک (وقتی کاملاً رسیده و قرمز یا عناب شد) مصرف کرد که در آن خواص عناب بیشتر است. بافت عناب تازه شبیه به سیب است، اما برخی از انواع دیگر آن شباهت زیادی به بهمن دارند، اما طعم این میوه از ترش تا شیرین با خواص شگفت انگیزش متفاوت است.
فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی مهم ترین خواص عناب هستند که اثرات مفیدی بر سلامت انسان دارند. علاوه بر این، ترکیبات فنلی موجود در این میوه آن را به یک آنتی اکسیدان قوی تبدیل کرده است. این ویژگی رادیکال های آزاد را در بدن از بین می برد و از خطراتی مانند سرطان، بیماری قلبی، التهاب، آسیب مغزی، آسیب کبدی، سیستم عصبی، پوست و چاقی جلوگیری می کند.
عناب چه خواصی دارد؟
عناب را در انگلیسی jujube می گویند و نام درخت آن درخت Jujube یا خرمای چینی است. این میوه ویتامین C زیادی دارد و منبع غنی آنتی اکسیدان به حساب می آید، بنابراین تاثیر آن در تقویت سیستم ایمنی بسیار بالاست.
از طرفی فیبر زیاد و کالری کم عناب آن را به یک میان وعده سالم و مغذی تبدیل کرده است. جالب است بدانید این میوه پتاسیم زیادی دارد و می تواند به کنترل عضلات کمک کند. علاوه بر این کربوهیدرات ها به شکل قند طبیعی موجود در این میوه سطح انرژی بدن را افزایش می دهند.
بهترین خواص عناب.
از مهمترین خواص این میوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خواص عناب برای سرماخوردگی
این میوه سرشار از آنتی اکسیدان است و می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. از طرفی شما به پتاسیم و ویتامین ها نیاز دارید. یکی یکی دیگر از مهمترین فواید عناب مبارزه با سرماخوردگی و آنفولانزا است.
خواص عناب برای کبد.
نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهد که میوه عناب سموم را از کبد پاک می کند و به دلیل وجود کوکوربیتاسین باعث عملکرد بهتر آن می شود. از طرفی آنتی اکسیدان قوی موجود در این میوه در درمان آسیب های کبدی بسیار موثر است.
با خواص عناب علائم یبوست را کاهش دهید
فیبر بالای این میوه باعث می شود دستگاه گوارش بهتر کار کند و به بهبود فرآیند هضم کمک می کند. در واقع، فیبر موجود در عناب به نرم شدن مدفوع کمک می کند. در نتیجه غذا به راحتی در قسمت پایینی دستگاه گوارش حرکت می کند و علائم یبوست از بین می رود. از سوی دیگر، محققان عصاره این میوه را برای رشد باکتری های مفید روده و عملکرد صحیح آنها برای شکست دادن باکتری های مضر موثر می دانند.
خواص ضد سرطانی عناب
یکی یکی دیگر از خواص مهم این میوه مبارزه با رشد سلول های سرطانی است. در واقع آنتی اکسیدان قوی موجود در عناب رادیکال های آزاد را از بدن دفع کرده و سلول های مضر را از بین می برد. مصرف عناب علاوه بر پیشگیری از سرطان، روند درمان این بیماری را تسریع می کند.
خواص عناب برای بانوان.
از خواص عناب برای رحم زنان می توان به پیشگیری از بیماری هایی مانند سرطان، ناباروری، قاعدگی نامنظم و کیست تخمدان اشاره کرد. پس از بررسی تعداد زیادی از زنان، محققان دریافتند که عناب یک محلول درمانی طبیعی برای تخمدان پلی کیستیک است و به اندازه قرص های ضد بارداری موثر است. البته عوارض این میوه بسیار کمتر از قرص های هورمونی است.
خواص عناب برای مردان.
مصرف عناب باعث تحریک گیرنده های هورمون مردانه (تستوسترون پایین) می شود و مشکلاتی مانند کاهش میل جنسی یا اختلال نعوظ را درمان می کند. در سال 2012، محققان تحقیقات گسترده ای در مورد خواص عناب بر کیفیت اسپرم مردان انجام دادند. نتایج این تحقیق اثربخشی بالای عناب بر تعداد و تحرک اسپرم را تایید کرده است.
حفظ سلامت قلب و خواص عناب.
عناب منبع غنی پتاسیم است که از انسداد رگ های خونی جلوگیری می کند. علاوه بر این، سدیم کم این میوه به تنظیم فشار خون بدن کمک می کند.
بهبود کیفیت خواب با خواص عناب
درمان بی خوابی و بهبود عملکرد مغز از مهمترین خواص عناب از نظر طب سنتی است. علم پزشکی به دلیل وجود آنتی اکسیدان های فراوان مصرف این میوه را برای رفع بی خوابی موثر می داند. اکثر پزشکان سنتی معتقدند که عناب دارای خاصیت گرم و آرام بخش است. بنابراین استفاده از آن برای کاهش بی خوابی توصیه می شود.
خواص عناب برای کاهش وزن.
کاهش وزن یکی یکی از بهترین خواص عناب به حساب می آید. در واقع عناب دارای فیبر و پروتئین بالایی است و به همین دلیل است که برای مدت طولانی احساس سیری را القا می کند. این میوه کالری بسیار کمی دارد، بنابراین می توانید به راحتی آن را با تنقلات ناسالم و پر کالری جایگزین کنید. علاوه بر این، از آنجا که عناب دارای آنتی اکسیدان قوی است، باعث می شود سوخت و ساز بدن بهتر کار کند و در نتیجه وزن ایده آل حفظ شود.
خواص عناب در بارداری
این میوه منبع غنی فسفر و کلسیم است. بنابراین مصرف آن می تواند به تقویت استخوان ها و پیشگیری از پوکی استخوان در دوران بارداری کمک کند. سایر خواص عناب برای مادر و جنین عبارتند از:
- استرس و اضطراب را کاهش دهید
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود رشد جنین
- تهوع را کاهش دهید
- تنظیم فشار خون.
- تولید سلول های خونی سالم در جنین.
- پوست و مو زیباتر
- کاهش انقباضات بدن مادر.
- کمک به رشد سیستم عصبی جنین.
خواص عناب در شیردهی
مصرف عناب برای زنان باردار مفید است اما مادران شیرده از مصرف آن به خصوص به صورت چای در دوران شیردهی خودداری کنند. زیرا تحقیقات در این زمینه هنوز کامل نشده است و محققان از فواید عناب در دوران شیردهی و اثرات مفید آن بر شیر مادر مطمئن نیستند.
از دیگر فواید مهم عناب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سم زدایی خون
- مبارزه با عفونت ها
- رشد مو را تقویت کنید
- بهبود استحکام استخوان
- استرس و اضطراب را کاهش دهید
- کاهش درد و التهاب مفاصل.
- گردش خون را بهبود بخشد
روش مصرف عناب
چای عناب یکی یکی از بهترین روش های مصرف این میوه است. اگر عناب را با سایر گیاهان دارویی و مقوی ترکیب کنید، می توانید از خواص درمانی بی نظیر آن بهره مند شوید.
در ادامه به بررسی مهمترین خواص جوشانده عناب می پردازیم:
- خواص عناب با آویشن: چای آویشن و عناب به بهبود گردش خون، درمان آسم، درمان خارش شدید بدن و کاهش علائم سرماخوردگی کمک می کند.
- خواص عناب با زرشک.: این چای یکی یکی از معروف ترین جوشانده های طبیعی برای درمان کبد چرب و بهبود کیفیت خواب است.
- خواص عناب با به: از مهمترین خواص چای عناب می توان به درمان سرماخوردگی، کمک به کاهش وزن، پیشگیری از سرطان، داشتن پوستی شفاف و کاهش استرس و اضطراب اشاره کرد.
- خواص عناب با عسل: این چای می تواند بدن را در برابر بیماری ها مقاوم کند. از طرفی باعث هضم بهتر غذا و عملکرد صحیح دستگاه گوارش می شود.
- خواص عناب با هسته: جوشانده عناب با دانه و برگ به کاهش حجم چربی دور شکم کمک می کند.
جوشانده عناب دارای خواص گسترده ای است. با این حال، بهتر است زنان باردار، زنان شیرده و افراد مبتلا به دیابت قبل از مصرف چای عناب با پزشک خود در مورد بی خطر بودن آن مشورت کنند.
خواص عناب در یک نگاه
برای اکثر مردم عناب میوه ای بسیار خاص و بی خطر محسوب می شود. با این حال، اگر دارویی مصرف می کنید، بهتر است قبل از افزودن این میوه به رژیم غذایی خود، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. به عنوان مثال، افرادی که داروهای ضد افسردگی یا سایر انواع مهارکننده های بازجذب سروتونین مصرف می کنند، ممکن است به جای بهره مندی از خواص عناب، از تداخلات دارویی رنج ببرند.