در ادامه این مطلب نقش های بازیگر محبوب باران کوثری را بررسی کرده ایم.
باران کوثری این روزها با دو فیلم روی اکران سینماست. بعد از «گیجگاه» عادل تبریزی، در فیلم «چرا گریه نمی کنی؟» او به کارگردانی علیرضا معتمدی در نقشی متفاوت بازی کرد. او در این فیلم یک نویسنده و یک مسافر است. تکلیف او با زندگی مشخص است و هیچ چیز سختی را متحمل نمی شود. همه چیز برایش خوشایند است و همین دور زدن با کاروانش و فروش قهوه و غذا برای زندگی اش کافی است. کوثری برای نقش مهتاب وارد قالب جدیدی شده و موقعیت جالبی را تجربه کرده است. به مناسبت اکران این فیلم، مهم ترین آثار کارنامه این بازیگر را مرور می کنیم.
به گزارش بازتاب آنلاین، باران کوثری در این سال ها با بزرگترین کارگردانان همکاری داشته و در بیش از یک فیلم و سریال با تعدادی از آنها همکاری داشته است. تعداد آثار قابل توجه در کارنامه کوثری زیاد است و نام او بارها در فهرست نامزدها و برندگان جشنواره های مختلف قرار گرفته است. در این بخش به ده اثر مهم از کارنامه این بازیگر پرداخته ایم و در هر مورد از ویژگی های نقش، اهمیت فیلم، موفقیت بازیگر در ایفای نقش و در کل اهمیت آن نوشته ایم. . از آثاری که در کارنامه این کارگردان وجود دارد و به بررسی موفقیت های او در جشنواره های مختلف ایرانی و بین المللی پرداخته ایم.
زیر پوست شهر| محبوبه | رخشان بنیاعتماد| 1379
رخشان بنی اعتماد در این فیلم به موضوع فقر مالی و فرهنگی پرداخته و به وضعیت یک خانواده در آستانه انتخابات پرداخته است. باران کوثری که قبل از «زیر پوست شهر» در دوران کودکی در آثار مادرش رخشان بنی اعتماد حضور داشت، برای اولین بار به عنوان یک بازیگر نوجوان در این فیلم نقش مهمی را با هویت مستقل بازی کرد. محبوبه دوران نوجوانی را در کنار دوستش تجربه می کرد که ناگهان با فرار دوستش به دلیل سفت و سختی خانواده، برای اولین بار با واقعیت های جامعه مواجه شد و واقعاً به بلوغ فکری رسید. از ابتدا تا انتهای فیلم، شاهد سفر تبدیل محبوبه از دختری پر شور و شوق به دختری تنها و سرخورده هستیم و کوثری این روند تدریجی را به خوبی نشان می دهد.
رقص در غبار| ریحانه | اصغر فرهادی| 1381
باران کوثری برای اولین بار با بازی در فیلم «رقص در غبار» همکاری با کارگردانی غیر از مادرش را تجربه کرد. «رقص در غبار» اولین تجربه کارگردانی اصغر فرهادی بود. نقش اصلی فیلم پسری به نام نظر بود و باران کوثری نقش نامزدش ریحانه را بازی می کرد. ریحانا در یک محله فقیر نشین در حومه شهر زندگی می کند و مادرش فردی شناخته شده است. نبود. به همین دلیل نتوانست از حق خود دفاع کند و یا با تصمیم نظر برای جدایی از او مخالفت کند. کوثری اگرچه نقش نسبتا کوتاهی در این فیلم داشت، اما توانست به درستی در جایگاه دختری وظیفه شناس و مطیع باقی بماند که در تعیین مسیر زندگی اش مشارکتی ندارد.
خوابگاه دختران | رویا | محمدحسین لطیفی | 1382
فیلم «خوابگاه دختران» به کارگردانی محمدحسین لطیفی و بر اساس فیلمنامه ایرج طهماسب نوشته شده بود و با اینکه در ژانر وحشت قرار دارد، لحن کمیک آثار طهماسب را نیز داشت. داستان فیلم در مورد چند دختر است که با اشتیاق به دانشگاه میروند، اما به دلیل نبود خوابگاه دانشجویی مجبور میشوند موقتاً در خانهای مخروبه در همان حوالی زندگی کنند. باران کوستری نقش دختری نترس به نام رویا را بازی می کرد که می خواست رهبر شود و اوضاع را درست کند. او تنها کسی بود که در ماجراهای خانه ترسناک و خاطراتی که از وجود یک جن در این خانه حکایت می کرد، این حرف ها را جدی نمی گرفت. با این حال او تنها کسی بود که با پوشیدن لباس عروس درگیر ماجرای سرایدار آن خانه شد و سرانجام داستان اصلی را کشف کرد. درجه فیلم “خوابگاه دختران” یکی در کارنامه محمدحسین لطیفی نبود اما عملکرد کوثری در این مورد محسوس بود.
خون بازی | سارا | رخشان بنیاعتماد | 1385
داستان فیلم درباره مادر و دختری است که در جاده ای شمال با هم بودند. مادر با تمام وجود تلاش می کرد تا دخترش را از اعتیاد نجات دهد و او را به خانه بفرستد. کوثری در فیلم خونبازی نقش دختری معتاد به نام سارا را بازی کرد. برای این کار او تغییر چهره داده بود و او را با موهای بسیار کوتاه، ابروهای کم پشت و چشمان درهم رفته دیدیم. از ابتدای فیلم با تلاش سارا برای خرید مواد و تحقیر او و مادرش توسط فروشندگان مواجه بودیم و سپس شاهد تلاش سارا برای متقاعد کردن مادرش به مصرف آن بودیم. کوثری اصلاً اغراق نکرد که شکل یک معتاد را داشته باشد و در هیچ مقطعی احساس نکردیم که با کلیشه یک زن معتاد در فیلم ها و سریال ها روبرو هستیم. او سعی کرده بود بیشتر روی تکانشگری و رفتار عصبی معتادان تمرکز کند. کوثری در جشنواره بیست و پنجم بهترین بازیگر نقش اول زن را برای این فیلم به همراه «رز سوم» به کارگردانی سیمرغ دریافت کرد و دیپلم افتخار مسابقه بین المللی فجر را نیز دریافت کرد. او همچنین برنده تندیس بهترین بازیگر زن در یازدهمین جشنواره فیلم خانه شد.
روز سوم | سمیره | محمدحسین لطیفی | 1385
«روز سوم» درباره آخرین روزهای مقاومت در غرب خرمشهر در سال 59 است که در حالی که مردم مقاومت می کنند، دختری به نام سمیرا پاهایش شکسته و نمی تواند فرار کند. برادرش تصمیم می گیرد سمیرا را موقتاً در سوراخی در حیاط پنهان کند تا اینکه شبانه بیاید و او را نجات دهد. در همین حین خواستگار قبلی سمیرا که به عنوان فرمانده عراقی به ارتش عراق پیوسته بود به این منطقه می رسد و خانه او را اشغال می کند. باران کوثری از یک سو باید نقش دختری با پای زخمی را به خوبی ایفا می کرد و از سوی دیگر استیصال فردی را به تصویر می کشید که در چاه گیر افتاده و به طرز باورپذیری نگرانی، گرسنگی، خستگی را بیرون می آورد. درد، ترس و درماندگی رویارویی او با نامزد سابقش و درگیری عشق و ترسش از نقاط درخشان اجرای او بود. نکته دیگر اینکه فیلم بر اساس یک داستان واقعی ساخته شده است و کوشاری سعی کرده در تمام این موارد به واقعیت ها پایبند باشد. کوثری در بیست و پنجمین جشنواره فجر برای دو فیلم «خونبازی» و «روز سوم» به همراه سیمرغ بهترین بازیگر زن را از آن خود کرد.
صاحبدلان| دینا | محمدحسین لطیفی| 1385
صاحبدلان یکی یکی از موفق ترین سریال های ماه مبارک رمضان و یکی از بهترین آثار محمدحسین لطیفی است. او همچنین در کارنامه باران کوثری جایگاه ویژه ای دارد. دینا نوه سیدهلیل صحاف زاده بود و با اینکه در ظاهر مذهبی بود، فقط اصولی را می پذیرفت که از دریچه منطق خودش می توانست به آنها بپردازد. با این حال، او تمام تلاش خود را کرد تا در مورد مسائلی که پدربزرگش به آنها اعتقاد داشت تحقیق کند و از او حمایت کند. کوثری برای تقلید از رفتار و منش یک دختر محجبه مدت ها تمرین کرد و گفت که به تک تک رفتارهای دختران محجبه توجه می کند. بخش مهمی از اعتبار نقش از نگاه کوثری، رابطه صمیمانه ای بود که در پشت صحنه با حسین محبوب داشت و به همین دلیل او را بابا محجوب خطاب می کرد و سعی می کرد او را با ویژگی های خلیل صحاف زاده متقاعد کند. کوثری برای این سریال در دهمین جشنواره حافظ نامزد دریافت جایزه شد.
کوچه بینام | محدثه | هاتف علیمردانی | 1394
محدثه دختری از خانواده ای مذهبی و سنتی پایین شهر بود که بین زندگی سنتی و مدرن گیر کرده بود. او نه می توانست خود را از خانواده جدا کند و نه مانند آنها فکر کند و ظاهر خود را مطابق میل خود رشد دهد. او چیزی شبیه یک وصله ناجور بود که رفتار و نظراتش با سایر اعضا مطابقت نداشت. من هر کاری میکنم تا پول بگیرم تا از آن محله بروم. او به راحتی گول می خورد و با کوچکترین هدیه خوشحال می شد. باران کوثری با گریم، پوشش و طرز گفتارش ما را متوجه تناقضات این شخصیت کرد. کوثری برای این فیلم در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر مورد توجه بسیاری قرار گرفت و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن این جشنواره را دریافت کرد. علاوه بر این، این بازیگر تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن را در جشن خانه سینما و مهمانی انجمن منتقدان در آن سال دریافت کرد.
عرق سرد | افروز | سهیل بیرقی | 1396
«عرق سرد» درباره یک رویداد واقعی است. سهیل بیراگی نیز گفت که بر اساس خبری که در روزنامه خوانده این کار را کرده است. باران کوثری در فیلم «عرق سرد» نقش قهرمان فوتسالی را بازی می کرد که سال ها زحمت کشیده بود و حالا به دلیل اینکه شوهرش اجازه سفر به او نمی داد، نتوانست در مسابقات جهانی شرکت کند. افروز برای شرکت در این مسابقات هر کاری از دستش بر می آمد انجام داد، حتی حاضر شد با همسرش معامله کند، اما نتیجه ای نداشت. یکی یکی از نکات مهم بازی کوشاری در این فیلم کاهش وزن قابل توجه اوست. کوثری در مصاحبه ای گفت که برای ایفای این نقش در مدت دو ماه 22 کیلو وزن کم کرده و با تمرینات زیاد به سبک قهرمانی فوتسال نزدیک شده است. او برای بازی در فیلم عرق سرد نامزد دریافت سیمرغ سی و ششمین جشنواره فیلم فجر شد و در جشن انجمن منتقدان و نویسندگان فیلم دیپلم افتخار دریافت کرد.
بی همهچیز | نوری | محسن قرائی | 1399
فیلم «بی همهچیز» بر اساس نمایشنامه «ملاقات با پیرزن» نوشته فردریش دورنمات ساخته شده است، اما نقش نورانی معادلی در نمایشنامه ندارد و توسط خود فیلمنامه نویسان اضافه شده است. بازی باران کوستری یکی یکی از نکات مهم و مثبت فیلم است. او برای این نقش، زیبایی خود را کاملاً مهار کرد و با گریمی بسیار زشت در نقش دختر بیچاره ای بازی کرد که خوشبختی و زندگیش به گاو گره خورده است و وقتی گاو جلوی لیلا می ایستد، دیگری چیزی برای از دست دادن ندارد. . او برای انتقام از امیر به میدان می رسد. با همین ظاهر و رفتار نامناسب وقتی کنار لیلی می ایستد و اعتراضش را مطرح می کند، محبت و حمایت او را می یابد و از همان ابتدا به تیم او می پیوندد تا از امیر انتقام بگیرد. اهمیت نقش به این دلیل است که او روستایی ساده است اما از نظر داستانی نمونه ای از روستاییان محسوب می شود. افرادی که در شرایط سخت اقتصادی زندگی می کنند و یک گاو می تواند برای آنها بسیار مهم باشد.
چرا گریه نمیکنی؟ | مهتاب | علیرضا معتمدی | 1401
در فیلم “چرا گریه نمی کنی؟” باران کوثری در نقش مهتاب نویسنده و مسافر ظاهر شد. زنی که با فولکس واگن یک کافی شاپ سیار راه اندازی کرده و آرزویش این است که با آن به دور دنیا سفر کند و قهوه و غذا بفروشد. در ابتدای فیلم خبری از او نیست و فکر می کنیم علی اصلاً زن ندارد، اما در اواسط فیلم سعی می کند به روش خودش حال علی را بهبود بخشد. او عارف است و چندان پایبند به زندگی زناشویی نیست. با اینکه علی را دوست دارد، اما تکلیفش با احساساتش مشخص است و به علاقه علی به صبا، دختر جدیدی که وارد زندگی او شده، حسادت نمی کند. با این حال او معتقد است رابطه ای که با علی دارد بسیار مهم است زیرا به مرز نابودی رسیده است اما قطع نشده است. او با علی به دنبال دوقلویش می رود تا وضعیت روحی بهتری داشته باشد. مهم این است که کوثری با حال و هوای بسیار خوبی ظاهر شد، تقابل او با علی و صحبت هایی که می کند معنای فیلم را دقیق تر می کند.