برای دریافت کارت سوخت المثنی، متقاضیان یاید مراحل زیر را طی کنند.
اگر کارت سوخت خود را گم کرده اید، باید به کلانتری +10 مراجعه کرده و پس از اطمینان از مفقود شدن کارت سوخت، مفقود شدن کارت سوخت خود را اعلام کنید. پس از آن از طریق سایت سامانه صدور کارت سوخت المثنی ثبت نام کنید تا المثنی کارت سوخت خود را دریافت کنید.
یکی یکی از رایج ترین راه ها برای درخواست کارت سوخت جدید مراجعه به نزدیکترین کلانتری +10 است. پس از سوزاندن کارت سوخت قدیمی، به راحتی می توانید با ارائه مدارک مورد نیاز و پر کردن فرم درخواست کارت جدید در آن مرکز، درخواست کارت جدید خود را ثبت کنید.
برای کاهش مراجعات به مراکز پلیس +10 و تسهیل در انجام مراحل لازم، درخواست کارت سوخت المثنی به دو صورت آنلاین و غیر حضوری تسهیل شده و سامانه ای برای این منظور فعال شده است.
تقریبا یک سال از راه اندازی سامانه تکثیر کارت سوخت می گذرد تا مالکان خودرو به راحتی بدون مراجعه حضوری نسبت به ثبت مجدد کارت سوخت خود اقدام کنند. متقاضیان پس از اعلام مفقود شدن کارت سوخت قدیمی خود به آدرس mob.gov.ir مراجعه و گزینه ورود را انتخاب کنند.
در صفحه باز شده باید گزینه ورود با شماره موبایل را انتخاب کنید. اکنون با وارد کردن شماره همراه خود کد تایید دریافت خواهید کرد و با وارد کردن این کد وارد صفحه اصلی خدمات دولت هوشمند خواهید شد.
در مرحله بعد از شما خواسته می شود اطلاعات حساب کاربری خود را تکمیل و ثبت کنید تا به قسمت خدمات دسترسی پیدا کنید. حال گزینه درخواست کارت سوخت المثنی را در لیست خدمات ثبت کنید.
براساس اطلاعیه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، مدارک هویتی دارنده درخواست کپی کارت هوشمند سوخت به شرح زیر است: برای اشخاص حقیقی، یکی مدارک معتبر شناسایی مالک خودرو شامل اصل شناسنامه یا کارت ملی هوشمند یا پاسپورت می باشد.
برای اشخاص حقوقی معرفی نامه رسمی از سازمان یا شرکت مربوطه با امضا و مهر مجوز همراه با اصل شناسنامه یا کارت ملی هوشمند یا پاسپورت نماینده الزامی است. دارندگان وکالتنامه معتبر نیز می توانند با ارائه مدارک شناسایی معتبر از جمله اصل شناسنامه یا کارت ملی هوشمند یا گذرنامه خدمات مورد نیاز را دریافت کنند.
در مورد اجاره خودرو (خودروهای اجاره ای با وضعیت مالکیت) مدارک در اختیار کاربر وسیله نقلیه از جمله کارت وسیله نقلیه ملاک عمل است. مدارک شناسایی خودرو شامل کارت شناسایی خودرو یا گواهی مالکیت خودرو یا گواهی محضری به همراه بیمه نامه معتبر شخص ثالث می باشد.
برای تکمیل فرم تعهد در دفاتر پلیس +10، واریز مبلغ 10 هزار تومان در پایانه های POS بانک ملت واقع در این دفاتر و دریافت رسید ثبت نام درخواست کارت از کاربر سوخت هوشمند، مراحلی وجود دارد که باید طی شود.
کسانی که در وب سایت Govt Mobile ثبت نام کرده اند نیازی به ارائه درخواست تکراری ندارند. کارت سوخت این افراد از طریق پست به آدرسی که اعلام کرده اند ارسال می شود.
به طور میانگین روزانه بین 70 تا 80 هزار درخواست کارت سوخت المثنی ثبت می شود، در حالی که قبل از اعلام سهمیه بندی بنزین تنها 5 هزار درخواست در سامانه ثبت می شد. به همین دلیل فرآیند صدور کارت زمانبر بوده است. اگرچه گفته می شود این پروسه دو ماه طول می کشد، اما متقاضیان گاهی بیش از شش ماه انتظار را تجربه کرده اند.
یکی یکی از ساده ترین راه ها برای پیگیری کارت سوخت، درخواست وضعیت آنلاین آن از طریق سایت epolice.ir است. برای این کار کافی است به قسمت ردیابی کارت سوخت این سامانه مراجعه کرده و شماره پلاک و کد رهگیری ارائه شده در اختیارتان را وارد کنید تا مرحله آلایندگی نمایش داده شود. همچنین شخصاً به همان مرکزی که درخواست خود را ثبت کرده اید مراجعه کنید. یکی راه دیگر ردیابی کارت سوخت است.
چنانچه به هر دلیل صاحب وسیله نقلیه درخواست کارت سوخت المثنی کند، کارت برای آن شخص صادر می شود. این صدور به این معنا نیست که برای هر خودرو دو بار کارت سوخت صادر می شود؛ در صورت مفقود شدن کارت یا به دلایل دیگر، کارت سوخت المثنی جدید صادر می شود و این صدور محدودیتی ندارد.