مدفوع به دفع مواد زائد کمک می کند و اطلاعات ارزشمندی در مورد سلامت و عملکرد بدن در اختیار ما قرار می دهد. برخی از افراد از صحبت در مورد حرکات روده خجالت می کشند، اما در هر صورت، شما باید به اندازه کافی در مورد سلامت دستگاه گوارش و دفعات دفع مدفوع خود بدانید تا بدانید چه چیزی غیر طبیعی است و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله از دیجی کالا مگ در مورد الگوی مدفوع و عوامل موثر بر آن صحبت خواهیم کرد. با ما بمان.

تعداد دفعات مدفوع در روز

دفعات دفع مدفوع برای افراد مختلف متفاوت است و آنچه برای یک فرد طبیعی تلقی می شود ممکن است برای دیگری غیرطبیعی باشد. اما به طور کلی 3 بار در روز تا 3 بار در هفته طبیعی تلقی می شود. اکثر مردم الگوی مدفوع منظمی دارند، به این معنی که روده‌هایشان به دفعات و در ساعات خاصی از روز تخلیه می‌شود.

یک مطالعه نشان داد که 98 درصد از شرکت کنندگان الگوی مدفوع بین سه بار در روز و سه بار در هفته داشتند. در مطالعه دیگری، محققان به نتایج زیر دست یافتند:

فراوانی دفع مدفوع در 50 درصد افراد یک بار در روز، در 28 درصد دو بار در روز و در 5/6 درصد یک یا دو بار در هفته بود.

3.61 درصد از شرکت کنندگان به طور مکرر در صبح، 22 درصد بعد از ظهر و 2.6 درصد در اواخر شب مدفوع کردند.

شایان ذکر است که در برخی افراد دفعات دفع مدفوع بیش از سه بار در روز یا کمتر از سه بار در هفته است و این امر همچنان طبیعی تلقی می شود. در واقع، زمانی که قوام مدفوع و دفعات اجابت مزاج با آنچه که معمولاً تجربه می کنید متفاوت باشد، فعالیت دستگاه گوارش غیر طبیعی تلقی می شود.

عوامل موثر بر دفعات دفع مدفوع

عوامل مختلفی می توانند بر الگوی دفع تأثیر بگذارند. که مهمترین آنها عبارتند از:

سن

با افزایش سن، با کاهش سرعت حرکات دستگاه گوارش و ماندن مدفوع در روده ها، تعداد دفعات یبوست افزایش می یابد. از سوی دیگر، افراد مسن تحرک کمتری دارند و ممکن است از داروهایی استفاده کنند که بر الگوی دفع اثر می گذارد.

بیماری ها

برخی از بیماری ها بر سلامت روده تأثیر می گذارد و باعث افزایش یا کاهش دفع مدفوع می شود. بیماری های التهابی روده (IBD) مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو، یا حتی گاستروانتریت ویروسی یا آنفولانزای معده (التهاب دستگاه گوارش به دلیل عفونت)، می توانند فرکانس حرکات روده را تغییر دهند.

داروها

امروزه مصرف مواد مخدر یکی از شایع ترین علل یبوست است. چند نمونه از این داروها عبارتند از:

داروهای ضد افسردگی
آنتی اسیدها
مسکن ها
داروهای کاهش دهنده فشار خون

هورمون ها

برخی از هورمون ها مانند پروژسترون و استروژن بر حرکات روده زنان تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، ممکن است باعث افزایش حرکات روده در روزهای نزدیک به قاعدگی و در روزهای اول قاعدگی شوند.

رژیم غذایی

غذاهایی که در طول روز می خورید نقش مهمی در الگوی حذف شما دارند. رژیم غذایی کم فیبر خطر یبوست و سایر مشکلات گوارشی را افزایش می دهد زیرا فیبر میزان مدفوع را افزایش می دهد و به حرکت دستگاه گوارش کمک می کند.

فیبر نوعی کربوهیدرات است که در غذاهای گیاهی مانند غلات کامل، حبوبات، میوه ها و سبزیجات یافت می شود و توسط روده کوچک هضم و تجزیه نمی شود. در نتیجه به صورت توده غذایی هضم نشده به روده بزرگ منتقل می شود و در نهایت به صورت مدفوع دفع می شود.

علاوه بر فیبر، میزان مصرف مایعات نیز بر تعداد دفعات اجابت مزاج تأثیر می گذارد. از آنجایی که روده بزرگ آب را جذب می کند، دریافت ناکافی مایعات باعث سفت شدن مدفوع و سخت شدن دفع آن می شود.

مقدار فعالیت بدنی

اگر ورزش نمی کنید و نسبتاً کم تحرک هستید، ممکن است بیشتر در معرض یبوست باشید. زیرا فعالیت بدنی به روده بزرگ کمک می کند تا کار کند و مدفوع را راحت تر دفع کند، در حالی که عدم تحرک باعث کاهش حرکات روده می شود.

فشار

استرس یا اضطراب شدید می تواند بر حرکات روده تأثیر بگذارد و در برخی افراد منجر به یبوست یا اسهال شود.

عوامل اجتماعی

برخی از افراد در مکان های عمومی، محل کار یا زمانی که افراد دیگری در اطرافشان هستند برای رفتن به توالت مشکل دارند و با وجود نیاز به اجابت مزاج از رفتن به توالت خودداری می کنند. در نتیجه با گذشت زمان، توانایی بدن در پاسخ به حرکات روده کاهش می یابد که می تواند منجر به یبوست شود.

نکاتی برای داشتن الگوی روده منظم

اگر می خواهید حرکات روده شما منظم تر باشد، باید با توجه به نکات زیر سبک زندگی خود را تغییر دهید:

مصرف فیبر را افزایش دهید

مصرف غذاهای غنی از فیبر می تواند با سفت کردن و حجیم کردن مدفوع از یبوست و اسهال جلوگیری کند. برای حفظ سلامت دستگاه گوارش، باید هر روز تقریباً 30 گرم فیبر مصرف کنید. اگر در دریافت این مقدار فیبر از طریق رژیم غذایی مشکل دارید، می توانید از مکمل های فیبر استفاده کنید.

مصرف پروبیوتیک

پروبیوتیک ها با افزایش باکتری های مفید روده از سلامت روده محافظت می کنند. آنها به درمان اسهال کمک می کنند، به خصوص در مواردی که اسهال ناشی از عفونت یا مصرف آنتی بیوتیک است. آنها همچنین می توانند با بهبود قوام و افزایش دفعات اجابت مزاج از یبوست جلوگیری کنند.

نوشیدن مقدار زیادی آب

کم آبی احتمال یبوست را افزایش می دهد. بنابراین، باید مقدار زیادی آب بنوشید تا مطمئن شوید که بدنتان کم آب نیست و مدفوعتان نرم و راحت دفع می شود.

فعالیت بدنی را افزایش دهید

برای داشتن بدن و روده های سالم باید 3 تا 4 بار در هفته و هر بار حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. ورزش فعالیت ماهیچه های روده را افزایش می دهد و حرکات روده را منظم تر می کند. پیاده روی یا سایر فعالیت های بدنی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید تا به حرکت غذای هضم شده در روده کمک کنید.

زمان مراجعه به پزشک است

اجابت مزاج سالم به این معنی است که فرد به طور منظم به توالت رفته و مدفوع خود را به آرامی و به راحتی دفع می کند، به این معنی که هنگام اجابت مزاج احساس درد یا ناراحتی نمی کند.

مدفوع آبکی یا شل نشان می دهد که بقایای غذا به دلیل عفونت یا عوامل دیگر سریعتر از حد معمول از روده بزرگ عبور می کند. اسهال مزمن می تواند منجر به کم آبی، عدم تعادل الکترولیت ها و کمبود مواد مغذی شود زیرا محتویات روده به سرعت دفع می شود و روده قادر به جذب آب و مواد مغذی موجود نیست.

مدفوع گلوله مانند نیز غیر طبیعی است و اغلب نشانه یبوست یا تخلیه ناقص روده ها است. دفع این نوع مدفوع اغلب دشوار است و حتی می تواند منجر به عوارض دیگری مانند هموروئید (بواسیر) یا احتباس مدفوع (مدفوع نامحلول) شود.

الگوی اجابت مزاج ممکن است هر از گاهی در همه افراد تغییر کند. معمولاً تغییر در عادات روده در عرض چند هفته خود به خود برطرف می شود. اما اگر بیش از یک تا دو هفته طول بکشد یا با علائم زیر همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کنید:

درد شکمی مداوم یا شدید
مدفوع خونی
مدفوع سیاه
کاهش وزن ناخواسته یا تب همراه با اسهال یا یبوست
استفراغ خون یا ماده ای شبیه تفاله قهوه

پزشک با بررسی سبک زندگی، رژیم غذایی و سابقه پزشکی شما و هر دارویی که مصرف می کنید، علت اجابت مزاج زیاد یا کم را پیدا کرده و درمان مناسب را توصیه می کند.

آخرین کلمه

تعداد دفعات اجابت مزاج از فردی به فرد دیگر می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد، اما برای اکثر افراد معمولا از 3 بار در روز تا 3 بار در هفته متغیر است. اگر عادات روده شما به طور قابل توجهی تغییر کرد یا با علائم نگران کننده مانند مدفوع خونی، تب، کاهش وزن ناخواسته همراه شد، حتما برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید. این مقاله فقط برای اهداف آموزشی و اطلاعاتی است. قبل از استفاده از پیشنهادات این مقاله حتما با یک متخصص مشورت کنید.

مجله دیجی کالا

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *