«هنری کیسینجر» وزیر امور خارجه سابق آمریکا که تأثیر تعیین کننده ای بر سیاست خارجی آمریکا در شرق آسیا و سیاست جنگی این کشور داشت و چهارشنبه گذشته در سن 100 سالگی درگذشت. وی در گفت و گو با پولیتیکو که به نوعی آخرین مصاحبه او با این نشریه بود، به سوالات این نشریه آمریکایی پاسخ داد.
من در پاسخ به اینکه اگر به جای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود، در مقابل جنگ غزه به حماس پاسخ دیگری می داد، من طرفدار نتیجه مسالمت آمیز هستم. با وجود دخالت حماس در این درگیری، من انتظار یک نتیجه مسالمت آمیز را ندارم. من مذاکره بین جهان عرب و اسرائیل را ترجیح می دهم. من معتقد نیستم که مذاکرات مستقیم بین اسرائیل و فلسطین، به ویژه پس از این اتفاقات، بسیار مثمر ثمر باشد.
کیسینجر درباره «راه حل دو کشوری» برای درگیری بین رژیم فلسطین و اسرائیل گفت: صلح رسمی تضمین کننده صلح پایدار نیست. تجربه حماس نشان داده است که راه حل دو دولتی چقدر دشوار است. غزه توسط آریل شارون، نخست وزیر سابق اسرائیل، نیمه مستقل شد تا امکان اجرای راه حل دو دولتی را آزمایش کند. اما در واقع این به وضعیت پیچیده تری منجر شد. در 2 سال گذشته نسبت به سال 2005 بدتر شده است. بنابراین راه حل دو دولت تضمینی برای تکرار نشدن آنچه در چند هفته اخیر دیده ایم نیست.
وی با بیان اینکه اگر وزیر امور خارجه آمریکا بود، آینده غزه پس از شکست ادعایی حماس در جنگ با رژیم اشغالگر قدس چگونه خواهد بود و رژیم صهیونیستی پس از این شکست چگونه در جهان احساس امنیت می کرد؟ نتیجه؟ کرانه باختری باید به جای پیروی از راه حل دو دولتی که یکی از دو منطقه را برای سرنگونی اسرائیل تعیین می کند، تحت کنترل اردن قرار گیرد. مصر بیشتر به سمت عربی متمایل است، بنابراین برای اسرائیل دشوار خواهد بود. امیدوارم در پایان مذاکراتی مانند مذاکراتی که در پایان جنگ یوم کیپور داشتم انجام شود. در آن زمان اسرائیل روابط نزدیک تری با قدرت های همسایه داشت. امروز، برای جلوگیری از ادامه جنگ، به مداخله قوی تر ایالات متحده نیاز است.
وزیر خارجه سابق آمریکا معتقد بود که حمایت بیشتر آمریکا از رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است.
از زمان عملیات بزرگ و غافلگیرکننده «طوفان الاقصی» جنبش مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی در 7 اکتبر و آغاز جنگ غزه، دولت آمریکا به بهانه «حکم» از رژیم صهیونیستی حمایت کامل کرده است. قانون، برای دفاع در برابر تروریسم.
قطع آب، برق و گاز این منطقه از نخستین روزهای این جنگ توسط رژیم صهیونیستی، بمباران ساختمان های غیرنظامی از جمله مساجد، دانشگاه ها، کلیساها، بیمارستان ها و ساختمان های مسکونی و استفاده از سلاح های ممنوعه از جمله بمب های سفید حاوی فسفر هستند. این یکی از مصادیق جنایات جنگی رژیم صهیونیستی است که دولت آمریکا آن را نادیده گرفته و همچنان از این رژیم حمایت می کند.
در ادامه این گفتگو، کیسینجر در پاسخ به این سوال که آیا اگر وزیر امور خارجه آمریکا بود، برخلاف دولت بایدن پیام بازدارنده آشکاری به ایران می داد که اگر حزب الله قرار بود سرزمین های اشغالی را تصرف کند. از اینکه اگر بخواهد به لبنان حمله کند، علیه ایران اقدام می کند، گفت: فکر می کنم اگر بخواهند این کار را می کنند. حزب الله هزاران موشک در امتداد مرز شمالی اسرائیل مستقر کرده است. این منجر به یک ترکیب مرگبارتر می شود.
این سوال پس از آن مطرح شد که آمریکا مدعی شد حملات اخیر نیروهای مقاومت منطقه ای به پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه با حمایت همه جانبه واشنگتن از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه مرتبط است.
از زمان جنگ غزه بین رژیم صهیونیستی و جنبش مقاومت فلسطین، مواضع آمریکا در منطقه بیش از 60 بار مورد حمله نیروهای مقاومت قرار گرفته است. آمریکا نیز در چند مرحله اقدام به ضدحمله کرد و برخی از گروه های مقاومت را که گفته می شد در این حملات دست داشتند، تحریم کرد.
این ادعا در حالی مطرح میشود که ایران ترویج جنگهای نیابتی در منطقه و موضوع «ترتیب» یا «کنترل» نیروهای مقاومت در منطقه برای حملات تلافیجویانه آنها به منافع آمریکا در منطقه را رد کرده و مدعی ایفای نقش شما در آن است. در حمله حماس به رژیم صهیونیستی. آنها تصمیم گیرنده خودشان هستند. با این حال، ایران نسبت به تشدید درگیری در جنگ غزه و تبدیل آن به یک جنگ منطقه ای هشدار داده است.
وزیر امور خارجه سابق آمریکا در ادامه این گفتگو در پاسخ به این سوال که آیا احتمال فعالیت بیشتر روسیه در منطقه غرب آسیا به عنوان بخشی از تلاش مسکو برای انحراف توجه از مشکلات خود در اوکراین وجود دارد، پاسخ داد: قبل از جنگ در اوکراین، روسیه به طور کلی در کنار اسرائیل در رویارویی بین اسرائیل و اعراب. اگر روسیه در شرایط کنونی مداخله کند، دو راه پیش رو خواهد داشت: کناره گیری از اعراب و اقدام به نفع آنها و یا ایفای نقش میانجی در این بحران که با توجه به جنگ در اوکراین عجیب خواهد بود.
کیسینجر در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا تحولات فعلی فرصتی برای چین برای حمله به تایوان است یا خیر، پاسخ داد: به نظر من چین برای این درگیری آماده نیست. این یک فرصت فرضی است. به نظر من چین توانایی برقراری روابط با آمریکا را دارد، اما باید به موضعی که ایجاد شده است توجه کنیم که نباید این امر را غیرممکن کند.
وی ادامه داد: نگرش آمریکا در قبال چین باید آشتی با چین باشد.
وزیر امور خارجه سابق آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا واشنگتن باید برای کاهش نفوذ چین و روسیه در منطقه تلاش کند، گفت: توانایی بیرون راندن این قدرتها از خاورمیانه یا تشویق آنها به ایفای نقش مثبت و مؤثر «بازی کردن اساسی است». در زمینه روابط چین و آمریکا وابسته هستند و این روابط در حال بهبود نیست. بزرگترین مشکل روسیه در حال حاضر این است که ما موقعیت آن را نمی دانیم زیرا هیچ گفتگویی با روسیه وجود ندارد.
کیسینجر در بخشی دیگر از این گفتگو در پاسخ به این سوال که چرا دولت آمریکا از دهههای آرام 1990 تا 2020 که از نظر ژئوپلیتیک سالهای نسبتاً آرامی بود استفاده نکرد، کیسینجر پاسخ داد: چه کسی باید این کار را انجام دهد؟ ایجاد صلح در جهان؟ آهسته. تدریجی؟ در خاورمیانه، بهترین نتیجه برای مصر، عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی، اعمال فشار بر افراط گرایان و یافتن راه حل مسالمت آمیز خواهد بود، اما من نگرانم که رویدادهای چند هفته اخیر آنها را به سمت افراط گرایی سوق دهد. موقعیتی برای گرفتن که منجر به وضعیتی می شود که در آن آمریکا باید تعادل ایجاد کند.
این دیپلمات ارشد سابق آمریکایی در پاسخ به سوال خبرنگار پولیتیکو درباره وجود بحران رهبری در جهان، پاسخ داد: رهبران جهان شکست خورده اند. جوامع باید راهی برای حل مشکلات خود بدون درگیری مداوم بیابند. این بزرگترین چالش است. ما دورهای از درگیریهای مداوم را گذراندهایم که منجر به جنگهای بزرگی شد که بسیاری از آنچه تمدن ساخته است را ویران کرد.
این اظهارات کیسینجر در حالی است که بر اساس یادداشتی که در نیویورک تایمز منتشر شد، کیسینجر از جمله افرادی بود که در ادامه جنگ ویتنام و گسترش آن به کامبوج و همچنین افزایش تلفات و تلفات نقش مهمی داشت. صدمات در میان غیرنظامیان در این منطقه کیسینجر و دیگر مقامات ارشد دولتی و نظامی ایالات متحده در آن زمان هرگز مسئول وارد کردن این صدمات به غیرنظامیان شرق آسیا شناخته نشدند. کیسینجر که بیانیههای عمومیاش درباره سیاستهایش در جنوب شرقی آسیا همیشه با ابهام همراه بود، برای دههها از پاسخ دادن به سؤالات در مورد تلفات غیرنظامیان در منطقه اجتناب کرد.
310310