این ویتامین بسیار کمیاب است و عموماً از غذاهای با منشاء حیوانی به دست می آید. با این حال، خبر خوب برای گیاهخواران این است که برخی منابع گیاهی نیز حاوی این ویتامین هستند و می توان آنها را به رژیم غذایی روزانه اضافه کرد.

به گزارش کارشناسان تغذیه به نقل از سایت تخصصی«ان دی تی وی» غذاهای گیاهی سرشار از ویتامین B12 عبارتند از اسفناج، چغندر و نخود است.

خوشبختانه، انسان تنها به 2.4 میکروگرم ویتامین B12 در روز نیاز دارد که مقدار بسیار کمی است. با این حال، این مقدار کم برای سلامتی حیاتی است و بدون مقدار کافی B12، بدن با مشکلات جدی مواجه خواهد شد که کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد.

یکی از اولین نشانه های کمبود ویتامین B12 در بدن خستگی است. این سطح عمیق از خستگی و فرسایش تأثیر عمده ای بر فعالیت ها و زندگی روزمره خواهد داشت.

از دیگر عوارض کمبود این ویتامین می توان به گزگز در اندام ها، گیجی، از دست دادن حافظه، افسردگی و مشکل در حفظ تعادل اشاره کرد. اگر مشکل کمبود ویتامین B12 اصلاح نشود، برخی از این موارد برای فرد مبتلا به این کمبود برای همیشه باقی می ماند.

صدها دارو می توانند باعث خشکی دهان، کمبود بزاق و کمبود پروتئین R شوند که جذب ویتامین B12 را دشوار می کند. طبق گفته کانورسیشن، افرادی که از رژیم غذایی گیاهی پیروی می کنند، معمولا ویتامین B12 را از طریق مولتی ویتامین دریافت می کنند. با این حال، دریافت این ویتامین همیشه از طریق مکمل های غذایی امکان پذیر نیست. صدها میلیون نفر از افرادی که مکمل های ویتامین B12 مصرف می کنند ممکن است به دلیل مشکلات جذب این ویتامین دچار کمبود شوند.

جذب ویتامین B12 یک فرآیند پیچیده و چند مرحله ای است که از دهان شروع می شود و در انتهای روده کوچک به پایان می رسد. وقتی غذا را می جویم با بزاق دهان مخلوط می شود. هنگامی که ما غذا را می بلعیم، “پروتئین R” موجود در بزاق از تخریب ویتامین B12 محافظت می کند و همراه با آن وارد معده می شود.

سلول های خاصی در پوشش معده، به اصطلاح سلول های جداری، دو ماده ترشح می کنند که برای جذب ویتامین B12 مهم هستند.

یکی از آنها اسید معده است که ویتامین B12 را از سایر مواد جدا می کند و به ویتامین اجازه می دهد تا با پروتئین R موجود در بزاق ترکیب شود. ماده دیگری به نام “عامل طبیعی” با محتویات روده مخلوط می شود و وارد اولین قسمت روده کوچک به نام دوازدهه می شود.

ویتامین B12 چگونه توسط بدن جذب می شود؟

برخی از منابع طبیعی سرشار از ویتامین B12 هستند

پس از ورود به دوازدهه، آب پانکراس B12 را از پروتئین R آزاد می کند و آن را به “عامل طبیعی” می‌سپارد. به دلیل این جفت شدن، B12 جذب سلول ها می شود و در این مرحله می تواند از سلامت سلول های عصبی و تشکیل گلبول های قرمز و سفید سالم حمایت کند.

بدون پروتئین R موجود در بزاق دهان، ویتامین B12 نمی تواند فرآیند جذب را در بدن کامل کند. صدها دارو می توانند باعث خشکی دهان، کمبود بزاق و کمبود پروتئین R شوند که جذب ویتامین B12 را دشوار می کند.

این مواد عبارتند از مواد مخدر، انواع اسپری های تنفسی، داروهای افسردگی و داروهای فشار خون.

یکی دیگر از عوامل موثر در کمبود ویتامین B12 کمبود اسید معده است. برای درمان زخم معده، بسیاری از افراد از داروهایی استفاده می کنند که تولید اسید معده را کاهش می دهد.

صدها میلیون نفر از افرادی که مکمل های ویتامین B12 مصرف می کنند ممکن است به دلیل مشکلات جذب این ویتامین دچار کمبود در بدن شوند. مطالعات ارتباط مستقیمی بین مصرف این داروها و کمبود ویتامین B12 در بدن نشان می دهد.

تولید اسید معده با افزایش سن کاهش می یابد و داروهایی که برای تسکین یا بهبود زخم معده استفاده می شوند کمبود این ویتامین را بدتر می کنند.

یکی دیگر از عوامل رایج برای کمبود B12، اختلال عملکرد پانکراس است. حدود یک سوم بیماران مبتلا به اختلال عملکرد پانکراس از کمبود B12 رنج می برند.

معمولاً آزمایش خون طبیعی برای تشخیص کمبود ویتامین B12 در بدن کافی نیست.

بنابراین، اگر علائم احتمالی کمبود ویتامین B12 را تجربه کردید، بهتر است از پزشکان و متخصصان مراقبت های بهداشتی کمک بگیرید.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *