آبان جلسه 4000 نفری مبنا با سخنرانی محمدباقر قالیباف، غلامعلی حددادال و محصص رضایی در حرم امام خمینی (ره) برگزار شد. همایش مردمی با حضور نمایندگان جریان های اصولگرا و نمایندگان شورای اسلامی اولین ستاد انتخاباتی اصولگرایان برای انتخابات اسفند بود.
قالیباف در این همایش به بحث رقابت درون گروهی اصولگرایان با پرهیز از درگیری گروه ها در سهم خواهی و تاکید بر شکل گیری چشم انداز روشن پرداخت و اظهار داشت: من مخالف رقابت نیستم و رقابت را چنین می دانم. عناصر مشارکت، اما امروز برای اتحاد و همبستگی جامعه. ما بودیم، رقابت در جبهه انقلاب اشکالی ندارد، اما نباید اختلاف داشته باشیم.
اشتباه قالیباف در برگزاری همایش بنا/شریان هیچ نیرویی ندارد
قالیباف، حددادال و زاکانی; رفاقت اجباری/ماموریت دولتی و پایداری در ارتباط با سعید جلیلی/ شریان و صداوسیما بود.
برخی از تحلیلگران برگزاری همایشی با نام دیگر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) را اقدامی فعالتر از سوی قالیباف برای انتخابات اسفند ماه می دانند. اما حضور چهره هایی مانند حددادال رئیس شورای ائتلاف یا محسن رضایی و سیدمحمد حسینی نشان می دهد که رئیس مجلس با هماهنگی ائتلاف سراسری نیروهای انقلابی کار خواهد کرد.
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) در انتخابات 1397 بر اساس تجربه جبهه نیروهای انقلاب (جمنا) تشکیل شد و به دلیل پیروزی چشمگیر اسفند همان سال با قدرت بیشتری وارد انتخابات 1400 شد. معرفی ابراهیم رئیسی و فهرستی برای شورا. شاه اسلامی تهران به رهبری مهدی چمران دومین پیروزی را به دست آورد.
اما سه ماه مانده به انتخابات، دیگر تشکل های در جریان اصولگرایی خود را برای حضور در این رقابت آماده می کنند.
بازگشت اصلاح طلبان حول محور زاکانی
20 روز پس از برگزاری همایش مردمی، جبهه اصلاح طلبان انقلاب زیر نظر سخنرانان علیرضا زاکانی و غلامعلی حددادال گرد هم آمدند تا دومین نشست انتخاباتی اصولگرایان را البته در ابعاد محدودتر برگزار کنند.
نامگذاری بخشی از نیروهای انقلاب تحت عنوان اصولگرایان اصلاح طلب به مجلس هفتم برمی گردد که شاهد تشکیل فراکسیونی تحت این عنوان بودیم. بدنه این جنبش متشکل از احزاب اصولگرا است که در دهه 1970 تأسیس شدند. گروه حامیان انقلاب اسلامی، گروه شهدای انقلاب اسلامی – که متشکل از طیف راست یا فقیه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی بود – و گروه جانبازان انقلاب اسلامی که در آن یک تعدادی از جانبازان انقلاب و دفاع مقدس حضور داشتند.
این احزاب نوظهور دهه 70 در انتخابات ریاست جمهوری سال 80 ستاد احمد توکلی را در اختیار داشتند و توانستند در انتخابات مجلس هفتم سال 82 بدنه فهرست اصولگرایان را با عنوان شهرک نشینان تشکیل دهند و وارد مجلس شوند. چهره هایی چون احمد توکلی، پرویز سروری، حسین فدایی و علیرضا زاکانی که با تشکیل فراکسیون انقلاب مجلس در همان دوره به جریانی جدا از دیگر اصولگرایان تبدیل شدند. اگرچه آنها تقریباً در تمام دوره های انتخاباتی با ائتلاف اصولگرایان ائتلاف کرده اند، اما باید دید برنامه آنها برای مجلس دوازدهم چیست و چه وزنی در لیست نهایی خواهند داشت.
احیای شیخیه با «شورای وحدت»
تشکیل شورای وحدت به انتخابات ریاست جمهوری در سال 1400 برمی گردد، زمانی که بخشی از احزاب وابسته به جریان راست سنتی شروع به تشکیل سازوکاری جدید در شورای ائتلاف کردند. دلیل تشکیل این شورا را احتمالاً می توان در تضعیف طیف راست سنتی در روند برنامه ریزی انتخاباتی اصولگرایان دانست. جامعه روحانیون مبارز، جبهه حامیان خط امام و رهبری، حزب موتلفه اسلامی از جمله احزابی بود که در گذشته متعلق به شیخ نشینان اصولگرایان بود اما با رحلت مرحوم آیت الله مهدوی. کنی و حبیب الله عسگراولادی، وزن دادن به این جنبش، هماهنگی بین نیروهای انقلاب به چهره های جوان تری مانند حداد عادل و محمدباقر قالیباف گرایش پیدا کرد، زیرا شورای ائتلاف توانست در انتخابات 2018 تهران پیروز شود. همچنین در شهرستان ها با لیست 30 نفره از اکثریت نهضت انقلابی و لیست برتر قالیباف.
پس از انتخابات مجلس یازدهم، احزاب قدیمی اصولگرا در پاسخ به اختیارات شورای ائتلاف، شورای وحدت ایجاد کردند. اما در نهایت این شورا به همراه سایر گروه ها از ابراهیم رئیسی حمایت کردند اما در انتخابات شورای اسلامی شهر تهران لیست جداگانه ای با حضور افرادی چون عبدالعظیم نشی، مرتضی طلایی، مسعود زریبافان و حسن بیادی به انتخابات فرستادند. کمپین، که با امضای آیت الله در بالا. محدی کرمانی رئیس جامعه روحانیت بود که ریاست شورای وحدت را بر عهده داشت.
فهرست شورای وحدت برای انتخابات شورای اسلامی شهر
منوچهر متکی در توضیح این ماجرا گفت: طبق آخرین صحبتی که با حداد عادل داشتم، شورای وحدت و شورای ائتلاف لیست واحدی برای انتخابات شوراهای محلی منتشر نخواهند کرد. ما می خواستیم با شورای ائتلاف لیست مشترکی تشکیل دهیم، اما این اتفاق نیفتاد. متأسفانه اکنون با دو لیست با یک انتخاب روبرو هستیم.»
این لیست در انتخابات شورای شهر موفقیت آمیز نبود، اما زمینه ساز آن شد که شاید در انتخابات شورای اسلامی شاهد لیستی جداگانه از سمت آنها باشیم. یکی از نمایندگان برجسته این جریان که تاکنون برای انتخابات مجلس ثبت نام کرده است، محمدرضا بهنر دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین است.
شریان بذر برای شرکت در انتخابات
در 20 اسفند ماه سال 1401 اولین اجلاس سراسری شبکه راهبردی دوستان انقلاب اسلامی (شریان) در تهران تشکیل شد و اولین شورای مرکزی و اولین دبیرکل این تشکل نوپا انتخاب شدند. شورای مرکزی این سازمان متشکل از شخصیت های جوان و کمتر شناخته شده ای است که اکثر آنها از نزدیکان مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی هستند.
پیش از این در سال 1395 بذرپاش با راه اندازی جماران (جنبش انقلابی مردم آگاه و بازاندیش) جمعی از جوانان اصولگرا را گرد هم آورده بود. جماران اگرچه ستاد انتخاباتی خاصی نداشت اما این بار به نظر می رسد بذرپاش می خواهد به صورت منسجم وارد عرصه انتخابات شود و به همین دلیل شریان را راه اندازی کرده است.
دبیرکل شریان ابوالقاسم جراره نماینده مجلس نهم و معاون پارلمانی دیوان محاسبات در دوره بذرپاش است. از دیگر اعضای برجسته شورای مرکزی می توان به سید مهدی هاشمی وزیر کشور مستقر در دوره احمدی نژاد و سامیه رفیعی نماینده مجلس نهم نماینده مردم تهران در مجلس اشاره کرد.
میشم نادی مدیرکل روابط عمومی دیوان محاسبات در دوره ریاست بذرپاش، شهرام اشراق معاون فنی و حسابرس در امور اقتصادی و زیربنایی دیوان محاسبات، فاطمه سادات حمیدیان رئیس مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت کشور. راه و شهرسازی و روحالله حسین زاده مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری و جهانگردی ایران از چهرههای نزدیک به سیستم اسپرینکلر در شریان هستند. برخی از شخصیت های نزدیک به جبهه پایداری نیز در این سازمان حضور دارند.
این تشکل جوان توانست خود را در فضای رسانه ای کشور مطرح کند اما اولاً چهره سیاسی شناخته شده ای در آن وجود ندارد و دبیرکل این جریان تنها یک دوره نماینده مجلس بوده و ثانیاً حضور چهره های پرحاشیه ای مانند حمید رسایی و معصومه منصوری در شورای مرکزی مسئول این امر است. قابل نقد است
آیا «پایداری» فهرست را جدا می کند؟
پس از نشست بنا و اصلاح طلبان، جبهه پایداری 25 مه در سالن آدینا تهران، تنها با حضور اعضای این جبهه و بدون دعوت از چهره های سرشناس انقلاب، جلسه عمومی خود را برگزار کرد. ثبات در انتخابات مجلس نهم در رقابت با ائتلاف ملی اصولگرایان شکل گرفت و تلاش کرد یک یا چند نفر از نامزدهای خود را در انتخابات مختلف معرفی کند. محور این جبهه آیات مصباح یزدی و خوشقت با حضور تعدادی از اصولگرایان نزدیک به احمدی نژاد که از وی جدا شده بودند، مانند صادق تازابی و مرتضی آقا تهرانی بود که با فوت دو تن از اعضای این حزب جایگزین شدند. شورای فقهی، آیات کاظم صدیقی و محمود رجبی.
این جبهه سعید جلیلی را در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری نامزد کرد و در انتخابات مجلس یازدهم در سال 1397 لیست جداگانه ای برای تهران ارائه کرد و چند روز مانده به انتخابات لیست واحدی را با شورای ائتلاف ارائه کرد! در آخرین بیانیه جبهه پایداری درباره انتخابات پارلمانی آمده است که در ماههای اخیر «برای طراحی و توسعه مکانیزمی برای ارائه نامزدهای صحیح و کارآمد به مردم تلاش کرده است». در پایان این بیانیه آمده است: با توجه به آغاز بررسی مدارک نامزدهای انتخابات مجلس دوازدهم، از مجموعههای سیاسی و فعالان سیاسی دعوت میشود تا با هدف معرفی افراد خوب در بین کاندیداهای انتخابات ادامه دهند. ” وب سایت رسمی جبهه پایداری به این جبهه کمک می کند تا بهترین گزینه ها را معرفی کند. ممکن است که نتایج نمرات آنها از همه بهتر باشد، کمک می کنند.»
از تشکیل مجمع عمومی جبهه پایداری و بیانیه اخیر، به نظر می رسد که آنها در حال حاضر جدا از سازوکار شورای ائتلاف عمل می کنند، اما باید دید. آیا در هفته های منتهی به انتخابات دود سفید از جریان اصولگرایی بلند می شود؟
2727