تشنج زمانی رخ می دهد که فعالیت الکتریکی غیرطبیعی در مغز وجود داشته باشد. این فعالیت ها می توانند بخشی یا تمام مغز را تحت تاثیر قرار دهند. تشنج بیشتر از آنچه فکر می کنید شایع است. از هر ده نفر یک نفر در مقطعی از زندگی خود دچار تشنج می شود.
به گزارش تبیان، دیدن اینکه فردی دچار تشنج شده، ناراحت کننده است. اما راههای زیادی برای کمک وجود دارد، و میتوانید اقداماتی را برای مراقبت بهتر از فردی که تشنج دارد انجام دهید.
خونسردی خود را حفظ کنید، اطرافیان خود را ایمن نگه دارید و به مدت زمان تشنج توجه کنید. فرد را مهار نکنید و چیزی در دهان او نگذارید. مراقب علائمی باشید که نشان می دهد فرد به درمان اضطراری نیاز دارد، مانند تشنجی که پنج دقیقه یا بیشتر طول بکشد.
تشنج به طور ناگهانی رخ می دهد و می تواند علائم مختلفی از جمله افتادن، اسپاسم عضلانی و از دست دادن هوشیاری داشته باشد. شایع ترین علت تشنج های مکرر صرع است. عفونت ها، ناهنجاری های خونی و سابقه ضربه به سر، ضربه یا سکته مغزی نیز گاهی اوقات می توانند باعث تشنج شوند.
علائم تشنج معمولا از 30 ثانیه تا یک یا دو دقیقه طول می کشد. علائم تشنج شدیدتر هر دو طرف بدن را تحت تاثیر قرار می دهد:
– افتادن روی زمین
– اسپاسم و لرزش عضلانی.
– غش کردن
از دست دادن کنترل مثانه یا روده.
بایدها و نبایدها در هنگام تشنج
اگر دیدید شخصی دچار تشنج شده است، توصیه می کنیم با کمک موارد زیر او را ایمن نگه دارید:
بایدها:
– ساکت نگه داشتن محیط اطراف: گاهی اوقات افراد در هنگام تشنج اطراف جمع می شوند. از افراد بخواهید که فاصله خود را حفظ کنند و در اطراف فرد مورد نظر ساکت باشند.
– فرد را به پهلو بخوابانید: این وضعیت به فرد کمک می کند با قورت دادن هر چیزی در دهان خود مانند غذا از خفگی جلوگیری کند.
– فرد را در یک موقعیت راحت قرار دهید: چیزی صاف و نرم، مانند پتو یا کت تا شده، زیر سر فرد قرار دهید. عینک فرد را بردارید و لباس های تنگ را آزاد کنید.
– به مدت زمان تشنج توجه کنید: این اطلاعات می تواند شدت تشنج را مشخص کند. افراد مبتلا به اختلالات تشنجی می دانند که چه چیزی برای آنها طبیعی است و آیا باید با پزشک خود تماس بگیرند.
نباید:
وقتی فردی تشنج می کند، ممکن است احساس کنید که باید با محدود کردن حرکات عجیب و غریب به او کمک کنید. اما در واقع برخی از این کمک ها مضر هستند:
– نیازی به محدود کردن حرکات غیرطبیعی فرد مانند گرفتن دست نیست. فقط در کنار او باشید و به او کمک کنید پس از پایان تشنج به حالت عادی بازگردد.
تنفس مصنوعی لازم نیست. افرادی که تشنج دارند می توانند نفس بکشند حتی اگر عضلات قفسه سینه آنها منقبض باشد. او را به پهلو بخوابانید و دهانش را پایین نگه دارید تا راه هوایی باز بماند.
– سعی نکنید دهان او را باز نگه دارید. شاید شنیده باشید که انسداد گلو با زبان در هنگام تشنج یک موقعیت خطرناک است. اما خوب است بدانید که این اتفاق نخواهد افتاد. بنابراین نیازی نیست که فرد دهانش را باز نگه دارد یا چیزی بین دندان هایش بگذارد.
– به بیمار دارو یا آب ندهید. در طول تشنج، چنین اقداماتی می تواند منجر به خفگی شود.
پس از پایان تشنج، با فرد بمانید و آنچه اتفاق افتاده را توضیح دهید. از او بپرسید که آیا کاملاً بیدار است و آیا به چیزی نیاز دارد یا خیر.
بسیاری از افراد پس از تشنج احساس بی حالی می کنند و نیاز به چند ساعت استراحت دارند. به او کمک کنید تا با خانواده اش تماس بگیرد تا به او کمک کنند.
چه زمانی تشنج نیاز به اقدام فوری دارد؟
همه کسانی که تشنج دارند هر بار نیاز به مراقبت پزشکی ندارند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است فرد پس از تشنج به مراقبت های پزشکی فوری نیاز داشته باشد.
موارد اضطراری زیر را گزارش دهید:
– مشکل تنفسی
– تشنج پنج دقیقه یا بیشتر طول بکشد
– تشنج های مکرر بدون از دست دادن هوشیاری
– آسیب تشنج، تشنجی که در آب رخ می دهد
افرادی که پس از تشنج باید به اورژانس منتقل شوند:
– زن باردار
– کسانی که دیابت یا بیماری قلبی دارند
– افرادی که از تب بالا یا گرمازدگی رنج می برند
– افرادی که قبلاً هرگز تشنج نکرده اند
همه ما می خواهیم به کسی کمک کنیم که حالش خوب نیست، اما گاهی اوقات نمی دانیم چه کنیم. با دانستن موارد فوق، می توانید به فرد کمک کنید تا در زمان تشنج تا حد امکان در امان بماند و در صورت لزوم با اورژانس تماس بگیرید.