برق گرفتگی به عنوان یکی از اتفاقاتی شناخته می شود که در حین کار رخ می دهد و در اثر ضربه ای به بدن با وارد شدن انرژی الکتریکی اتفاق می افتد که باعث صدمات جدی یا جزئی به فرد می شود.
اکثر افرادی که با منبع برق تماس می گیرند و آسیب می بینند افرادی هستند که در حین تعمیر یا نصب یک دستگاه برقی اقدامات احتیاطی را رعایت نکرده اند. اگرچه جدی ترین آسیبی که در جریان برق گرفتگی ممکن است برای فرد اتفاق بیفتد سوختگی است، اما در بدترین حالت ممکن است منجر به مرگ شود.
حال سوال این است: برای کاهش آسیب به بدن در صورت برق گرفتگی چه باید کرد؟
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده فوریتهای پزشکی، دکتر افشین امینی هشدار داد که سوختگی های الکتریکی می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. بنابراین برق گرفتگی را جدی بگیرید و بیمار را در اسرع وقت به مراکز درمانی منتقل کنید.
وی با برشمردن فوری ترین اقدامات در برخورد با برق گرفتگی می گوید: یکی از مهم ترین مواردی که می تواند به برق گرفتگی کمک کند، مهارت کافی کمک کننده است. اگر مهارت کافی ندارید، منطقی ترین و سودمندترین آن است که وارد منطقه خطر نشوید.
متخصص فوریت های پزشکی دانشگاه، داشتن مهارت کافی در برق گرفتگی را مهم ترین عامل کمک به مصدوم عنوان کرد و افزود: به یاد داشته باشید اگر وارد منطقه ای شدید که برق گرفتگی دارد، ابتدا برق را قبل از مراجعه به محل قطع کنید. شخص مجروح.” شخص
در گام اول باید برق اصلی قطع شود زیرا در غیر این صورت فردی که قصد کمک دارد در معرض خطر قرار می گیرد و باعث صدمات بیشتر به مصدوم می شود.
اگر به منبع تغذیه، به عنوان مثال منبع تغذیه دسترسی ندارید تیر برق متعلق به شهرداری است، قطع برق از منبع برق ممکن است کمک کند.
ابتدا باید یاد بگیرید که چگونه از خود مراقبت کنید
متخصصان طب اورژانس معتقدند که ابتدا باید یاد بگیرید که در هنگام برق گرفتگی از خود مراقبت کنید و هنگام مراجعه به منابع برق به دستکش های رسانا مجهز شوید.
نکته دیگر اینکه باید با تجهیزات ایمنی در مکان هایی که احتمال برق گرفتگی وجود دارد آشنا باشید و بدانید چه دستکش و کفشی باید بپوشید.
منبع: فارسی
بعد از این اولین قدم در صورت برق گرفتگی تعیین اتصالات است، مثلاً اگر قرار است یک میله فلزی بلند حمل کنید، ابتدا باید ارتفاع آن را تا سیم های برق محاسبه کنید، زیرا اگر میله آهنی با هم تماس پیدا کند. با میله اگر سیم های تیر برق را پیدا کنید حتما برق گرفتید.
اگر میله فلزی بلندی را روی سقف جابه جا می کنید، بسیار مراقب باشید که این میله به سیم های برق شهر برخورد نکند، بنابراین اتصالات برق را به دقت ارزیابی کنید.
یکی از اعضای دانشکده فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید حتی باید درباره دستکشهای رسانا برای کمک به فرد در حادثه برقگرفتگی اطلاعاتی داشته باشید. همچنین هنگام برخورد با اتصالات برقی یا برق گرفتگی، بسیار مهم است که کفش خود را خیس نکنید، زیرا به محض برقراری اتصال دچار برق گرفتگی خواهید شد.
امینی با تاکید بر اینکه فرآیند برق گرفتگی یک ورودی و خروجی دارد، هشدار داد: اگر منبعی را با دو دست بگیرید قطعا برق گرفتید اما اگر دو دست شما به هم وصل باشد این امکان وجود دارد زیرا وجود دارد. فقط یک ورودی است شوک الکتریکی.
اگر همه جا هوا بارانی و مرطوب است یا به دلیل باد و طوفان، به شرایط اطراف خود توجه کنید. تیر اگر برق خراب است حتما یک ورودی و خروجی داشته باشید مثلا اگر روی دو پا ایستاده اید روی یک پا بایستید در این صورت فقط یک ورودی خواهید داشت و احتمال برق گرفتگی شما افزایش می یابد. به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
در صورت بارانی یا مرطوب بودن هوا در ناحیه برق گرفتگی فوراً هر دو پا را کنار هم قرار دهید و اجازه دو ورودی و خروجی را ندهید، این امر باعث می شود تا احتمال برق گرفتگی به حداقل برسد.
اقدامات احتیاطی لازم هنگام مواجهه با فردی که دچار برق گرفتگی شده است
در مرحله اول برق را قطع کنید و مطمئن شوید که اگر نمی دانید منبع برق گرفتگی کجاست، در خطر نباشید، مثلا اگر جریان برق به همه جا سرایت کرد، باید از کفش و کفش عایق استفاده کنید. دستکش
اگر تجهیزات مقاوم در برابر الکتریکی ندارید، می توانید با استفاده از چوب خشک فرد را از منبع برق جدا کنید. این کار باعث کوتاه شدن مدت شوک الکتریکی، کاهش سوختگی و کاهش آریتمی قلبی می شود.
دکتر. امینی در مورد کمک به فردی که دچار برق گرفتگی شده است توصیه های زیر را ارائه می دهد: اگر فرد دچار آریتمی قلبی و از دست دادن هوشیاری به دلیل برق گرفتگی شده است، باید با حفظ خونسردی اقدامات احیای اورژانسی را برای فرد اعمال کنید. اگر قربانی سوختگی دارد و هوشیار است به او چیزی ندهید و بگذارید کاملا استراحت کند.
از دیگر توصیه های این استاد دانشگاه در صورت سوختگی ناشی از برق گرفتگی استفاده از پمادهای موضعی سوختگی بود و تاکید کرد که در اسرع وقت با اورژانس تماس گرفته و یا بیمار را به اولین مرکز بیمارستانی منتقل کنید.
سوختگی های الکتریکی می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند، بنابراین برق گرفتگی را جدی بگیرید و بیمار را در اسرع وقت به مراکز درمانی برسانید.