برای اطلاع از جزئیات دهک بندی خانوارها در ادامه این مقاله ب ما همراه باشید.
به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از خبرآنلاین، چندی پیش خبر جدیدی مبنی بر افزایش 9 برابری یارانه نقدی سال 1402 به گوش رسید که در این خبر علاوه بر پرداخت یارانه نقدی 120 هزار تومانی به خانوارها، یارانه نقدی ماهانه 9 برابر می شود. وزیر اقتصاد گفت: آبان از تغییر یارانه نقدی خبری نیست. یارانه نقدی آبان ماه به زودی به حساب سرپرستان واریز می شود.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در «دفتر سازمانی قرارگاه تحکیم وحدت» مشهد با اشاره به وضعیت جنگ غزه گفت: صهیونیست ها در 75 سال گذشته با تاریخ سازی و توسل به زور سعی در ایجاد مشروعیت برای رژیم صهیونیستی داشتند. اما مقاومت مردم فلسطین همه چیز است، آن تلاش ها ناکام ماند، امروز فریاد حمایت از مردم مظلوم غزه و محکومیت جنایات صهیونیست ها در سراسر جهان به گوش می رسد.
بهادری جهرمی گفت: دشمنان امروز تمرکز خود را بر فشار بر ملت ایران در حوزه تحریم های اقتصادی، فشار رسانه ای و ایجاد سوء محاسبات بین مسئولان و مردم گذاشته اند.
وی با انتقاد از سیاست های اقتصادی دولت قبل تصریح کرد: زمانی برخی از مسئولان و مدیران ارشد به اشتباه می گفتند اگر نرخ ارز افزایش پیدا کند برای اقتصاد و معیشت مردم مفید است. گفتند اگر خدا را بخوانیم و از حقوق ملت بگذریم همه تحریم ها برداشته می شود و همین را هم دنبال کردند تا نظر مردم عوض شود.
دبیر شورای دولت یادآور شد: در دهه اخیر در حالی که غرب از یک سو در حال انحطاط بود، بحرانهای شدید اجتماعی و اقتصادی در آنجا مشاهده شد و بد نیت و ناکامی آن نسبت به ملت ایران بارها دیده شد. از سوی دیگر، در آسیا و آمریکای لاتین اقتصادهای نوظهور در حال شکل گیری بودند، سازمان های اقتصادی جدیدی ایجاد شده بود و آنها نیز می خواستند با ایران همکاری کنند، اما تمرکز دولت در آن زمان، ارتباط با غرب و نادیده گرفتن توانمندی های کشور بود.
بهادری جهرمی با اشاره به اقدامات دولت برای ارتقای استفاده از توانمندی های نخبگانی گفت: در این دولت حمایت از مدیران دانشگاهی دو برابر شد، تا 5 هزار نفر از نخبگان اجازه جذب در دستگاه های اجرایی، تسهیلات شرکت ها را 260 درصد افزایش داد. برای ارتباط دانشگاه ها و صنعت، 4 هزار نفر از نخبگان و دانشجویان سطح بالا در شرکت های فعال ملی بورسیه شدند.
وی افزود: همچنین تعداد شرکت های دانش بنیان از 6400 شرکت به 9200 شرکت افزایش یافت. افزایش 260 درصدی تسهیلات شرکت های دانش بنیان و افزایش 25 درصدی صادرات محصولات شرکت های دانش بنیان از جمله اقدامات دولت برای حمایت از نخبگان و کاهش مهاجرت آنان است.
سخنگوی دولت ادامه داد: دولت علاوه بر کارهای زیربنایی برای ارتقای سطح زندگی مردم به اقدامات موقت نیز توجه کرد. از جمله کاهش 20 درصدی تورم، کاهش 13 درصدی رشد نقدینگی، رشد اقتصادی 6.2 درصدی بهار امسال و کاهش نرخ بیکاری به زیر 8 درصد از نتایج اقدامات زیربنایی دولت در حوزه اقتصاد و معیشت بوده است.
بهادری جهرمی یادآور شد: در حوزه اقدامات جزئی، یارانه ها 9 برابر شد و از 45 هزار تومان به 300 و 400 هزار تومان رسید، حقوق حداقل دستمزد کارگران طی دو سال بیش از 80 درصد افزایش یافت، یعنی 57 سال. درصد در سال گذشته و 57 درصد در سال جاری، 27 درصد افزایش یافته است.
جمعیت ایران حدود 85 میلیون نفر تخمین زده می شود. آمارهای رسمی حاکی از پرداخت یارانه نقدی به 78 میلیون نفر از این جمعیت است. 30 درصد جمعیت کشور دهک های اول، دوم و سوم هستند و ماهانه 400 هزار تومان یارانه دریافت می کنند. 60 درصد دیگر مردم دهک های چهارم و نهم هستند و ماهیانه 300 هزار تومان یارانه دریافت می کنند. 10 درصد باقیمانده در دهک دهم درآمدی طبقه بندی می شوند که گاهی اوقات در ادبیات عامه به آن ثروتمندان می گویند. مردم دهک دهم یارانه نمی گیرند شما جزو کدام دهک درآمدی هستید؟
دهه دهم سال گذشته به طور میانگین ماهیانه 35 میلیون و 385 هزار تومان درآمد داشت و 25 میلیون و 362 هزار تومان هزینه کرد. میزان درآمد خانوار در دهک اول تقریباً 10 برابر درآمد خانوار دهک اول است. هزینه ماهانه خانوار دهک دهم نسبت به دهک اول شش بار در سالنامه آماری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی محاسبه شده است. اگر خانوار دهک نهم را طبقه متوسط جامعه فرض کنیم، این گزارش نشان می دهد که درآمد دهک دهم تقریباً 40 درصد بیشتر است و در مقابل هزینه آنها 33 درصد افزایش می یابد.
دریافت یارانه نقدی دهک اول، دوم و سوم
دهک اول و دهک دوم را خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی تشکیل می دهند. درآمد خانوارهای فعلی در دهه اول سال گذشته سه میلیون و 537 هزار تومان و هزینه های ماهیانه آنها چهار میلیون و 116 هزار و 500 تومان برآورد شده است. هر دو رقم یک معیار آماری هستند و باید «متوسط» و «میانگین» در نظر گرفته شوند.
به این ترتیب خانواده دهک اول ماهیانه حدود 580 هزار تومان درآمد دارند و در سه ماهه هشتم در گروه 9 نفر بودند. خانوارهای دهک دوم ماهانه شش میلیون و 347 هزار و 500 تومان درآمد داشتند و ماهانه شش میلیون و 64 هزار و 500 تومان هزینه کردند. خانوار دهک اول 10 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهد.
دهک سوم از نظر درآمد و هزینه خانوار وضعیت بهتری دارد. این خانواده ها به طور متوسط ماهانه 8 میلیون و 43 هزار و 400 تومان درآمد داشتند و 7 میلیون و 307 هزار تومان درآمد داشتند. این خانواده امکان پس انداز 740 هزار تومانی در ماه را داشتند.
دهک های اول، دوم و سوم مجموعا 25 میلیون نفر از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و به ازای هر نفر 400 هزار تومان یارانه نقدی دریافت می کنند. خانوارهای دهک اول، دوم و سوم برای اولین بار کالابرگ و سپس یارانه تشویقی دریافت کردند. یارانه دهک های درآمدی یک تا سه در صورت استفاده از یارانه تشویقی به هر نفر 520 هزار تومان می رسد.
دریافت یارانه نقدی دهک چهارم و پنجم
دهک های چهارم و پنجم دهک های با درآمد متوسط محسوب می شوند. اگر درآمد ماهانه شما در سال گذشته 9 میلیون و 497 هزار و 500 تومان بوده است، در دهک چهارم درآمدی قرار دارید. این خانواده نیز ماهانه هشت میلیون و 343 هزار تومان پرداخت کرده اند.
درآمد دهک پنجم به طور متوسط از یک میلیون و 454 هزار تومان بیشتر از خانوارهای دهک چهارم است و ماهانه 10 میلیون و 951 هزار و 500 تومان برآورد می شود. خانوار دهک پنجم ماهیانه 9 میلیون و 416 هزار و 500 تومان پرداخت کرده است. قدرت پس انداز خانوارهای دهک چهارم یک میلیون و 154 هزار و 500 تومان و شاخص ظرفیت پس انداز خانوارهای دهک پنجم نیز در سال گذشته یک میلیون و 535 هزار تومان برآورد شده است.
دهک های چهارم و پنجم را خانوارهایی با میانگین جمعیت 3.5 نفر تشکیل می دهند و هر کدام 300 هزار تومان یارانه دریافت می کنند. کالابرگ و امکان استفاده از یارانه نقدی نیز برای آنها در نظر گرفته شده است. فردا
دهک ششم و دهک هفتم یارانه نقدی دریافت می کنند
دهه ششم 1401 طبق سالنامه آماری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ماهانه 12 میلیون و 500 هزار تومان درآمد داشته است. طبیعتا هزینه خانوارهای دهک ششم نیز افزایش می یابد. هزینه های خانوارهای دهک ششم سال قبل 10 میلیون و 394 هزار و 800 تومان برآورد شد که از نظر آماری نیز به معنای ظرفیت پس انداز معادل 2 میلیون و 100 هزار تومان است.
دهک هفتم و خانوارهای حاضر در آن سال گذشته ظرفیت پس انداز دو میلیون و 425 هزار تومانی در ماه را داشتند. در سال گذشته درآمد خانوارهای دهک هفتم 14 میلیون و 500 هزار تومان و هزینه آنها به طور متوسط 12 میلیون و 75 هزار تومان در ماه برآورد شده است.
یارانه نقدی دهک های ششم و هفتم به ازای هر نفر 300 هزار تومان در ماه است یعنی اگر خانوار سه نفره باشد ماهانه 900 هزار تومان به حساب سرپرست خانوار واریز می شود. پایه های ششم و هفتم در مهرماه امسال کمک های تشویقی دریافت کردند. خانوار برای استفاده از یارانه تشویقی باید به ازای هر خریدار از طرح کاتالوگ الکترونیک 200 هزار تومان از یارانه را برای دریافت 120 هزار تومان یارانه تخصیص دهد. یارانه های تشویقی به صورت کوپن به متقاضیان پرداخت می شود و قابل برداشت نقدی نیست. یارانه نقدی دهک های چهارم تا هفتم درآمدی به شرط استفاده از کالابرگ به 420 هزار تومان افزایش می یابد.
دهک هشتم و دهک نهم یارانه نقدی می گیرند
بر اساس تقسیم بندی جدید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دهک هشتم خانوارهایی هستند که در سال گذشته میانگین درآمد ماهانه 17 میلیون و 70 هزار و 500 تومبه داشته اند و از سوی دیگر، کل هزینه های آنها میانگین نشان می دهد. عدد 14 میلیون و 178 هزار تومان. به این ترتیب خانوارهای دهک هشتم تقریباً دو میلیون و 900 هزار تومان پس انداز داشتند.
دهک نهم را خانوارهای با ظرفیت پس انداز چهار میلیون و 275 هزار تومان در ماه تشکیل می دهند. اگر در سال گذشته 21 میلیون و 312 هزار تومان در ماه درآمد داشتید و 17 میلیون و 37 هزار و 300 هزار تومان در ماه داشتید، در حال حاضر در دهک نهم هستید.
دهک های هشتم و نهم همچنان مشمول دریافت یارانه نقدی هستند که ماهیانه 300 هزار تومان به ازای هر نفر به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود. این گروه می توانند یارانه نقدی خود را به صورت کوپن خرج کنند اما پرداخت یارانه تشویقی دهک های 8 و 9 هنوز اعلام نشده است.وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: این گروه به زودی یارانه تشویقی دریافت خواهند کرد.
دهم دهم؛ محروم از یارانه نقدی و کالا.
بر اساس برخی حساب ها و محاسبات، صدک دهم 10 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهد. این گروه بیشترین درآمد و البته بیشترین هزینه های ماهانه را دارند، اما لزوما نمی توان آنها را ثروتمند دانست، حتی اگر دولت یارانه نقدی به خانوارهای ده دهم نپردازد. به هر حال دهک درآمدی یک اصطلاح آماری است.
بر اساس سالنامه آماری 1401 وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دهک دهم دارای خانوار با میانگین درآمد ماهیانه 35 میلیون و 385 هزار تومان است. این گروه نیز ماهانه 25 میلیون و 362 هزار تومان هزینه می کنند و شاخص توان پس انداز آنها از نظر آماری 10 میلیون تومان برآورد شده است.