ایران و افغانستان به عنوان دو همسایه با 945 کیلومتر مرز مشترک، از نظر تاریخی و فرهنگی وارث تمدن های بزرگی هستند که قدمت چند هزار ساله دارند و بخشی از مشرق زمین هستند. به بیان واضح تر، این دو کشور قبل از اینکه با الگوی دولت-ملت مدرن به دو نهاد سیاسی تقسیم شوند، یک موجودیت در فلات ایران بودند. بر اساس چنین پیشینه تاریخی است که روابط دو کشور امروز با وجود عوامل مخرب خارجی مانند حضور آمریکا در افغانستان در بیست سال اخیر و دخالت های منطقه ای به عنوان دو نهاد سیاسی مستقل تلقی می شود. عناصر در فضای عادی و خارج از تدابیر امنیتی قرار گرفته اند.
حفظ حسن همجواری بین ایران و افغانستان
پس از بازگشت طالبان به قدرت، برخی تحلیلها بر اساس تئوریهای توطئه فرض میکردند که روابط افغانستان و ایران وارد فاز امنیتی و بحرانی خواهد شد. برخلاف چنین پیشبینیهایی، طالبان از همان آغاز به قدرت رسیدن، روابط خود را با همسایگان خود بهویژه جمهوری اسلامی ایران بر مبنای حسن همجواری و در جهت تعامل و همکاری بنا کردند. از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران نیز با حفظ روابط با افغانستان و برقراری تعامل با دولت طالبان در سطح عملی، سفارت خود را در کابل و سایر مراکز دیپلماتیک در ولایات افغانستان به دلیل لزوم فعال نگه داشت. وضعیت پس از آمریکا در افغانستان .
بازدید مقامات از ایران و افغانستان
با توجه به این رفتار خوب دو طرف، روابط دو کشور در دو سال اخیر در زمینه های مختلف خوب و در حال توسعه ارزیابی شده است. در حوزه سیاسی نیز روابط دو کشور در سطح حضور سفرا در پایتخت های دو کشور برقرار است. علاوه بر این، رئیس جمهور ایران نیز نماینده ویژه خود را در امور افغانستان منصوب کرده است که در حال حاضر آقای کاظمی قمی هر دو سمت را بر عهده دارد. این فضای مساعد در روابط سیاسی دو کشور باعث شده تا مقامات بلندپایه حکومت طالبان به ایران سفر کنند. آخرین و مهمترین سفر ملا عبدالغنی برادر معاون نخست وزیر دولت موقت جمهوری اسلامی ایران بود.
تلاش مقامات ایران و افغانستان برای حل مناقشه
با فرض اینکه وجود روابط سیاسی مطلوب بین کشورها تأثیر مثبتی بر فضای امنیتی حاکم بر روابط بین کشورها داشته باشد، روابط ایران و افغانستان نیز عاری از تنش و امنیت است. البته باید توجه داشت که موضوع ادعای ایران به عنوان یک موضوع کلان و درگیری های متعدد مرزی مرزبانان دو کشور به عنوان یک موضوع کوچکتر، در برخی جاها فضای سیاست شبه امنیتی را بین دو کشور ایجاد کرده است که برای مقابله با این دو اقدام ضروری است. در زمینه جلوگیری از درگیری های مرزی و تقویت همکاری های امنیتی، مقامات نظامی چندین بار به دو کشور سفر کرده اند که از آن جمله می توان به سفر معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران به کابل اشاره کرد. علاوه بر این، در رابطه با ادعای ایران، طرف افغانستانی متعهد شده است که وضعیت آب رودخانه هیرمند را در نظر گرفته و به ادعای ایران نسبت به این رودخانه رسیدگی کند و بر اساس اخبار منتشر شده، رهبر طالبان نیز این کار را انجام داده است. از هدر رفتن آب در گود زارع که میراث حکومت اشرف غنی است بسیار نگران است و ابراز تاسف کرده است. گزارش ها حاکی از آن است که دولت طالبان تخریب ساختاری را که به لوله آب به چاله مخزن منتهی می شود، آغاز کرده است.
توجه به اقتصاد و ترانزیت بین ایران و افغانستان
از آنجایی که ایران یکی از کشورهای مولد منطقه است و افغانستان نیاز شدیدی به واردات کالاهای مصرفی خارجی دارد، روابط اقتصادی دو کشور حتی در زمان حضور آمریکا در افغانستان نیز بد نبود. پس از روی کار آمدن دولت موقت در افغانستان، اقتصاد در راس برنامه های آن قرار گرفت. بنابراین توجه بیشتری به واردات از ایران شد و زمینه ساز رشد بیشتر روابط اقتصادی دو کشور نسبت به گذشته شد. علاوه بر این، ایران به عنوان تنها جایگزین پاکستان برای دسترسی افغانستان به بنادر دریایی و به دلیل افزایش تنش بین افغانستان و پاکستان، بیشتر مورد توجه دولت طالبان قرار گرفته است. می توان گفت این مهم ترین موضوع سفر ملا برادر به ایران بود.
برای توسعه بیشتر روابط افغانستان و ایران لازم است که دولت طالبان به خواسته های مشروع ایران از جمله تضمین حقوق توجه ویژه داشته باشد. همچنین باید به دنبال مشروعیت باشد تا بتواند آزادانه روابط خود را علاوه بر ایران با سایر کشورهای منطقه توسعه دهد.
311311