راضیه کشاورز در لایو اینستاگرام با موضوع مسمومیت با گیاهان آپارتمانی با بیان اینکه زندگی شهری دسترسی به سموم و دارو را آسان می کند، توضیح داد: بر همین اساس مسمومیت های عمدی و سهوی نیز افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه طبق آمار و گزارش ها در سال های اخیر مسمومیت های تصادفی کمتر شده است، افزود: این مسمومیت ها حدود 40 درصد مسمومیت های سال های قبل از 1401 را تشکیل می دادند، اما در سال 1401 و نیمه اول در سال 1402 تعداد این مسمومیت ها مسمومیت ها کاهش و مسمومیت ها افزایش یافت. وزن اضافه کرده است؛ تقریبا 50 درصد از مسمومیت های فعلی مسمومیت های تصادفی هستند.
مهرکشاورز گفت: با توجه به افزایش گرایش به مسمومیتهای تصادفی، لازم است به مصرف داروها، صنایع شیمیایی مانند شویندههای خانگی و غیره توجه شود تا راههای پیشگیری از این مسمومیتها را بدانیم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر ممکن است فرد مسموم یا همراه وی با نحوه برخورد با این مسمومیت ها و اقدامات لازم آشنایی نداشته باشد، سرویس بهداشتی در سراسر کشور فعال است و داروسازان و پزشکان با گذراندن دوره آموزشی، در این مراکز مستقر هستند تا در زمینه مشاوره دارویی و استفاده منطقی از داروها به مردم مشاوره دهند.
لذا افراد می توانند جهت دریافت مشاوره در مورد داروها و نحوه مصرف داروها، پیشگیری از هر نوع تداخل و عوارض جانبی با مراکز DPIC تماس گرفته و مشاوره لازم را دریافت کنند.
کشاورز یادآور شد: این مراکز علاوه بر مشاوره های دارویی در زمینه مسمومیت ها از جمله دارو، الکل، دارو، سموم کشاورزی و شوینده های خانگی نیز فعالیت می کنند. افراد می توانند با تماس با شماره تلفن 190 داخلی 3 و سپس داخلی 2 مشاوره مورد نیاز خود را در زمینه پیشگیری از سموم دریافت کنند.
این مراکز 12 ساعت در روز از ساعت 8 صبح تا 20 شب باز هستند.
وی تاکید کرد: ساعات اولیه مسمومیت ساعات حساسی برای نجات جان انسان ها محسوب می شود و بر این اساس آموزش و راهنمایی های لازم برای انجام اقدامات موثر بسیار حائز اهمیت است.
در صورت برخورد با فرد مسموم، خونسردی خود را حفظ کرده و با اورژانس 190 تماس گرفته و مشاوره لازم را دریافت کنید.
کارشناس اداره تجویز و مصرف منطقی فرآورده های بهداشتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در موارد مسمومیت نیازی به ایجاد استفراغ یا نوشیدن آب نیست، گفت: در موارد مسمومیت با مواد شوینده خانگی، گاهی استفراغ ایجاد می شود. بسته به وضعیت فرد مسموم.” بدتر و بدتر می شود.
به همین دلیل باید توصیه های لازم برای مقابله با مشکلات و انجام اقدامات صحیح به آنها داده شود. پس از این مشاوره ها، بسیاری از افراد از منطقه خطر رها شدند و حتی مجبور به مراجعه به بیمارستان نشدند.
کشاورز در خصوص خطر مسمومیت در منزل تصریح کرد: بیش از 90 درصد مسمومیت ها در خانه و حدود 10 درصد مسمومیت ها در کارخانجات صنعتی و کارخانجات رخ می دهد. به همین دلیل دانستن نکات اولیه پیشگیری از مسمومیت برای نجات جان انسان ها ضروری است.
وی در ادامه تاکید کرد: مسمومیت با گیاه یکی از شایع ترین موارد مسمومیت به ویژه در بین کودکان بوده و منجر به فوت وی شده است.
این کشاورز یادآور شد: گیاه دیفین باچیا یکی از گیاهانی است که از تمام قسمت های گیاه اعم از برگ، ساقه و ریشه آب می گیرد که حاوی ترکیب اگزالات کلسیم است و این ترکیب باعث ایجاد احساس سوزش در پوست و یا تورم در ناحیه می شود. دهان زبان و غیره باعث گلو می شود.
این تورم گاهی اوقات می تواند باعث بی زبانی و حتی خفگی شود. به همین دلیل باید نکات کلیدی را در نظر گرفت.
وی تاکید کرد: افرادی که به قصد تکثیر و قلمه زدن به این گیاه دست می زنند باید از دستکش نیز استفاده کنند، زیرا تماس با شیره این گیاه باعث تحریک پوست یا حساسیت های مختلف می شود.
کشاورز در ادامه توضیح داد: گیاه کالادیوم نیز گیاهی است که مسمومیت ایجاد می کند و تمام قسمت های آن حاوی مواد سمی است. اگر خورده شود باعث سوء هاضمه، سوزش و تورم زبان و لب می شود.»
وی گیاه آزالیا را از جمله گیاهانی است که باعث مسمومیت می شود. خوردن این گیاه باعث سوء هاضمه، حالت تهوع و استفراغ و افت ضربان قلب و فشار خون در اثر مسمومیت می شود.
کشاورز در ادامه گفت: گیاه خرزهره از جمله گیاهانی است که در تمامی قسمت ها اعم از ریشه، ساقه، برگ و گل دارای گلیکوزید است که سمی بالایی دارد و مسمومیت های شدید ایجاد می کند. وی گفت: این مسمومیت بر قلب اثر می گذارد و می تواند باعث ایست قلبی شود.
استنشاق دود خرزهره هنگام سوختن نیز منجر به مسمومیت قلب می شود.
کارشناس اداره تجویز و مصرف منطقی و اطلاع رسانی فرآورده های بهداشتی سازمان غذا و دارو تاکید کرد: بنابراین افراد زمانی که می خواهند گیاهی تهیه کنند باید اطلاعات لازم در مورد این گیاه و نام صحیح آن را بدانند.
برخی از این گیاهان به ویژه دیفین باخیا و خرزهره خطر مسمومیت دارند که در صورت عدم درمان به موقع منجر به مرگ می شود.