التهاب در بازار لاستیک از تابستان آغاز شد و باعث کمبود محصولات و گرانی شد و بازار این محصول را مختل کرد. این در حالی است که با وجود افزایش 20 درصدی قیمت لاستیک در پایان مهرماه، وضعیت این بازار همچنان حل نشده است.
در نتیجه اگرچه تایرسازان از عدم تخصیص ارز به خرید مواد اولیه و کمبودهای موجود در این زمینه گلایه دارند. اما برخی از فعالان این بازار از عدم عرضه کالا توسط تولیدکنندگان برای افزایش قیمت خبر می دهند.
از سوی دیگر وضعیت آشفته بازار واکنش ها و اظهارنظرهای عباس علی آبادی وزیر امنیت را نیز در پی داشته است. وی گفت: مردم نگران تهیه لاستیک مورد نیاز خود در بازار نباشند و هجمه وارد نکنند تا مردم به دنبال سوء استفاده از عدم تعادل ایجاد شده در بازار نباشند.
علی آبادی همچنین گفت: اقدامات گسترده ای برای افزایش تولید لاستیک در کشور انجام شده و واردات لاستیک نیز به اندازه کافی برنامه ریزی شده است؛ به این ترتیب به زودی آرامش خوبی در این بازار برقرار خواهد شد.
در همین زمینه، مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر، درباره اظهارات اخیر وزیر صمت در خصوص طرح واردات تایر به خبرنگار اقتصاد آنلاین گفت: تسهیلات فوق العاده خوبی برای واردات تایر در نظر گرفته شده , اگر چنین به تولیدکنندگان تسهیلات می دادند.» مشکل کمبود کالا در بازار حل شد و تولید در کشور رونق بیشتری گرفت.
وی از تصمیم جدید تایرسازان خبر داد و گفت: تایرسازان سواری توافق کردند که از هفته آینده سهمیه ویژه شامل لاستیک ایجاد شود. پراید سمند و پژو یعنی سایزهای پرطرفدار 13، 14 و 15 با فوریت و با اولویت توزیع در بازار تهران وارد بازار شوند و از انجام مابقی تعهدات خودروسازی خودداری کنند. برای لحظه ای که بازار از التهاب خارج شده و قیمت ها در حد مصوب است.
به گزارش تنها، این امر با نظارت نمایندگان فروش و با رعایت مقررات انجام می شود تا لاستیک به دست مصرف کننده نهایی برسد.
وی بیان کرد: در ماه های اخیر به دلیل نرسیدن به موقع مواد اولیه، بسیاری از تولیدکنندگان رویکرد محافظه کارانه ای در تولید در پیش گرفتند و تلاش شد تا مدیریت موجودی مواد اولیه به گونه ای باشد که از مواد اضافی کمتری استفاده شود. زیرا حفظ خط تولید و تعطیلی، تخریب کارخانه در اولویت اول بوده است.
سخنگوی اتحادیه صنعت تایر افزود: وزارت حراست برای تامین ارز و مواد اولیه به ما قول تسهیلات بیشتری داده است و تا حدودی در یک ماه گذشته وضعیت پولی بهتر شده و توانایی استفاده را پیدا کرده ایم. با جسارت بیشتر مواد اولیه موجود، را به محصول تبدیل کرده و در بازار توزیع کنید.
وی تنها بر این باور است که باید با حساسیت بیشتری به مشکلات و موانع این صنعت رسیدگی شود زیرا شرایطی که اخیرا پیش آمده نشان داده است که بازار این محصول شوخی ندارد و تاخیر در تامین به موقع مواد اولیه کارخانه ها می تواند باعث شود. مشکلات بسیاری برای مردم و کشور وجود دارد.
وی درباره التهاب بازار و نیاز واقعی مردم نیز گفت: زمانی که احساس می شود تعداد کالاها در بازار رو به کاهش است معمولا دو اتفاق همزمان می افتد که باعث التهاب و سردرگمی بازار می شود. اول اینکه مصرف کننده سعی می کند در آینده خود عرضه را در حال حاضر مصرف کند تا بر تورم غلبه کند که تقاضای کاذب در بازار ایجاد می کند و دیگر اینکه طبیعی است که واسطه ها با قیمت بالاتر برای فروش محصول، فروش را به تاخیر بیاندازند.
وی تنها تصریح کرد: در 6 ماهه اول سال نسبت به سال قبل 8 درصد کاهش تولید داشته ایم اما در بازار مشکل بیش از این 8 درصد است بنابراین قیمت برخی محصولات تولیدی مانند به عنوان تایر پرایدی بیش از دو برابر قیمت توزیع کارخانه قیمت دارد.
سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر، مشکل دیگر این صنعت را علاوه بر بحث پولی، بحث قیمت ها عنوان کرد و تصریح کرد: معتقدیم در شرایط تورمی فعلی، لاستیک باید از شمول قیمت خارج شود. بقیه زنجیره تولید از تعیین قیمت مستثنی است. بنابراین مواد اولیه تولیدی مثلاً پتروشیمی و صنعت تایر قیمت ثابتی ندارد و تولیدکننده نمی تواند در شرایطی که قیمت مواد اولیه شناور است و به طور فزاینده ای این مشکل را ایجاد می کند، قیمت محصول نهایی را ثابت نگه دارد. به طور دوره ای به تولید آسیب می رساند.
تنها گفت: از نظر نقدینگی و سود تحت فشار هستیم، طبیعتا امیدواریم موضوع قیمت گذاری دستوری حل شود. ضمناً پیشنهاد ما این است که قوانین قیمت گذاری را به ما اطلاع دهید و اجازه دهید با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه و نهاده های تولید، قیمت را تعدیل کنیم تا سرمایه گذاری در این صنعت کاهش نیابد.
به گزارش اختاز آنلاین، به نظر می رسد تصمیم سازندگان تایرهای سواری برای هماهنگی عرضه در بازار واکنش و انتقادی به سخنان اخیر علی آبادی وزیر صمت درباره واردات لاستیک باشد. باید منتظر این عرضه از سوی تولیدکنندگان و حواشی احتمالی آنها باشیم.