از زمانی که آزمایشها بر روی توانایی حیوانات در تشخیص تصویر خود در آینه آغاز شد، تنها تعداد انگشت شماری از گونهها این آزمایش را پس دادهاند.
اگرچه انسان ها تنها گونه ای هستند که هر روز به صورت خود در آینه نگاه می کنند، اما تنها کسانی نیستند که می توانند تصویر خود را بر روی سطوح بازتابنده تشخیص دهند. دانشمندان برای اولین بار در سال 1970 تحقیقاتی را روی شامپانزه ها منتشر کردند و از آن زمان به بعد تشخیص چهره در آینه ها را در طیف گسترده ای از گونه ها بررسی کردند.
نشانه های خودآگاهی در مقابل آینه در حیوانات مختلف از مورچه گرفته تا ماهی سفره گرفته تا طوطی خاکستری آفریقایی (Psittacus erithacus) مورد مطالعه قرار گرفته است. برخی از حیوانات چهره خود را در آینه تشخیص دادند، بسیاری از خود بی خبر بودند و برخی رفتار مبهم و غیرقابل قطعی از خود نشان دادند.
نتایج متناقض دانشمندان را بر آن داشت تا در مورد سودمندی آزمایشات خود و تأثیر آنها بر درک شناخت حیوانات تجدید نظر کنند. فرانس دی وال، جانورشناس دانشگاه ایموری ، به نقل از لایوساینس ، اظهار داشت که بسیاری از حیوانات در این آزمایش پذیرفته نمی شوند. آنها باید یک نشانه بصری را در مقابل آینه بدون آموزش یا پاداش تشخیص دهند و این تشخیص باید غیرارادی اتفاق بیفتد. اکثر ادعاهای مطرح شده در تحقیقات با این تعریف مطابقت ندارند. پس چه حیواناتی در این آزمون موفق می شوند؟
در آزمایش شامپانزه در سال 1970، چهار شامپانزه بیهوش شدند و با رنگ قرمز روی صورت مشخص شدند. سپس وقتی از خواب بیدار شدند، توانستند نقاط مشخص شده روی آینه را تشخیص دهند. بنابراین می توان گفت شامپانزه ها خود را در آینه می شناسند. آزمایش علامت گذاری یکی از جامع ترین آزمایشات تا به امروز برای خودآگاهی در مقابل آینه است.
میمون های بزرگ دیگر نیز آزمون آینه را پس دادند. بر اساس یک مطالعه در سال 1973، اورانگوتان ها خود را در آینه می شناسند و حتی می توانند علائم روی بدن خود را تشخیص دهند. از سوی دیگر، در آزمایشی در سال 1994 نشان داده شد که بونوبوها بخشهایی از بدن خود را در آینه تشخیص میدهند. نتایج این تحقیق برای گوریل ها مشخص نیست.
بوزینهها اغلب فکر می کند که تصویر آنها در آینه متعلق به حیوان دیگری است. با این حال، تعدادی از مطالعات بحث برانگیز دیگر نشان داده اند که برخی از گونه ها می توانند با آموزش گسترده خود را در آینه ها تشخیص دهند. این موضوع در مورد سایر حیوانات نیز صدق می کند; بنابراین سوالاتی در مورد صحت و دقت تست های قبلی و عدم تعصب آنها مطرح می شود. زیرا آموزش می تواند نتایج آزمون را باطل کند.
یکی دیگر از پستانداران خشکی که در آزمون آینه موفق شد، فیل آسیایی Elephas maximus باغ وحش برانکس است. علاوه بر این، تحقیقات روی دلفینها نشان میدهد که این حیوانات میتوانند تصویر منعکس شده خود را نیز تشخیص دهند. مطالعه ای در سال 1995 از ویدئو به جای آینه استفاده کرد و مطالعه دیگری در سال 2001 خودآگاهی دلفین ها را در آینه بررسی کرد. طبق هر دو مطالعه، دلفین ها از تصاویر خود برای جستجوی سیگنال ها در بدن خود استفاده می کنند.
در سال 2008، محققان زاغی های اوراسیا (pica pica) را مطالعه کردند و شواهدی یافتند که نشان می دهد غیر پستانداران نیز می توانند تصویر خود را در آینه تشخیص دهند. کبوترها پس از طی مراحل سختگیرانه در این آزمون پذیرفته شدند. در سال 2022، پنگوئنهای آدلی (Pygoscelis adeliae) نیز نشانههایی از خودآگاهی را در آینه نشان دادند، اما به یقههای رنگارنگی که دور گردنشان قرار داده شده بود، واکنشی نشان ندادند.
برخی از مطالعات نتایج بحث برانگیزی داشته است. طبق یک مطالعه در سال 2015، مورچه ها احتمالاً خودآگاه هستند زیرا سعی کردند با نگاه کردن به انعکاس خود، رنگ آبی را از سر خود پاک کنند. بر اساس مطالعه دیگری در سال 2016، به نظر می رسد که سفره ماهیها حباب هایی در جلوی آینه منتشر می کنند. بر اساس یک مطالعه در سال 2019، ماهی های نظافتچی (Labroides dimidiatus) پس از نگاه کردن به آینه تلاش کردند تا علائم رنگی را از بدن خود پاک کنند.
با این حال، این واقعیت که بدوی ترین حیوانات از آزمون آینه عبور می کنند، در حالی که برخی از باهوش ترین حیوانات غیر انسانی، مانند طوطی خاکستری آفریقایی، شکست می خورند، این آزمایش ها را زیر سوال می برد. معلوم نیست که آیا این تحقیقات معنای واقعی خود را در معنای انسانی نشان می دهد یا اینکه آنها صرفاً نشان دهنده آگاهی پیچیده بدن هستند.