پس از برهم خوردن تعادل تابستانی بازار ارز با آغاز درگیری های نظامی در منطقه، دامنه نوسان شاخص های پولی تغییر کرد. قیمت دلار آزاد نیز در 3 ماه تابستان و تا نیمه مهر ماه در کانال های 48 و 49 هزار تومان به ثبات نسبی رسید، نوسانات فزاینده ای را تجربه کرد و تا کانال های 52 و 53 هزار تومان رشد کرد.

اما بررسی های صورت گرفته در مورد تحولات نرخ ارز حاکی از آن است که به محض کاهش سطح ریسک های سیاسی، نرخ اسکناس آمریکا بار دیگر به کانال 50 هزار تومان نزدیک می شود. بنابراین کارشناسان سطوح قیمتی این کانال را کریدور جدید محبوب دلار می دانند. روز گذشته در راستای تلاطم بازار ارز، قیمت دلار آزاد افت 150 تومانی را تجربه کرد. قیمت این ارز دیشب بین 50 تا 51 کانال در نوسان بود و در نهایت 51.50 تومان قیمت گذاری شد. همزمان با کاهش نرخ دلار، روز گذشته قیمت سکه طلا در بازار نیز کاهش یافت. هر قطعه سکه طلای طرح جدید دیروز در بازار شب 350 هزار تومان افت کرد و 29 میلیون و 100 هزار تومان فروخته شد.

کاهش ریسک های سیاسی و افزایش سطح عرضه را می توان دو عامل مهم برای ماندگاری دلار در کانال 50 هزار تومانی دانست. اما به گفته برخی کارشناسان، ریسک های سیاسی و انتظارات تورمی کاهش چشمگیری نداشته و افزایش سطح عرضه عامل مهم تری در این معادله است. در نتیجه به نظر می رسد بانک مرکزی با تکیه بر ذخایر ارزی خود در برابر افزایش انتظارات بازار مقاومت می کند. البته این موضوع تا حدودی از سوی مسئولان اقتصادی تایید شده است.

احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در نشست خبری هفته گذشته خود به دارایی های ارزی آزاد شده و درآمدهای نفتی کشور اشاره کرد و از کنترل نوسانات ارزی صحبت کرد.

دلار در راه بازگشت خانه

علی حسین نبی زاده، مشاور ارزی رئیس کل بانک مرکزی نیز به تشریح سیاست تثبیت نرخ ارز بانک مرکزی پرداخت.

در نتیجه می توان گفت جبران متوالی رشد قیمت در بازار حاکی از وضعیت خوب بازارساز در ماه های اخیر است. چرا که بررسی روند افزایشی نرخ ارز در سال گذشته حاکی از آن است که در جریان نوسانات پولی بانک مرکزی نتوانسته با آن مقابله کند و بازیگران بازار شاهد تغییر مداوم کانال ها بودند. در این میان می توان اشاره کرد که بخشی از این روند مثبت نرخ ارز حکایت از بهبود روند تخصیص دارد.

با افتتاح مرکز مبادلات ارز و طلا در چند ماه پایانی سال گذشته و ساماندهی تخصیص رسمی ارز، تقاضا در بازار تغییرات مناسبی را تجربه کرد و بخشی از نیازهای ارزی که قبلا در بازار آزاد تامین می شد به معاملات رسمی رفت. حال باید دید روزهای خوب بازارساز تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و در صورت وقوع نوسانات قیمتی جدی تری در بازار ارز، آیا این نهاد قادر به کنترل مجدد آن خواهد بود یا خیر؟


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *