رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت کلی بدن و به ویژه سلامت کبد دارد. بسیاری از غذاها حاوی ترکیباتی هستند که نشان داده اند آنزیم های کبدی را بهبود می بخشند، کبد را از تجمع چربی محافظت می کنند و التهاب و استرس اکسیداتیو را کاهش می دهند. در ادامه این مقاله تصمیم گرفتیم در مورد غذاهای پاک کننده کبد بیشتر صحبت کنیم.
خوراکی های تصفیه کننده کبد
کبد مسئول فرآیندهای مختلفی در بدن است، از تولید پروتئین، کلسترول و صفرا گرفته تا ذخیره ویتامین ها، مواد معدنی و حتی کربوهیدرات ها. کبد همچنین سمومی مانند الکل، داروها و محصولات جانبی متابولیک را تجزیه می کند که برای سلامت کلی بدن حیاتی است. حفظ سلامت کبد برای حفظ سلامت بدن بسیار مهم است، اما برای پاکسازی کبد چه بخوریم و چه غذاهایی کبد را پاکسازی می کنند؟
خوراکی های پاک کننده کبد: ۱. قهوه
قهوه یکی از بهترین نوشیدنی هایی است که می توانید برای بهبود سلامت کبد خود بنوشید. همانطور که تحقیقات نشان داده است، نوشیدن قهوه می تواند از کبد در برابر بیماری محافظت کند و همچنین در کاهش خطر سیروز یا آسیب دائمی کبد در افراد مبتلا به بیماری مزمن کبد موثر است. قهوه همچنین ممکن است در کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد مفید باشد و تأثیر مثبتی بر بیماری و التهاب کبد داشته باشد.
این خواص قهوه ناشی از توانایی آن در جلوگیری از تجمع چربی و کلاژن است. دو عاملی که نشانگرهای مهم در بیماری های کبدی هستند.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۲. چای
چای یکی دیگر از نوشیدنی های مفید برای سلامت کبد است. به عنوان مثال، چای سبز می تواند سطح آنزیم های کبدی را در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی کاهش دهد. مطالعات نشان داده است افرادی که روزانه 4 فنجان یا بیشتر چای سبز می نوشند کمتر به سرطان کبد مبتلا می شوند. اما افرادی که مشکلات کبدی دارند باید قبل از مصرف چای سبز به عنوان مکمل با پزشک خود مشورت کنند زیرا مصرف زیاد آن نیز می تواند اثرات منفی داشته باشد.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۳. گریپ فروت
گریپ فروت حاوی آنتی اکسیدان هایی است که به طور طبیعی از کبد محافظت می کند. گریپ فروت اثرات محافظتی خود را با کاهش التهاب و محافظت از سلول ها اعمال می کند. طبق تحقیقات، آنتی اکسیدان های موجود در این میوه ممکن است در کاهش پیشرفت فیبروز کبد نیز موثر باشد.
رژیم پاکسازی کبد: ۴. انگور
انگور مخصوصا انگور قرمز و بنفش.حاوی ترکیبات گیاهی مفیدی است که آن را به یکی از مواد غذایی پاک کننده کبد تبدیل می کند. تحقیقات بر روی موش ها نشان داده است که انگور و آب انگور می توانند فواید مختلفی داشته باشند، از جمله:
- کاهش التهاب
- جلوگیری از آسیب سلولی
- سطح آنتی اکسیدان ها را افزایش دهید.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۵. آب چغندر
آب چغندر منبع غنی از نیترات ها و آنتی اکسیدان هایی به نام بتالین است که با توجه به تحقیقات حیوانی انجام شده در این زمینه می تواند کاهش آسیب استرس اکسیداتیو و التهاب کبد. مفید باشد با این حال، تحقیقات بیشتری برای تایید فواید آب چغندر در انسان مورد نیاز است.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۶. سبزیجات چلیپایی
سبزیجات چلیپایی به دلیل محتوای فیبر بالا و طعم متمایز خود شناخته شده اند و همچنین منبع غنی از ترکیبات گیاهی مفید محسوب می شوند. برخی از سبزیجات چلیپایی شامل کلم بروکلی، کلم بروکسل، کاهو، کلم پیچ و گل کلم هستند. مطالعات نشان داده است که سبزیجات چلیپایی حاوی ترکیباتی هستند که فرآیند سم زدایی را تغییر می دهند و بدن را در برابر ترکیبات مضر محافظت می کنند. سبزیجات چلیپایی غذای خوبی برای سلامت کبد محسوب می شوند.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۷. آجیلها
آجیل یکی از غذاهای محبوب و بسیار مقوی برای سلامت بدن است. گردو سرشار از چربی های سالم، آنتی اکسیدان ها، ویتامین E، ترکیبات گیاهی مفید و غیره است. این مواد مغذی مسئول فواید سلامتی این غذای محبوب هستند.
یک مطالعه در مورد مصرف آجیل نشان داده است که رژیم غذایی حاوی آجیل بیشتر با کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی مرتبط است. به این ترتیب می توان آجیل را یک گروه غذایی مهم برای سلامت کبد دانست.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۸. ماهیهای چرب
ماهی های چرب حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که از چربی های سالم محسوب می شوند و در کاهش التهاب و خطر بیماری های قلبی موثر هستند. تحقیقات نشان داده است که اسیدهای چرب امگا 3 همچنین به کاهش چربی کبد و تری گلیسیرید در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک می کند.
در حالی که به نظر می رسد مصرف ماهی های چرب غنی از امگا 3 برای کبد چرب مفید است، افزودن چربی های امگا 3 به رژیم غذایی به تنهایی کافی نیست. نسبت چربی های امگا 3 به چربی های امگا 6 نیز باید در نظر گرفته شود. نسبت بسیار بالای امگا 6 به امگا 3 می تواند باعث بیماری کبد شود. بنابراین، علاوه بر افزودن بیشتر چربی های امگا 3، باید مصرف چربی های امگا 6 را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.
خوراکی های تصفیه کننده کبد: ۹. روغن زیتون
روغن زیتون یک چربی سالم است که به دلیل فواید مختلف از جمله اثرات مثبت بر سلامت قلب و متابولیک و همچنین تأثیر مثبت بر کبد شناخته شده است. طبق تحقیقات، پیروی از یک رژیم غذایی مدیترانه ای غنی از روغن زیتون ممکن است با کاهش خطر ابتلا به کبد چرب در افراد مسن مرتبط باشد.
همچنین مصرف روغن زیتون از تجمع چربی کمتر در کبد جلوگیری می کند و باعث بهبود سطح آنزیم های کبدی در خون می شود. تجمع چربی در کبد بخشی از مرحله اول بیماری کبدی است. به همین دلیل، تأثیرات مثبت روغن زیتون بر چربی کبد و سایر جنبه های سلامتی را می توان از طریق یک رژیم غذایی سالم به دست آورد.